Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je tato zásuvka bezpečná?

Dobrý den,
chci se zeptat jestli je tato zásuvka bezpečná.
Je to v panelákovém bytě, rozvody tu jsou 1.5mm.
Zásuvka byla kdysi měněna a byla tam místo jednozásuvky namontovaná tato dvojzasuvka. Původní praskl kryt.
Co mě zajímá tak jestli nevadí že v horní svorce fáze je kabel dosti naplý a jak se to dotahovalo se napínal víc a víc. Nemůže se časem povolit jak je naplý proti směru utahování? Vše je dotáhlé jak to jen šlo.
Funguje to takto už pomalu rok ale píšu to sem až teď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
není je to prasárna první třídy
paul 14.03.2020 19:10
paul
IMHO je to udělané prasácky (aspoň jak to vypadá na té prasácké fotce, to´s to nemohl vyfotit líp?),… nový
Yarda 15.03.2020 14:19
Yarda
V prípade dvoch vodičov fáza a nulák (klasika robená v chalupách pred r.1989), je šalter zapojený do…
Nuda 15.03.2020 07:21
Nuda
a tam síce vidím nezávisle skamadiaľsi zo spodku dotiahnuté dva "zelené vodiče", jeden zelený je pri…
Karel04 15.03.2020 09:49
Karel04
Nuda tomu zase prdlajz rozumí, ale musel připsat nějaký to rádobymoudro. Měl by se nadále držet krum… nový
Prasak 15.03.2020 12:21
Prasak
Výňatek z klasika: ... „Zajisté že vám úplně rozumím,“ odpověděl Švejk. „Vy mluvíte podobně jako kl… nový
Yarda 15.03.2020 14:09
Yarda
za předpokladu, že horní kabely (pod horními šroubky) jsou "odchozí" (k další, vzdálenější zásuvce),…
touchwood 15.03.2020 10:00
touchwood
Dobrý den, to že ty vodiče zapojené v dvouzásuvce jsou trochu krátké a trochu nehezké na pohled je d…
vitovec 15.03.2020 10:48
vitovec
já tam právě žádné zarážky nevidím.
touchwood 15.03.2020 11:57
touchwood
Dobrý den. Ty zarážky, opěrky pro drát tvoří ty nepatrné výstupky, výlisky na plechu svorky vedle hl… nový
vitovec 15.03.2020 15:24
vitovec
tak něco málo tam vidět je, ale s ohledem na to, že ta "zarážka" je vzdálená cca 2x než je průměr dr… nový
touchwood 16.03.2020 13:34
touchwood
Dobrý den,po opětovném kliknutí myší se obrázek zvětší a vidíte,že ty zarážky tam jsou hned u hlavy… nový
Lubomír 16.03.2020 13:55
Lubomír
Vizuál nic moc ale elektricky mi to přijde OK. No nejsem elektrikář, tak mi asi něco uniká. Btw by… nový
Moas 16.03.2020 07:18
Moas
Část se jistě do zásukky v životě ani nepodívala, protože to smí udělat jen kvalifikovaní osoba. nový
karel 16.03.2020 09:15
karel
Viděl jsem daleko horší, tohle bych bral jako ještě v normě. Snad jen to propojení PE a N ale jestli… poslední
ml1 16.03.2020 14:37
ml1
Přijde mi to v pohodě, pokud jde o funkci a bezpečnost. To že jsou dráty našponované bych tak neprož… nový
ml1 16.03.2020 14:33
ml1

IMHO je to udělané prasácky (aspoň jak to vypadá na té prasácké fotce, to´s to nemohl vyfotit líp?), ale elektricky snad by to mohlo jakžtakž vyhovovat.
Docela by mne zajímalo, jestli by pachatel byl ochoten se vedle toho postavit a přiznat se, že je to jeho dílo.
3-[:beer:

V prípade dvoch vodičov fáza a nulák (klasika robená v chalupách pred r.1989), je šalter zapojený dobre.

Ja tam síce vidím nezávisle skamadiaľsi zo spodku dotiahnuté dva "zelené vodiče", jeden zelený je pripojený na kolík a druhý na nulák a pre istotu sú ako bonus oba priamo v šaltri navzájom prepojené. (Dvojité istenie kabeláže, tj.nuláku, ako v bojových stíhačkách).

Takto by mala správne fungovať zásuvka 230V/50Hz napojená na tri vodiče:
https://www.elektro-materialy.cz/category/vidlice-elektricke/vidlice-elektricke-230v/264

Jediný problém je vidieť na dogabaných, nejako násilím domrvených úchytyných plieškov určené pre uchytenie kolíkov zástrčky, ako keby ich niekto skrutkovačom násilím ponaprával lebo boli zmačknuté.

a tam síce vidím nezávisle skamadiaľsi zo spodku dotiahnuté dva "zelené vodiče", jeden zelený je pripojený na kolík a druhý na nulák a pre istotu sú ako bonus oba priamo v šaltri navzájom prepojené. (Dvojité istenie kabeláže, tj.nuláku, ako v bojových stíhačkách).

Nuda,co to zase meleš.Nebude to místo stíhačky spíš průchozí zásuvka,tj.druhý zelený vodič vede do další zásuvky?Ostatně jde tam i druhý fázový vlevo,to sis asi ani nevšiml.

Výňatek z klasika:

... „Zajisté že vám úplně rozumím,“ odpověděl Švejk. „Vy mluvíte podobně jako klempíř Pokorný v Budějovicích. Ten, když se ho lidi optali: ‚Koupal jste se už letos v Malši?‘, vodpovídal: ‚Nekoupal, ale zato bude letos hodně švestek.‘ Nebo se ho zeptali: ‚Jed jste už letos hříbky?‘ a von na to vodpověděl: ‚Nejed, ale tenhle novej sultán marockej má prej bejt moc hodnej člověk.‘“...

za předpokladu, že horní kabely (pod horními šroubky) jsou "odchozí" (k další, vzdálenější zásuvce), tak je to "správně" zapojené dvouvodičové zapojení. U dvouvodičových zapojení (TN-C) je požadavek, aby zemnicí kolík byl zapojen "za nulákem." Ovšem dnešní normy to už nesplňuje. Můžeme samozřejmě debatovat o zásadách krasozapojování, ale to na principech nic zásadně nemění.

Napnutost kabelu nehraje roli, jde o měď - ta je jednak dobře tažná, takže v extrémních případech se přizpůsobí, navíc tak jak to je nainstalováno, tak už se to hejbat nebude. Navíc elektrické rozvody jsou "hrubá technika," takže pokud jsou pořádně dotažené šroubky, tak nic nehrozí.

edit: co se nelíbí moc mně, to je přílišné odstranění bužírky, zejména na fázových vodičích a potom trošku halabala upevnění pod šroubky. Já doporučuju, pokud je to jen trochu možné, dělat z drátu očka.

Dobrý den, to že ty vodiče zapojené v dvouzásuvce jsou trochu krátké a trochu nehezké na pohled je dáno tím, že byly původně zapojené v jednoduché zásuvce / viz info v dotazu/. Je to i na nich patrné /otlaky z míst pod šroubky/. Jen mohly být lépe upraveny konce zasahující pod šroubky. Pro tento druh a provedení připojovacích svorek a šroubů se, pokud vím za našeho mládí nedoporučovalo dělat očka. Rovný vodič vsunutý rovně pod šroubek a opřený o vylisovanou zarážku zaručí dobré spojení s trvalým tlakem napruženého šroubku.

Dobrý den. Ty zarážky, opěrky pro drát tvoří ty nepatrné výstupky, výlisky na plechu svorky vedle hlavy šroubku, které brání "vyjeti" vodiče do strany. Vzhledem k tomu, že tvůrce toho předmětného zapojení měl ty dráty krátké, tak je zasunul neodborně a nesprávně příčně a ne rovnoběžně s vodícími výstupky na plechu svorky. U mosazných šroubů PE tvoří opěru proti vysunutí vodiče u tohoto typu zásuvky její ochranný kolík. Na připojeném obrázku jsou na zde řešené, novodobé, nepříliš povedené zásuvce vodící elementy označeny šipkami. Na druhém obrázku je označeno totéž na starším typu, ale lépe konstrukčně řešené zásuvky.

Viděl jsem daleko horší, tohle bych bral jako ještě v normě. Snad jen to propojení PE a N ale jestliže se to předělávalo z jednozásuvky, tak to prostě takto vychází, s tím se nic neudělá (teda mohl jít ten drát zespoda, ale to je detail).

Přijde mi to v pohodě, pokud jde o funkci a bezpečnost. To že jsou dráty našponované bych tak neprožíval. A jestli můžu radit, radši bych do toho nešťoural (maximálně zkontroloval správné dotažení šroubků) a sehnal třeba v bazaru zásuvku se stejným krytem (dělaly se minimálně do půlky devadesátých let, takže to neni problém, ještě po roce 2000 se daly sehnat i v elektře) nesmí to být ta novější, ta je hluboká a ani by do této krabice nešla (jedině s distančním rámečkem).
Co je na vedlejší pozici? Pokud tam neni nic, dala by se ta zásuvka pošoupnout, ale jak řikám, nehrabal bych se v tom víc, než je nutné. Nebo by se dala šoupnout celá ta lištová krabice.
Svorka se podle mě nepovolí (pokud někdo nebude za ty dráty tahat, nejde o trvalý tlak od napnutí, ale spíš o pulzy), to spíš povolí (natáhne se) časem drát. Je zajímavé, že tímto směrem se mají dráty pod šroub dávat (ve směru utahování, na učňáku si na to mistři dost potrpěli, přitom mě by to přišlo opačně výhodnější). Na 100% to asi nikdo neřekne, ale jestli to vydrželo rok používání, je pravděpodobné, že to vydrží dalších 20.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru