Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak funguje vyvažování prádla v bubnu pračky

Ahojte, přestal se nám točit buben pračky, takže jsem musel vyměnit uhlíky v motoru a při té příležitosti jsem si říkal, že se musím podívat, jak ta pračka váží prádlo (množstevní automatika) a jakým čidlem detekuje házení bubnu jakožto znak nerovnoměrného rozložení prádla. Dle návodu i funkcí na ovládacím panelu to umí.

Ale ať jsem čučel dovnitř sebevíc, nebyl jsem schopen najít nic než klasiku... Motor, hladinový spínač, péra, tlumiče, čerpadlo... Žádné senzory, žádná čidla přilepená na bubnu s chomáčem drátů k řídící jednotce...

Přehlédnul jsem je nebo se využívá nějakých sofistikovanějších algoritmů - třeba měření odběru motoru, otáček tachodynamem a vyhodnocování těchto veličin v řídící jednotce?

Díky za osvětu... Zdá se, že internet na toto téma mlčí...

Předmět Autor Datum
Způsobů je víc. Jeden, jak jsem viděl, je cívka elektromagnetu s kotvou, která se házením bubnu přit… nový
Kyncl 10.01.2020 20:34
Kyncl
https://lnk.sk/egE6 nový
Nuda 10.01.2020 21:25
Nuda
Pračka prádlo neváží, ale množství vody napouští podle nasákavosti obsahu. Všimni si, že při napoušt… nový
Prasak 10.01.2020 21:42
Prasak
Pračka neváží formou váhy. Ale formou odporu při točení bubnu. Já měl pračku Heier, a jednou jsem pr… nový
severak 24.12.2023 12:11
severak
Může to být nějaká sensorless technika. Svého času to bylo dost moderní, respektive u motorů je říze… nový
ml1 13.01.2020 12:21
ml1
Zdravím a rád bych přispěl k tématu vyvažování prádla v bubnu pračky. Máme doma slim pračku Gorenje… nový
dedeky 22.12.2023 19:29
dedeky
Tak to je super pracka, tu bych poslal velmi rychle ze skaly 😐 nový
re4zon 23.12.2023 17:35
re4zon
Když už chcete podruhé pustit ždímání, zkuste vyndat a rozmotat prádlo. nový
kejki 24.12.2023 10:48
kejki
Nevím, ale pokusím se naznačit kde hledat odpověď. Výrobci se senzorů bojí jako čert kříže (nedivím… nový
umfa 23.12.2023 02:01
umfa
Nadväzujem na najnovšie príspevky: u mojej aut. práčky som si pri odstreďovaní všimol, že po vypuste… poslední
yYy 26.12.2023 12:36
yYy

Způsobů je víc. Jeden, jak jsem viděl, je cívka elektromagnetu s kotvou, která se házením bubnu přitáhne. Tím se v cívce zvýší indukčnost v sérii s motorem a ten se zpomalí... otáčky a házení se zmenší - prádlo se přerozdělí...

Pračka prádlo neváží, ale množství vody napouští podle nasákavosti obsahu. Všimni si, že při napouštění to prádlo párkrát protočí, aby se to nacucalo. Takže když tam hodíš záclony, nenasají nic a cílové hladiny je rychle dosaženo. Když máš hodně bavlny, nasaje toho do sebe víc a tím pádem musíš napustit víc vody, abys opět dosáhl cílové hladiny.
Kolega byl servisák praček, takto mi to vysvětlil, když jsem se ptal, jak pračka váží prádlo - žádná váha není.

Pračka neváží formou váhy. Ale formou odporu při točení bubnu. Já měl pračku Heier, a jednou jsem pral velkou zimní bundu a nešla mi ždímat. Prostě bunda se napila hodně vodou a všechna voda stekla uvnitř bundy dolů, a systém to vyhodnotil jako přetížení ve vyváženosti. To jsem nevěděl, to mi řekl technik, pračka v záruce, že to je v systému řízení procesu praní

Může to být nějaká sensorless technika. Svého času to bylo dost moderní, respektive u motorů je řízení bez otáčkového čidla běžné (bylo to používané už někdy v osmdesátých letech, chvíli trvalo než se to ale dostalo do běžné praxe (tedy kdy počítač a jeho programování začlo být i pro malé pohony levnější než příslušné čidlo), kdo by dneska potřeboval čidlo otáček nebo dokonce magnetického toku), ale vymýšlelo se i řízení bez čidel proudu a napětí, případně s minimem čidel. Tam bylo třeba problém nějak stanovit počáteční podmínku (u motoru se dá předpokládat, že se začíná z klidu (nulové otáčky, žádný magnetický tok), ale jsou snad i techniky, které to nevyžadují). V základu nic nového, ale pořád se na to dělaji doktorské práce, takže to asi neni ještě úplně vyčerpané.

Hmotnost by se dala určit ze setrvačnosti, čili kolik je potřeba energie na roztočení případně kolik se jí vrátí zpátky při zastavení.
Házení se by se podle mě dalo určit z proměny momentu během otáčky asi nejlíp při rozjezdu (pokud je prádlo srovnané, bude ideálně konstantní, jinak se bude měnit a pak už jde jen o to nastavit práh detekce).
(Ovšem vzhledem k intenzitě vibrací i při normálním provozu by podle mě na takovou detekci stačilo nějaké čidlo na desce, vůbec by nemuselo být přilepené na bubnu).
To je tak můj nápad, jak bych postupoval bez dodatečných čidel. Kdyžtak se taky nechám poučit.

Zdravím a rád bych přispěl k tématu vyvažování prádla v bubnu pračky. Máme doma slim pračku Gorenje W6723-IS i invertorovým motorem od 7/2018. Pere dobře a relativně tiše až na to, že je velmi háklivá na rozložení prádla. Vyvážení bubnu u této pračky má na starosti jakýsi systém UKS, který je nadřazen uživatelskému nastavení otáček odstřeďování které může snížit nebo je vůbec nedovolit, takže z pračky vyndáte prádlo sice vyprané, ale mokré jak dršťky. Přepnutí na program "Odstředění" nepomůže. Buben se vrtí sem tam a nic. Prázdný buben se po několika kyvech roztočí. Jediná pomoc, pokud možno plný buben.
Veselé vánoce přeju.

Nevím, ale pokusím se naznačit kde hledat odpověď. Výrobci se senzorů bojí jako čert kříže (nedivím se jim, já se jich taky bojím, takové čidlo hladiny je objednávka průšvihu). Proto se senzory snaží obejít. Například do myček se postupem času přestalo dávat hladinové čidlo a řeší se krátkým protočením oběhového čerpadla. Podle odběru se pozná, jestli je zaplavené, nebo jen částečně nebo úplně na suchu, podle dP/dt se pozná výška hladiny nebo ucpané trubky. Podobně by to mohla řešit i pračka :-)

Nadväzujem na najnovšie príspevky: u mojej aut. práčky som si pri odstreďovaní všimol, že po vypustení vody najskôr niekoľkokrát pretočí bubnom tam a späť (ako keby chcela prádlo "rozhádzať"), potom začne odstreďovať na malých otáčkach a postupne ich zvyšuje až do maxima. Možno tiež spôsob, ako "rozložiť a vyvážiť" bubon. Aj vďaka tomu neskáče, len sa mierne chveje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru