Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lacina loziska pro DIY soustruh z prkynek a vrtacky

Chtel bych si na drobne kuteni (ozdobne nozicky na policky s korenim v kuchyni a podobne - kdyz se trefim, budou se navzajem podobat dost, aby to manzelka pochvalila :-D a pes z toho nezvracel :x:) udelat nejaky takovyto "taky soustruh" z vrtacky a prkynek za par kacek, presnost kategorie "tak vod voka dobry" :beer:

(Co jsem koukal, vnitrni prumer na zavitovou tyc tak kolem 8mm, rekneme 6-8-10, sila podel osy tak do 1kg, kolmo do 10kg kdyz uvazim i hazeni, vic ta konstrukce okolo neda ani smykem, aniz by se rozlozila na trsatka, mezni otacky podle pouzite "bezne vrtacky z obi")

https://www.youtube.com/watch?v=fi-CmIeht24 klicove je to kolem 15. minuty, kdy osazuje "konik" a "hlavu" tema loziskama.

Nemate tuseni, kde se takova loziska daji lacino sehnat a kolik asi tak stoji? Idealne Praha a okoli :))

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Další možnost je vyrobit si soustruh pružinový.Maximálně jednoduchý,bez nutnosti ložisek.Používal se… nový
kap.dabac 27.02.2020 09:46
kap.dabac
I když to na první pohled vypadá dost velmi samo domo, zas tak blbé to není. Lze to vyrobit doma, s… nový
Zerozero 27.02.2020 10:48
Zerozero
Me se na tom prave libi, jak to je na jednu stranu jednoduche, hlavne na stavbu, a na druhou stranu… nový
Henonee 27.02.2020 11:21
Henonee
Já mám, dalo by se říci, celkem slušně vybavenou kutilskou dílnu. Ale soustruh mi stále chybí, to js… nový
Zerozero 27.02.2020 12:26
Zerozero
On je toho plný youtub, ale tenhle člověk si s ložisky hlavu moc neláme, ale umí. A tenhle taky. Mně… poslední
čumil old 29.02.2020 17:44
čumil old

Další možnost je vyrobit si soustruh pružinový.Maximálně jednoduchý,bez nutnosti ložisek.Používal se už ve starověku a dělali na něm neskutečně pěkné výrobky.pokud chceš informaci tak na you tube.

I když to na první pohled vypadá dost velmi samo domo, zas tak blbé to není. Lze to vyrobit doma,
s minimem nářadí. Na soustružení dřeva nejsou potřeba přesné suporty a podobně, ani celková přesnost stroje není až tak důležitá. Celková přesnost a náročnost je daná hlavně rukou s dlátem.
I pohon vrtačkou, není až tak od věci, protože narozdíl od as. motoru, není potřeba žádných převodů a i levná vrtačka má el. regulaci otáček. Ještě lepší je dvourychlostní. Na opracování větších nerovnoměrných průměrů, nelze hned použít max. otáčky.
Závitové tyče, asi v každém železářství, jsou velmi levné,ložiska, jak už bylo napsáno se dají koupit za pár korun, kvalita zde nehraje velkou roli.
I když bych byl schopen si udělat takový soustruh i kovový, klidně, kdybych chtěl nějaké dřevěné výrobky dělat, bych takový jednoduchý soustruh spáchal. Dřevěné díly, pokud by nebyla jiná možnost, by poskytli třeba někde v truhlřství z odpadu.
--- Já vcelku takovému kutilství fandím. Protože ne každý, má k dispozici vybavenou strojně zámečnickou dílnu, aby mohl vyrábět věci na profi úrovni. Vyrobit funkční věc s minimem vybavení, je teprv to pravé umění. 8-)

Me se na tom prave libi, jak to je na jednu stranu jednoduche, hlavne na stavbu, a na druhou stranu uz to "jede samo" a dalo by se na tom dosahovat i docela rozumne presnosti a "pomalu a opatrne" obrabet i kovy, i kdyz nejspis ne ty lepsi zcela klasicky (triskove a delat zavity a tak), ale treba aspon brusnym kamenem, hrubym a jemnym smirkem a tak na nich udelat nejake zaklady pro podstatne lepsi nastroje. (ruzna osazeni zavitovych tyci, drobne zapichy pro sigrovky a jine veci, ktere pizlat v ruce pilkou by byl desny opruz a vysledek radove horsi).

Zaroven se ten soustruh da po castech vylepsovat, pokud by byla vule :)

Já mám, dalo by se říci, celkem slušně vybavenou kutilskou dílnu. Ale soustruh mi stále chybí, to jsem odkázán většinou na pomoc jinde. Ale mám například stojan na vrtačku, celkem pevný, asi Narex, už nevím, s doplňky na soustružení dřeva. Stojan se dá vodorovně a doplní opěrným rot. kuželem a unašečem. Už hodně různých malých kovových věcí, kde nebyla velká náročnost, jsem na tom ukutil jen s pomocí různě opřené pilky na kov a pilníku. Vrtačku používám Narex, protože má vřeteno nehrkající, uložené v kuličkových ložiskách. Levné příklepové vrtačky mají vřeteno uložené kluzně a zpravidla je ve vedení nepřesné. Pokud to hází, je to na soustružení nevhodné.
Říkávalo se co Čech to kutil. Dnes, kdy se dá téměř všechno koupit, tyto schopnosti postupně mizí.
Dříve, taková třeba zahradní sekačka, vyrobená na koleně z motorku z pračky, měla svoje kouzlo, vlastního výrobku a důkazu šikovnosti. Dnes, kdo by to dělal, když to stojí necelou tisícovku..
Proto já, ze starší generace fandím každému, kdo kutilskou tradici ještě udržuje. 8-):beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru