Předmět Autor Datum
Hnedy a cerny vzajemne na sebe. Pokud by se kotouc tocil obracene, tak dva cerny/hnedy draty prohodi…
bahno 25.01.2020 16:35
bahno
Nejsem elektrikář a nechápu zapojení "hnědý a černý vzájemně na sebe". Jedná se o třífázový motor dl…
nerady 25.01.2020 17:07
nerady
V prípade motora 3x400V si zem a nulák nevšímaj. (Zatiaľ). Točenie motora rôznymi smermi zabezpečí…
Nuda 25.01.2020 19:52
Nuda
Mě de o to jaký pořadí a kam co připojit dle 1.obrázku.. Takže dát na ,,N" hnědej a pak černej a čer…
Xmen Podhrádecký 25.01.2020 20:13
Xmen Podhrádecký
Na ty tři šroubky vedle sebe dáš např. černej, černej a hnědej a pokud se ti bude pila otáčet obráce…
nerady 25.01.2020 20:23
nerady
Hnědej je nula,žlutozelený kostra,2x černý fáze? hnědej opravdu není nula.
jirka44 26.01.2020 08:46
jirka44
Poslední slova kutila: "V tom drátu nemůže bejt fáze, dyť nejni červenej." :-(
Yarda 26.01.2020 09:50
Yarda
Díky za radu,nerad bych oddělal motor.Byl tam původní vypínač s tou pákou ale dám tam tlačítkovej,kv…
Xmen Podhrádecký 25.01.2020 20:33
Xmen Podhrádecký
původní vypínač s tou pákou Čistě náhodou nebyl onen pákový vypínač na "hvězda tojúhelník?" A ten…
čumil old 25.01.2020 20:51
čumil old
Nebo to byl reverzní spínač.Právě pro případy,kdy je v jiné zásuvce jiné pořadí fází a kotouč by běž…
Karel04 25.01.2020 21:49
Karel04
Dobrý den,píšete o verzi vypínače hvězda trojúhelník.Můžete popsat blíže toto zapojení třemi fázovým…
Lubomír 26.01.2020 10:41
Lubomír
Dobrý den. "bahno" asi myslel přímé propojení kabelu z motoru a kabelu ze zásuvky. V tom případě se…
vitovec 25.01.2020 21:21
vitovec
Díky za radu,nerad bych oddělal motor.Byl tam původní vypínač s tou pákou ale dám tam tlačítkovej,kv…
Stefran 25.01.2020 21:57
Stefran
Podle toho jak jsi formuloval dotaz a podle fotek soudím, že bys to měl nechat na odborníkovi. Proč…
Yarda 26.01.2020 07:21
Yarda
Dobrý den! Pánové, co se zde přete o jaký drát zapojit na spodní svorku vypínače označenou N, vězte,…
vitovec 26.01.2020 09:55
vitovec
Koukám, že je tu poněkud zmatek. Takže. Fázové vodiče, jedno jakých barev, mimo žlutozelené, přijdou…
Zerozero 26.01.2020 10:45
Zerozero
Konečně další správná, nematoucí a vyčerpávající rada!! Tleskám!:-):-):-)
vitovec 26.01.2020 11:36
vitovec
Co se týká barev vodičů, dokud bych si osobně nevyzkoušel, jestli na ž/z vodiči opravdu, ale OPRAVDU…
Yarda 26.01.2020 16:04
Yarda
To máš pravdu. Ale vycházel jsem z toho, že tazatel pouze odmontoval původní pákový vypínač a chce h…
Zerozero 27.01.2020 00:37
Zerozero
To, že by na žlutozeleném vodiči byla fáze jsem ani nepředpokládal, to by to tazatel jistě poznal, z… poslední
vitovec 27.01.2020 17:07
vitovec
Tak zapojeno dle posledního obrázku na poprvé vše maká jak má tak asi OK.díky
Xmen Podhrádecký 26.01.2020 18:55
Xmen Podhrádecký
Dobrý večer. Výborně že to funguje, ono tomu nic jiného ani nezbývá, když to bylo zapojeno tak jak u…
vitovec 26.01.2020 20:18
vitovec

Nejsem elektrikář a nechápu zapojení "hnědý a černý vzájemně na sebe". Jedná se o třífázový motor dle zástrčky a tak má každá fáze svůj přípojný šroubek. Pokud se bude okružní pila otáčet obráceně tak dvě sousední fáze mezi sebou prohodit a mělo by se to točit správně.

V prípade motora 3x400V si zem a nulák nevšímaj. (Zatiaľ).

Točenie motora rôznymi smermi zabezpečí prehodenie ktorejkoľvek fázy medzi sebou, teda stačia prehodiť dva káble na svorkovnici aby sa zmenilo otáčenie motora.

Zem (s nulákom) zapoj na kostru pod skrutku v krabici krytu motora, na metal, na hliník.

Disponuj pri zapájaní s klasickou elektromagnetickou vadaskou na meranie fázy 230V/50Hz medzi nulákom a zemou svetelnou diódou a elektromagnetom a na meranie medzi dvoma fázami 2x400V s ryskou na vadaske.

Mě de o to jaký pořadí a kam co připojit dle 1.obrázku..
Takže dát na ,,N" hnědej a pak černej a černej?nebo černej hnědej černej
Hnědej je nula,žlutozelený kostra,2x černý fáze?

Na ty tři šroubky vedle sebe dáš např. černej, černej a hnědej a pokud se ti bude pila otáčet obráceně tak dva vedle sebe prohodíš a ono se to bude točit obráceně. Podotýkám, že nejsem elektrikář. U tvého kabelu jsou hnědej a dva černý fáze. Máš tam 3 fáze.

Dobrý den. "bahno" asi myslel přímé propojení kabelu z motoru a kabelu ze zásuvky. V tom případě se spojí stejné barvy obou kabelů navzájem. To by ale nebyl zapojen vypínač z prvního obrázku a provoz cirkulárky by byl nebezpečný, když by se zapínala rovnou zasunutím přívodního kabelu do zásuvky na stroji.
Na vypínači z obrázku se zapojí pod tři spodní šroubky hnědý, černý, černý drát z kabelu ze zásuvky, na protilehlé tři šroubky se stejně zapojí dráty kabelu do motoru. Na spojovacím můstku na pravé straně se zapojí zelenožluté dráty obou kabelů, Na jedné straně však chybí šroubek.
Upozornění. Použití stiskacího vypínače z obrázku na cirkulárce je ale také nevhodné, je to nebezpečné při provozu stroje. Správně má být použit 3 fázový elektromagnetický vypínač - je to vlastně stykač s ovládacími tlačítky start a stop. Je jednodušeji ovládatelný ale co je hlavní je to bezpečnostní prvek, který brání samovolnému nekontrolovatelnému rozběhu stroje po případném přerušení napájení, např po krátkém výpadku dodávky proudu nebo po vytažení vidlice přípojného kabelu ze zásuvky a po jejím opětovném zasunutí! Stalo se již dost pracovních úrazu při "tvrdém" rozběhu nebezpečných dřevoobráběcích strojů po zapojení kabelu, nebo po obnovení přerušené dodávky proudu.
Příklad: http://elektromotory-mtm.cz/produkt/elektromagneticke_vypinace/skrinka-s-vypinacem-a-trifazovou-zasuvkou/

Díky za radu,nerad bych oddělal motor.Byl tam původní vypínač s tou pákou ale dám tam tlačítkovej,kvůli větší bezpečnosti.
Zkusím to tak zapojit

Vyfoť vypínač jaký tam plánuješ dát. Sundej víčko svorkovnice motoru a tu také vyfoť a dej sem.
Vypínač z tvého obrázku bych před zapojením zkusil jestli vůbec funguje jak má.

Dobrý den!
Pánové, co se zde přete o jaký drát zapojit na spodní svorku vypínače označenou N, vězte, že to označení N neplatí pro ty spodní svorky vlastního spínače, ale to označení N platí pro ty šroubky spojovacího můstku pro N /PEN/po straně vypínače.On se totiž někdo neznalý pravděpodobně v tom vypínači "šťoural" a prohodil vzájemnou polohu bakelitového těla s kovovým propojovacím můstkem. Tělo vypínače i můstek jsou symetrické a dají se tudíž při montáži otočit!! Ten zjevně problematiky neznalý tazatel z toho musí mít v hlavě totální chaos.

Koukám, že je tu poněkud zmatek. Takže. Fázové vodiče, jedno jakých barev, mimo žlutozelené, přijdou na šroubky, které jsou ve žlábkách porcelánového tělesa. Je jich šest, stejných. Dráty od vidlice třeba dolů a dráty od motoru nahoru. Ochranný vodič od vidlice a od motoru zapojit na můstek vpravo na obrázku.
Značka "N" na držáku značí jen, že je na konstrukci nula. Platí to pro ten držák, ne pro fázové svorky.
Dva menší šroubky diagonálně na držáku slouží k upevnění spínače do krytu a zároveň spojují kryt na uzemněnou část. Ano, jak je napsáno výše, rámeček je asi obráceně, tím to mate. bylo by vhodné obdélníkový rámeček otočit, pak bude značka nuly u nulového můstku. Také by byl lépe propojen s můstkem.
Až to bude zapojené, zkusit krátce, jen "škubnout" zapnutím. Pokud se bude pila točit obráceně, tak prohodit libovolné dva dráty na přívodu.
Doufám, že je to spínač "tahem zapni, stiskem vypni" Pokud ano (obráceně byly jen ty nejstarší a nedoporučují se),
Je vhodné ho umístit tak aby byl snadno dostupný, je vhodná i poloha, kdy lze vypnout například kolenem, v případě nebezpečí.
Jak bylo uvedeno, z hlediska ochrany proti nechtěnému zapnutí by bylo vhodné použití stykačového ovládání. Ale pro starší cirkuli, bych to nehrotil. Strojů s obyčejným vypínačem běhá spousta, dříve byly předpisy mírnější.
Používat rozum. Běžící stroj vypínat vypínačem. Pokud dojde k výpadku proudu během práce, vypnout vypínač.
V zásadě platí a platilo. Neopouštíme stroj se zapnutým vypínačem. To i v případě, že stroj z jakéhokoliv důvodu zrovna neběží. Pokud připojujeme stroj do zásuvky, nejprve se přesvědčíme, je li vypínač vypnut. Mohlo dojít k zapnutí vypínače v době nečinnosti stroje, například dětmi. (já vím, dělá to málokdo, ale mělo by se :-)).

Co se týká barev vodičů, dokud bych si osobně nevyzkoušel, jestli na ž/z vodiči opravdu, ale OPRAVDU fáze není a být nemůže, tak bych předpokládal, že tam fáze být může, protože kdo ví, jaké prase se v tom předtím šťouralo.
Kdysi na školení nám lektor povídal, že se na něj někdo obrátil, aby mu zrevidoval elektriku v rodinném baráku a rozvod si tam natahal ž/z dráty (asi ukradl cívku a bylo mu líto ji vyhodit). Že ho samozřejmě poslal do příslušných míst, ale nepochybuje, že ten šmudla tu revizní zprávu od někoho jiného za flašku dostal.

To máš pravdu. Ale vycházel jsem z toho, že tazatel pouze odmontoval původní pákový vypínač a chce ho vyměnit za tahový. Tedy o demontáži vidlice nepsal a lze předpokládat, že před výměnou vypínače pila fungovala.
Pokud by na žlz vodiči byla fáze, pila by dobře nefungovala a na přítomnost fáze na kostře už by někdo předtím přišel. Nebo by bylo podezřelé, že u pily leží mrtvola. ]:)8-)

To, že by na žlutozeleném vodiči byla fáze jsem ani nepředpokládal, to by to tazatel jistě poznal, zmínil by se o tom, nebo by sem již vůbec nemohl psát. Vzhledem ke stavu kabelu od zásuvky /podle fota/ , kdy je kabel zalomený, opravovaný omotáním pásky , jsem doporučoval překontrolovat celistvost tj. nepřerušení tohoto vodiče, aby bylo zajištěno správné uzemnění toho stroje, aby za provozu, při případné poruše izolace v motoru, zásuvce nebo vypínači došlo k vybavení jištění. Podle obrázků se tam zprovozňuje nějaký "nález" na šrotišti. Ostatně u spotřebičů 1. třídy se kdysi musela pravidelně protokolárně kontrolovat celistvost ochranného vodiče a izolační stav.To snad platí i dnes.

Dobrý večer. Výborně že to funguje, ono tomu nic jiného ani nezbývá, když to bylo zapojeno tak jak uvádíte. Pro jistotu a pocit bezpečí bych ještě doporučoval přeměřit celistvost vodiče PEN mezi kolíkem té přívodní zásuvky a kostrou motoru a cirkulárky. Měřit ohmmetrem, nebo alespoň přezkoušet vadaskou. Ty kabely jak je patrné z obrázků již něco pamatují a tak jistota je jistota.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru