Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrokotel protherm - typ / návod

Hezkou sobotu všem,
s nemovitostí jsme koupili i tento elektrokotel protherm viz. přiloha. Poznáte někdo z fotografie o jaký typ kotle jde?
Ať se snažím jak chci, tak se mi nedaří sehnat návod k obsluze, žádný štítek jsem na kotli nenašel a tak ani nevím co znamenají značky u tlačítek (můžete mi je někdo objasnit?) Zapnout vypnout chápu, ale min / max a to druhé? V čem je rozdíl? Kotel se ovládá termostatem Jablotron UC-220, k tomu jsem návod našel a je správně nastaven.

Totiž normálně topím kotlem na tuhá paliva Dakon DOR 24, který jede na samotíž. Když jsem se pokusil dnes roztopit tento elektrokotel, tak se sice nahřeje na požadovanou teplotu, ale nepouští vodu do systému. Nebo pouští, ale hrozně pomalu po hodině jsou radiátory vlažné, spíš téměř studené. Předpokládám, že by kotel měl mít své čerpadlo, ale na jakém principu funguje? Kotel se nahřeje na požadovanou teplotu (hučí) a jakmile teploty dosáhne, tak se úplně vypne (nevydává žádný zvuk), čekal bych, že pojede čerpadlo ještě nějakou dobu aby tlačilo teplou vodu do oběhu?

Ve skratce. Pokud někdo podle přílohy poznáte typ kotle budu velmi rád. Podle typu dohledám návod k obsluze a nějak to sesmolím :-).

Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký víkend.
Vítek.

Předmět Autor Datum
Elektrokotle sú to najjednoduchšie riešenie na svete medzi kotlami ÚK. Môžeš ho kombinovať s kotlom… nový
Nuda 04.01.2020 14:09
Nuda
Děkuji za rychlou a obsáhlou odpověď. Po delší době fungovaní cca. 3 hodiny už byli radiátory relati… nový
šmejký 04.01.2020 16:38
šmejký
Vzhledem k tomu, že se mi stále nepodařilo tento kotel dohledat. Může mi prosím někdo objasnit smysl… nový
šmejký 04.01.2020 16:47
šmejký
Tu máš. poslední
fibik 07.01.2020 23:07
fibik

Elektrokotle sú to najjednoduchšie riešenie na svete medzi kotlami ÚK.

Môžeš ho kombinovať s kotlom na pevné palivo, ale aj na plynový kotol.

Ak nemáš niekde uzatvorený ventil vody do kotla a do sústavy, potom je zrejme zanesené potrubie vodným šutrom. Skontroluj, či nie je zlepená spätná klapka v prípade, ak ju má kotol spolu s pretlakovým ventilom vo výbave. Zrejme ide o nejaký obstarožný xindel, ktorý môže byť zanesený kameňom ak sa v sústave menila často voda, sústava sa každoročne odvodňovala.

Tiež skontroluj obehové čerpadlo, či nemá "zarastený" hriadeľ v puzdrách. Ak je starší produkt čerpadla súčasťou kotla, ten má uložený hriadeľ s lamelami v ložiskách z bronzu, tam by sa nemalo čerpadlo zaseknúť. Stačí na čerpadle povoliť, vyskrutkovať predný pochromovaný šroub v strede čerpadla a tenkým skrutkovačm zistiť točenie hriadeľa. Vytečie iba trochu vody spod skrutky z diery, nemaj obavu, že ťa vytopí.

Zhoď plechy a kukni sa na črevá kotla. To zvládneš aj bez servismanuálu lebo píšeš, že riadiaca elektronika kotla je funčná.

Pozerám na manometer kde je niečo tlaku nad jeden bar, takýto slabý tlak elektrokotlom nesvedčí, lebo sa zavzdušňujú, tvoria s bublinky na špirálach.

Elektrokotle vyžadujú expanzku s membránou natlakované v sústave min. na štyri bar, potom fachčia bez problémov, lebo je sústava pod ideálnym pracovným tlakom.

Děkuji za rychlou a obsáhlou odpověď. Po delší době fungovaní cca. 3 hodiny už byli radiátory relativně teplé, nicméně nakonec jsem stejně roztopil Dakon a během 30minut jsme tu měli krásně teplo, bez čerpadla na samotíž. Čekal bych že na samotíž by mohl fungovat i elektrokotel, když to jde s Dakonem. Jsou napojeny na stejný oběh...

Elektrokotel jsem rozdělal a trochu nafotil viz. přiložený odkaz na album.

Elektrokotel_protherm

Oběhové čerpadlo je to červené? V kotli stále lehce cvaká to bude pravděpodobně ono. Mohu ho tedy zkusit rozdělat? Pustím se do toho zítra ráno ať není voda v oběhu horká. Co se týče tlaku, topenář mi doporučil právě 1bar, taky se mi to zdálo málo, nicméně se bojím přidat, ať to neudělá nějakou neplechu. Vždy když roztopím Dakon, lehce tlak stoupne.. Expanzní nádrž mám externí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru