Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak funguje vyvažování prádla v bubnu pračky

Může to být nějaká sensorless technika. Svého času to bylo dost moderní, respektive u motorů je řízení bez otáčkového čidla běžné (bylo to používané už někdy v osmdesátých letech, chvíli trvalo než se to ale dostalo do běžné praxe (tedy kdy počítač a jeho programování začlo být i pro malé pohony levnější než příslušné čidlo), kdo by dneska potřeboval čidlo otáček nebo dokonce magnetického toku), ale vymýšlelo se i řízení bez čidel proudu a napětí, případně s minimem čidel. Tam bylo třeba problém nějak stanovit počáteční podmínku (u motoru se dá předpokládat, že se začíná z klidu (nulové otáčky, žádný magnetický tok), ale jsou snad i techniky, které to nevyžadují). V základu nic nového, ale pořád se na to dělaji doktorské práce, takže to asi neni ještě úplně vyčerpané.

Hmotnost by se dala určit ze setrvačnosti, čili kolik je potřeba energie na roztočení případně kolik se jí vrátí zpátky při zastavení.
Házení se by se podle mě dalo určit z proměny momentu během otáčky asi nejlíp při rozjezdu (pokud je prádlo srovnané, bude ideálně konstantní, jinak se bude měnit a pak už jde jen o to nastavit práh detekce).
(Ovšem vzhledem k intenzitě vibrací i při normálním provozu by podle mě na takovou detekci stačilo nějaké čidlo na desce, vůbec by nemuselo být přilepené na bubnu).
To je tak můj nápad, jak bych postupoval bez dodatečných čidel. Kdyžtak se taky nechám poučit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny