Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lacina loziska pro DIY soustruh z prkynek a vrtacky

Chtel bych si na drobne kuteni (ozdobne nozicky na policky s korenim v kuchyni a podobne - kdyz se trefim, budou se navzajem podobat dost, aby to manzelka pochvalila :-D a pes z toho nezvracel :x:) udelat nejaky takovyto "taky soustruh" z vrtacky a prkynek za par kacek, presnost kategorie "tak vod voka dobry" :beer:

(Co jsem koukal, vnitrni prumer na zavitovou tyc tak kolem 8mm, rekneme 6-8-10, sila podel osy tak do 1kg, kolmo do 10kg kdyz uvazim i hazeni, vic ta konstrukce okolo neda ani smykem, aniz by se rozlozila na trsatka, mezni otacky podle pouzite "bezne vrtacky z obi")

https://www.youtube.com/watch?v=fi-CmIeht24 klicove je to kolem 15. minuty, kdy osazuje "konik" a "hlavu" tema loziskama.

Nemate tuseni, kde se takova loziska daji lacino sehnat a kolik asi tak stoji? Idealne Praha a okoli :))

Předmět Autor Datum
Takhle bez rozměrů těžko odhadnout, ale co třeba ložiska do kolečkových bruslí? Mají je v každých sp…
pařez 26.02.2020 09:54
pařez
jj, 608 lozisko je fakt zlaty. 8mm vnitrni 22mm vnejsi, maji ho v kazdejch sportovnich potrebach do…
bahno 26.02.2020 09:59
bahno
Prima :) Kde se shaneji ty laciny (=v mizerny kvalite)? Taky v tech bruslich?
Henonee 26.02.2020 14:44
Henonee
Super laciny cina, laciny specialky s loziskama, ne-uplne laciny brusle(a taky zadna svetova kvalita…
bahno 26.02.2020 17:19
bahno
Rozmery jsou jasne - uvnitr by mela vest snadno dostupna zavitova tyc, tedy 6/8/10 mm, co se sezene…
Henonee 26.02.2020 14:59
Henonee
Tieto rozmery ložisk sú dostať za pár šušňov, aj na zásielku. O čo ti ide? Navštív v noci, potme s k…
Nuda 26.02.2020 09:59
Nuda
Kdyby si chtěl něco přesnějšího tak v časopise Urob si sám vyšel návod "Viacúčelový stojan k vrtačke…
nerady 26.02.2020 12:40
nerady
nemáš doma cokoliv motorového, co vypovědělo službu ale bylo ti líto to vyhodit? Teplomet, vysavač,…
Moas 26.02.2020 12:54
Moas
Ten soustruh je zbastlený dost hrozivě, ale asi to nakonec nějak fungovat bude :-) Na ložiska bych s…
umfa 26.02.2020 14:20
umfa
Ještě dodatek: kdybych už nutně musel bastlit soustruh tohoto typu, použil bych místo vrtačky nějaký…
umfa 26.02.2020 14:29
umfa
No, je to pro zacatek na par sloupku, pak se uvidi, jestli me to bude vubec bavit, nebo se zareknu,…
Henonee 26.02.2020 14:54
Henonee
Ložiska malých průměrů se dováží ze Slovenska a jejich cena není nic tragického.
nerady 26.02.2020 17:49
nerady
Na takové použití budou stačit i ložiska z Číny i.html
miroslav 26.02.2020 17:50
miroslav
Pokud netrváš na samo domo, tak by možná stál za úvahu stojan na vrtačku SU2 z Kavozu Karviná. V 90.…
čumil old 26.02.2020 19:18
čumil old
Podobny stojan, jen bez prislusenstvi, jsem kupoval s tou vrtackou a byla to vazne nepouzitelna trag…
Henonee 26.02.2020 22:24
Henonee
Další možnost je vyrobit si soustruh pružinový.Maximálně jednoduchý,bez nutnosti ložisek.Používal se…
kap.dabac 27.02.2020 09:46
kap.dabac
I když to na první pohled vypadá dost velmi samo domo, zas tak blbé to není. Lze to vyrobit doma, s…
Zerozero 27.02.2020 10:48
Zerozero
Me se na tom prave libi, jak to je na jednu stranu jednoduche, hlavne na stavbu, a na druhou stranu…
Henonee 27.02.2020 11:21
Henonee
Já mám, dalo by se říci, celkem slušně vybavenou kutilskou dílnu. Ale soustruh mi stále chybí, to js…
Zerozero 27.02.2020 12:26
Zerozero
On je toho plný youtub, ale tenhle člověk si s ložisky hlavu moc neláme, ale umí. A tenhle taky. Mně… poslední
čumil old 29.02.2020 17:44
čumil old

Takhle bez rozměrů těžko odhadnout, ale co třeba ložiska do kolečkových bruslí? Mají je v každých sportovních potřebách. Ale osobně myslím, že ložiska seženete v každém větším městě, nebo v mototechně. Ale musite si nejprve rozmyslet rozměry. Taková malá ložiska běžné kvality budou cca kolem 50kč.

Rozmery jsou jasne - uvnitr by mela vest snadno dostupna zavitova tyc, tedy 6/8/10 mm, co se sezene levne (co ja vim, ktera loziska jsou specialy s cenou v tisicich a ktera nekdo seka po milionech za par supu ..), ty tyce maji vsude a ceny jsou dost stejne, vnejsi obvod je fuk, proste se tam vrtne prislusny zapich a sirka je fuk tuplem, pokud to nebude extra uzke.

Kdyby si chtěl něco přesnějšího tak v časopise Urob si sám vyšel návod "Viacúčelový stojan k vrtačke". V knize z roku 1981 "Zariadenie do domácej dielne" v nakladatelství Alfa je to na stranách 53-66. Myslím, že to je na max. délku soustružení 300 mm. Číslo časopisu nevím musel bych přehrabat všech cca 90 čísel.

nemáš doma cokoliv motorového, co vypovědělo službu ale bylo ti líto to vyhodit?
Teplomet, vysavač, motor z pračky, stará sekačka... tam všude jsou ložiska, pokud si něco schováváš na náhradní díly, může to být vhodný zdroj.

Ten soustruh je zbastlený dost hrozivě, ale asi to nakonec nějak fungovat bude :-) Na ložiska bych se podíval na nějaký strojírensky zaměřený bazar, v Praze jich kdysi pár bylo (ale už to vůbec nesleduju), tam takových věcí měli vždycky plno za pár korun. Osobně bych na takovouhle věc koupil fungl nová ložiska, stojí to pár korun: https://www.arkov.cz/p/608-2rsr-lozisko-kulickove-jednorade-oboustranne-kryte-pryzovym-tesnenim-zkl-13965?gclid=CjwKCAiAy9jyBRA6EiwAeclQhF2CvQ4yeJ-gOXDhHHNWufWPFSHNmtV8N3M2uwNszEBrpL4eb9rp4xoCxVUQAvD_BwE (vybráno namátkou, nevím jestli bude pasovat velikostí). Jestli je těch dvacet korun moc, dejte vědět, nějaká stará ložiska vám odsypu (ale myslím, že mám jen velké průměry) :-) Též je možné koupit párovaná vřetenová ložiska s kosoúhlým stykem od SKF, ale to už pak přijde levněji koupit celý čínský soustruh, oddělat z něj suport a přidat opěrnou lištu :D

Ještě dodatek: kdybych už nutně musel bastlit soustruh tohoto typu, použil bych místo vrtačky nějaký asynchronní motor, je mnohem tišší při stejných otáčkách. Xehnání též v nějakém strojírenském bazaru, na aukru nebo ve sběrném dvoře.

No, je to pro zacatek na par sloupku, pak se uvidi, jestli me to bude vubec bavit, nebo se zareknu, ze nikdy vice, vytahnu vruty a loziska a skonci to v kamnech.

Prave proto chci zacit s necim za par kacek, co je sice traga:x:, ale ma sanci chvili fungovat nejak.

Pokud by me to chytlo, tak poridim neco podstatne lepsiho (at uz koupim, nebo si to postavim, nebo tak napul), pokud to zavrhnu a zahodim, tak nechci do toho vrazet nic navic.

Sul bude stejne slana vedle kopie gotskeho sloupu jako vedle kusu plochyho prkna :-D.

Podobny stojan, jen bez prislusenstvi, jsem kupoval s tou vrtackou a byla to vazne nepouzitelna traga, kdy to tu vrtacku sice nebylo schopno spolehlive udrzet ve smeru, ale zato se s ni nedalo ani poradne manipulovat prislusnou pakou, natoz ji zaaretovat - to ten samo-domo soustruh by uz byl inzenyrsky pokrocilejsim resenim.

Mozna to v Karvine udelali lip (odkud pochazel ten muj netusim), ale porad ma ten samo-domo vyhodu v tom vedeni osy pomoci sady lozisek (a tedy mensi zateze vrtacky), lepsi stabilite, lepsi pristupnosti obrobku nejen od pohonu, ale hlavne od konika, vetsi moznosti prace s operkou a vyrazne vetsi potencial pro rozsirovani (viz dalsi dily toho youtubu). Plus snadna uprava na vetsi svetlost ci dalsi doplnky. (O cene ani nemluve, ta je tak srovnatelna s cenou postovneho.)

Takze se radsi vydam tou samo-domo cestou, protoze uz nekolikrat jsem uvazoval nad podobnymi udelatory, jen jsem se zaseknul na tech loziskach a celkovemu nedostatku praxe. (Ostatni materialove problemy se casem staly irelevantnimi, ted uz se da koupit "vsechno", misto aby clovek "shanel co je k sehnani").

Jestli me to bude bavit, tak ten samo-domo jeste vylepsim (par jednoduchych napadu bych uz mel) a pokud me to ani tak nepusti, tak si poridim skutecny soustruh.
Jestli me to bavit nebude, tak se snaz sekne s tim samo-domo, protoze vytahnu vruty a loziska (oboji se uplatni i jinde) a zbytek proste pujde do kamen a nebude zabirat misto :)

Další možnost je vyrobit si soustruh pružinový.Maximálně jednoduchý,bez nutnosti ložisek.Používal se už ve starověku a dělali na něm neskutečně pěkné výrobky.pokud chceš informaci tak na you tube.

I když to na první pohled vypadá dost velmi samo domo, zas tak blbé to není. Lze to vyrobit doma,
s minimem nářadí. Na soustružení dřeva nejsou potřeba přesné suporty a podobně, ani celková přesnost stroje není až tak důležitá. Celková přesnost a náročnost je daná hlavně rukou s dlátem.
I pohon vrtačkou, není až tak od věci, protože narozdíl od as. motoru, není potřeba žádných převodů a i levná vrtačka má el. regulaci otáček. Ještě lepší je dvourychlostní. Na opracování větších nerovnoměrných průměrů, nelze hned použít max. otáčky.
Závitové tyče, asi v každém železářství, jsou velmi levné,ložiska, jak už bylo napsáno se dají koupit za pár korun, kvalita zde nehraje velkou roli.
I když bych byl schopen si udělat takový soustruh i kovový, klidně, kdybych chtěl nějaké dřevěné výrobky dělat, bych takový jednoduchý soustruh spáchal. Dřevěné díly, pokud by nebyla jiná možnost, by poskytli třeba někde v truhlřství z odpadu.
--- Já vcelku takovému kutilství fandím. Protože ne každý, má k dispozici vybavenou strojně zámečnickou dílnu, aby mohl vyrábět věci na profi úrovni. Vyrobit funkční věc s minimem vybavení, je teprv to pravé umění. 8-)

Me se na tom prave libi, jak to je na jednu stranu jednoduche, hlavne na stavbu, a na druhou stranu uz to "jede samo" a dalo by se na tom dosahovat i docela rozumne presnosti a "pomalu a opatrne" obrabet i kovy, i kdyz nejspis ne ty lepsi zcela klasicky (triskove a delat zavity a tak), ale treba aspon brusnym kamenem, hrubym a jemnym smirkem a tak na nich udelat nejake zaklady pro podstatne lepsi nastroje. (ruzna osazeni zavitovych tyci, drobne zapichy pro sigrovky a jine veci, ktere pizlat v ruce pilkou by byl desny opruz a vysledek radove horsi).

Zaroven se ten soustruh da po castech vylepsovat, pokud by byla vule :)

Já mám, dalo by se říci, celkem slušně vybavenou kutilskou dílnu. Ale soustruh mi stále chybí, to jsem odkázán většinou na pomoc jinde. Ale mám například stojan na vrtačku, celkem pevný, asi Narex, už nevím, s doplňky na soustružení dřeva. Stojan se dá vodorovně a doplní opěrným rot. kuželem a unašečem. Už hodně různých malých kovových věcí, kde nebyla velká náročnost, jsem na tom ukutil jen s pomocí různě opřené pilky na kov a pilníku. Vrtačku používám Narex, protože má vřeteno nehrkající, uložené v kuličkových ložiskách. Levné příklepové vrtačky mají vřeteno uložené kluzně a zpravidla je ve vedení nepřesné. Pokud to hází, je to na soustružení nevhodné.
Říkávalo se co Čech to kutil. Dnes, kdy se dá téměř všechno koupit, tyto schopnosti postupně mizí.
Dříve, taková třeba zahradní sekačka, vyrobená na koleně z motorku z pračky, měla svoje kouzlo, vlastního výrobku a důkazu šikovnosti. Dnes, kdo by to dělal, když to stojí necelou tisícovku..
Proto já, ze starší generace fandím každému, kdo kutilskou tradici ještě udržuje. 8-):beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru