Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Koukám, že je tu poněkud zmatek. Takže. Fázové vodiče, jedno jakých barev, mimo žlutozelené, přijdou…
Zerozero 26.01.2020 10:45
Zerozero
Co se týká barev vodičů, dokud bych si osobně nevyzkoušel, jestli na ž/z vodiči opravdu, ale OPRAVDU…
Yarda 26.01.2020 16:04
Yarda
To máš pravdu. Ale vycházel jsem z toho, že tazatel pouze odmontoval původní pákový vypínač a chce h…
Zerozero 27.01.2020 00:37
Zerozero
To, že by na žlutozeleném vodiči byla fáze jsem ani nepředpokládal, to by to tazatel jistě poznal, z… poslední
vitovec 27.01.2020 17:07
vitovec

Koukám, že je tu poněkud zmatek. Takže. Fázové vodiče, jedno jakých barev, mimo žlutozelené, přijdou na šroubky, které jsou ve žlábkách porcelánového tělesa. Je jich šest, stejných. Dráty od vidlice třeba dolů a dráty od motoru nahoru. Ochranný vodič od vidlice a od motoru zapojit na můstek vpravo na obrázku.
Značka "N" na držáku značí jen, že je na konstrukci nula. Platí to pro ten držák, ne pro fázové svorky.
Dva menší šroubky diagonálně na držáku slouží k upevnění spínače do krytu a zároveň spojují kryt na uzemněnou část. Ano, jak je napsáno výše, rámeček je asi obráceně, tím to mate. bylo by vhodné obdélníkový rámeček otočit, pak bude značka nuly u nulového můstku. Také by byl lépe propojen s můstkem.
Až to bude zapojené, zkusit krátce, jen "škubnout" zapnutím. Pokud se bude pila točit obráceně, tak prohodit libovolné dva dráty na přívodu.
Doufám, že je to spínač "tahem zapni, stiskem vypni" Pokud ano (obráceně byly jen ty nejstarší a nedoporučují se),
Je vhodné ho umístit tak aby byl snadno dostupný, je vhodná i poloha, kdy lze vypnout například kolenem, v případě nebezpečí.
Jak bylo uvedeno, z hlediska ochrany proti nechtěnému zapnutí by bylo vhodné použití stykačového ovládání. Ale pro starší cirkuli, bych to nehrotil. Strojů s obyčejným vypínačem běhá spousta, dříve byly předpisy mírnější.
Používat rozum. Běžící stroj vypínat vypínačem. Pokud dojde k výpadku proudu během práce, vypnout vypínač.
V zásadě platí a platilo. Neopouštíme stroj se zapnutým vypínačem. To i v případě, že stroj z jakéhokoliv důvodu zrovna neběží. Pokud připojujeme stroj do zásuvky, nejprve se přesvědčíme, je li vypínač vypnut. Mohlo dojít k zapnutí vypínače v době nečinnosti stroje, například dětmi. (já vím, dělá to málokdo, ale mělo by se :-)).

Co se týká barev vodičů, dokud bych si osobně nevyzkoušel, jestli na ž/z vodiči opravdu, ale OPRAVDU fáze není a být nemůže, tak bych předpokládal, že tam fáze být může, protože kdo ví, jaké prase se v tom předtím šťouralo.
Kdysi na školení nám lektor povídal, že se na něj někdo obrátil, aby mu zrevidoval elektriku v rodinném baráku a rozvod si tam natahal ž/z dráty (asi ukradl cívku a bylo mu líto ji vyhodit). Že ho samozřejmě poslal do příslušných míst, ale nepochybuje, že ten šmudla tu revizní zprávu od někoho jiného za flašku dostal.

To máš pravdu. Ale vycházel jsem z toho, že tazatel pouze odmontoval původní pákový vypínač a chce ho vyměnit za tahový. Tedy o demontáži vidlice nepsal a lze předpokládat, že před výměnou vypínače pila fungovala.
Pokud by na žlz vodiči byla fáze, pila by dobře nefungovala a na přítomnost fáze na kostře už by někdo předtím přišel. Nebo by bylo podezřelé, že u pily leží mrtvola. ]:)8-)

To, že by na žlutozeleném vodiči byla fáze jsem ani nepředpokládal, to by to tazatel jistě poznal, zmínil by se o tom, nebo by sem již vůbec nemohl psát. Vzhledem ke stavu kabelu od zásuvky /podle fota/ , kdy je kabel zalomený, opravovaný omotáním pásky , jsem doporučoval překontrolovat celistvost tj. nepřerušení tohoto vodiče, aby bylo zajištěno správné uzemnění toho stroje, aby za provozu, při případné poruše izolace v motoru, zásuvce nebo vypínači došlo k vybavení jištění. Podle obrázků se tam zprovozňuje nějaký "nález" na šrotišti. Ostatně u spotřebičů 1. třídy se kdysi musela pravidelně protokolárně kontrolovat celistvost ochranného vodiče a izolační stav.To snad platí i dnes.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru