Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ulozeni palivoveho dreva

Dobry den,
muzu si palivove drevo (v metrech) naskladat tesne k sousedovu plotu (pletivo)? Nebo existuje nejaky predpis, ze se tam musi nechat urcita vzdalenost?
Hledal jsem na internetu ale vsude se resi jen jak daleko lze vysadit zivy plot....

Předmět Autor Datum
Jestli po sobě nestřílíte,tak se souseda zeptej,co by na to řekl..ne ? :-) nový
E250TD 03.02.2020 09:51
E250TD
Ono taky trochu půjde o to, co má těsně za tím plotem on. ;-) Obecně: můžete, ale nesmíte poškodit s… nový
Kurt 03.02.2020 09:52
Kurt
Jen tak mimochodem, jak jsem zjistil, nic jako jeho plot neexistuje, s vyjimkou ze mate ploty dva ve… nový
bahno 03.02.2020 10:14
bahno
Kedysi sa používalo tzv. pravidlo pravej ruky v zástavbe čo znamená, že sused po pravici čelom k par… nový
Nuda 03.02.2020 10:38
Nuda
Co bylo, bylo. NOZ o tom rika: § 1024 (1) Má se za to, že ploty, zdi, meze, strouhy a jiné podobn… nový
bahno 03.02.2020 11:19
bahno
Postavil jsem si plot. Venkovní hrana podezdívky je na hranici MÉHO pozemku. Těžko to může být z pol… nový
čumil old 03.02.2020 19:21
čumil old
Jo, to jsem si taky myslel. Jenze ne. Ledaze by tam byla druha rozhrada. Ten plot se stal rozhradou… nový
bahno 03.02.2020 22:56
bahno
Tak to sis myslel spravne. A nesir prosim tyto pravni uvahy, kdyz je nemas podlozene. Jeste to nekdo… nový
re4zon 04.02.2020 09:50
re4zon
on ma za plotem nasazene nejake nevelke kere, odhadem do metru vysky....ja bych z druhe strany plotu… nový
Tomaa 03.02.2020 10:19
Tomaa
Tak se ho stejně zeptejte.Třeba má v plánu v létě pletivo natírat a bude potřebovat přístup z druhé… nový
Karel04 03.02.2020 12:52
Karel04
Zamysli se nad tím,zda ty .keře nebudou bránit schnutí tvého dřeva,ale naopak ..Ve stínu ,spíše odpo… nový
E250TD 05.02.2020 17:54
E250TD
Můžete. nový
Kiksfix 04.02.2020 01:36
Kiksfix
Podla mna ho mozte dat pri plot. Ale je to absolutne nevhodne skladovanie palivoveho dreva. Mali by… nový
flimak 06.02.2020 10:01
flimak
Můžete, žádný zákon to nezakazuje. Bahno, sice citujete správně z OZ,ale nesmíte si to plést. Vámi… poslední
milan.cukrar 06.02.2020 12:46
milan.cukrar

Ono taky trochu půjde o to, co má těsně za tím plotem on. ;-)
Obecně: můžete, ale nesmíte poškodit sousedův plot a bránit mu v užívání jeho pozemku. Takže pokud je tam volný pozemek z obou stran a neopřete dřevo o jeho plot, nevidím problém.

Kedysi sa používalo tzv. pravidlo pravej ruky v zástavbe čo znamená, že sused po pravici čelom k parcelám bol povinný oplotiť svoju stranu spoločnej hraníci pozemkov.

Majiteľ hraničiaceho plota je vždy a výhradne ten vlastník, ktorý vykonal na vlastné náklady tesne na hrane svojej parcely výkopové práce, základový betón, osadil stlpiky s pletivom alebo vymuroval plot do zákonom povolenej svetlej výšky medzi susedmi bez súhlasu suseda.(myslím 120cm pri plnom plote a 160cm pri pletivách. Presne definuje výšku plota St.zákon, momentálne mi to už vypadlo z gebule).

Logicky je majiteľ plota výhradne ten, kto vybudoval plot ako prvý na vlastné náklady (napríklad pri novostavbách, novo zameraných parcelách, apod.) pokiaľ sa preukáže listinami, paragónmi o nákupe tovaru, o vykonaných prácach na hraničiacom oplotení medzi dvoma parcelami.

V tom prípade je takýto majiteľ aj vlastník celého plota a je povinný udržiavať plot na vlastné náklady pokiaľ sa so susedom nedohodne inak (ideálne písomne). V opačnom prípade rozhoduje o oprave a údržbe plota výhradne súd na základe žaloby ošetrenej znaleckým posudkom a zememeračským plánom nie starším, ako tri mesiace.

-----

V prípade uloženia palivového dreva tesne k plotu je dovolené, nemusí sa spytovať suseda ak výška tejto plnej prekážky z dreva, nepresiahne svetlú výšku 160cm. (Hľadí sa na znenie Stavebného zákona, výška oplotenia medzi susedmi).

Ak by sused namietal uloženie dreva, mohol by sa obrátiť na súd, zase so znaleckým posudkom (svetloznaleckým), že mu výška dreva bráni k výhľadu, rozhľadu, duchovnému rozletu, že mu tieni drevo na jeho ušľachtilý porast, zeleninu, tieni mu na jeho hriešne krásnu manželku pri opaľovaní sa, apod.

Co bylo, bylo. NOZ o tom rika:

§ 1024

(1) Má se za to, že ploty, zdi, meze, strouhy a jiné podobné přirozené nebo umělé rozhrady mezi sousedními pozemky jsou společné.

(2) Společnou zeď může každý užívat na své straně až do poloviny její tloušťky a zřídit v ní výklenky tam, kde na druhé straně nejsou. Nesmí však učinit nic, co zeď ohrozí nebo co sousedovi překáží v užívání jeho části.

§ 1025

Kde jsou rozhrady dvojité nebo kde je vlastnictví rozděleno, udržuje každý svým nákladem, co je jeho.

§ 1026

Vlastník není povinen znovu postavit rozpadlou zeď, plot nebo obnovit jinou rozhradu, musí ji však udržovat v dobrém stavu, hrozí-li následkem jejího poškození sousedovi škoda. Dojde-li však k takovému narušení rozhrady, že hrozí, že se hranice mezi pozemky stane neznatelná, má každý soused právo požadovat opravu nebo obnovení rozhrady.

Jo, to jsem si taky myslel. Jenze ne. Ledaze by tam byla druha rozhrada. Ten plot se stal rozhradou mezi pozemky, tedy deli pozemky na cast tvoji a sousedovu a tak je spolecny, se vsemi dusledky(mimo jine, pokud byl plot vymeren na zacatku blbe, po 10 letech existence dojde k vydrzeni a bude se hejbat katastrem, ne plotem). Taky jsem na to koukal jak z jara, ale je to tak. Podekujme tvurcum noveho obcanskeho zakoniku.
Plyne z toho podivne pouceni stavet plot tak, aby stal osou v hranici pozemku. Tedy kuny vrtat presne na vymerenou lajnu.

Tak to sis myslel spravne. A nesir prosim tyto pravni uvahy, kdyz je nemas podlozene. Jeste to nekdo vezme vazne. Myslis, ze kdyz koupis prkna, tak ve chvili, kdy je zapichnes u hranice pozemku, stava se pulka z nich majetkem souseda? "Ma se za to" plati do chvile, nez nekdo prokaze opak a resi to zejmena situace, kdy rozhrada existuje historicky a nekdo by si na ni chtel bez dalsiho cinit narok. Pokud mas fakturu za plot, svedky nebo fotky zes ho stavel, je tvuj a soused si muze tak akorat trhnout. Samozrejme by mel stat na tvem pozemku. Hranici meho pozemku napriklad tvori zed sousedova domu, opravdu veris tomu ze si do ni muzu zasekat vyklenky nebo si ji prestrikat podle sveho uvazeni?
Dalsi vec je, ze rozhrada musi lezet MEZI pozemky, tzn. na jejich hranici. Jinak to je jakasi moje konstrukce nebo stavba, ale ne rozhrada. Tvoje uvaha, ze plot urcuje hranici je opravdu usmevna. Plot si muzu postavit klidne uprostred zahrady, po obvodu zadny nemit a rozhodne to neznamena, ze si pulku meho pozemku rozdeli obec se sousedem. Vydrzeni je dost slozite uplatnitelna vec a ma jasne a dost prisne podminky, kde je nejaky plot je ve vetsine pripadu naprosto bezvyznamna zalezitost.

Můžete, žádný zákon to nezakazuje.

Bahno, sice citujete správně z OZ,ale nesmíte si to plést. Vámi citivaný vztah je u plotů a rozhrad, u kterých se neví, čí to je. Páč Váš názor, že si postavím plot a půlka je sousedova je mylný výklad. Právě věta, Má se zato.... je pro přídal když není určen vlastník.
Nemůže mi zákon vyvlastnit polovinu plotu.

Už chápete?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru