Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ulozeni palivoveho dreva

Kedysi sa používalo tzv. pravidlo pravej ruky v zástavbe čo znamená, že sused po pravici čelom k parcelám bol povinný oplotiť svoju stranu spoločnej hraníci pozemkov.

Majiteľ hraničiaceho plota je vždy a výhradne ten vlastník, ktorý vykonal na vlastné náklady tesne na hrane svojej parcely výkopové práce, základový betón, osadil stlpiky s pletivom alebo vymuroval plot do zákonom povolenej svetlej výšky medzi susedmi bez súhlasu suseda.(myslím 120cm pri plnom plote a 160cm pri pletivách. Presne definuje výšku plota St.zákon, momentálne mi to už vypadlo z gebule).

Logicky je majiteľ plota výhradne ten, kto vybudoval plot ako prvý na vlastné náklady (napríklad pri novostavbách, novo zameraných parcelách, apod.) pokiaľ sa preukáže listinami, paragónmi o nákupe tovaru, o vykonaných prácach na hraničiacom oplotení medzi dvoma parcelami.

V tom prípade je takýto majiteľ aj vlastník celého plota a je povinný udržiavať plot na vlastné náklady pokiaľ sa so susedom nedohodne inak (ideálne písomne). V opačnom prípade rozhoduje o oprave a údržbe plota výhradne súd na základe žaloby ošetrenej znaleckým posudkom a zememeračským plánom nie starším, ako tri mesiace.

-----

V prípade uloženia palivového dreva tesne k plotu je dovolené, nemusí sa spytovať suseda ak výška tejto plnej prekážky z dreva, nepresiahne svetlú výšku 160cm. (Hľadí sa na znenie Stavebného zákona, výška oplotenia medzi susedmi).

Ak by sused namietal uloženie dreva, mohol by sa obrátiť na súd, zase so znaleckým posudkom (svetloznaleckým), že mu výška dreva bráni k výhľadu, rozhľadu, duchovnému rozletu, že mu tieni drevo na jeho ušľachtilý porast, zeleninu, tieni mu na jeho hriešne krásnu manželku pri opaľovaní sa, apod.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny