Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký reproduktor 165-175mm

Dobrý den,
už nějakou chvíli se chystám předělat nefunkční třípásmové reprobedny, které jsem dostal pro zábavu. Hledám pomalu součástky a komponenty ke stavbě. Ozvučnice je navržená na dva 165mm reproduktory a jeden 104mm reproduktor. Bude tu tedy jeden výškový o průměru 104mm, a dva středobasové, nebo jeden basový a jeden středobasový reproduktor o průměru 165mm. Skoro vše mám již vybrané. Jenže mám menší problém. Nevím si rady s výběrem basového nebo středobasového reproduktoru. Chci aby měl alespoň 60W RMS, impedanci 4-8 ohmů a byl v takové té střední třídě co se ceny a kvality týče, s cenou do 1000 kč. Vím, že většina takových reproduktorů je spíše odpad, a tak se chci zeptat, zda s tím někdo nemáte zkušenosti. Na internetu jsem toho moc nedohledal. Jsem schopen v případě nutnosti namontovat reproduktory o průměru až 175mm. Při větším průměru už by kolem nich nebyl žádný prostor. Výhybku bych vybral potom po výběru reproduktorů. Reprobedny chci mít v obýváku. Ozvučnice vypadá takto https://www.electronic-star.cz/HiFi-a-TV/HiFi-reproduktory/Sloupove-reproduktory/L766-3cestne-basreflex-Hi-Fi-reproduktory-par-vlassky-orech.html

Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na obrázku sú zobrazené iba dvojpásmové kisne s jedným "kaloten" výškáčom v strede s vyžarovacím úhl…
Nuda 04.01.2020 08:26
Nuda
Co kdybych tedy použil 2x https://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni-material/stredotonove-reproduktor…
Harley 04.01.2020 11:54
Harley
Výškové kaloteny sú výrobcom zo zadnej strany oddelené. Tam nemáš problém. Použi na stredové reprák…
Nuda 04.01.2020 13:20
Nuda
Jasné chápu. Bezvadná rada. problém je ale v tom, že nemám jak upravit díru na středový reprák. Mít…
Harley 04.01.2020 13:52
Harley
Ak nemáš známeho stolára, či dielňu s náčiním, potom to nechaj tak, ako je od výroby. Som si myslel,…
Nuda 04.01.2020 14:36
Nuda
Jo, taky jsem si teď říkal že jsem žil dlouhou dobu v omylu :D díky za rady a za pomoc. Takové věci… nový
Harley 04.01.2020 14:42
Harley
Než vec skompletizuješ, sprav poriadnu výhybku, aspoň o strmosti 12db Nestačí basy do kalotenu odfi… nový
Nuda 04.01.2020 15:14
Nuda
Nějak jsem z toho nepobral, jestli chceš dělat bedny dvou, nebo třípásmové. Protože jsem moc nepocho… nový
Zerozero 05.01.2020 03:13
Zerozero
Zdravím, základy typu impedance, výkony reproduktorů, výkon zesilovače, možnosti poškození zesilovač… nový
Harley 06.01.2020 09:58
Harley
To je dobrý výber, tieto stredo-basáky 8Ohm s gumou zapojené paralelene sú výborná náhrada za špičko… nový
Nuda 06.01.2020 14:46
Nuda
Dobře, tak už máme jasno. Udělám tedy dvoupásmovou verzi. Díky moc za váš čas a drahocenné rady ? nový
Harley 06.01.2020 19:28
Harley
Psal jsem to tak všeobecně, protože jsem nevěděl, jaké máš znalosti. Tak OK. Vybrané repro by mohly… poslední
Zerozero 07.01.2020 10:39
Zerozero

Na obrázku sú zobrazené iba dvojpásmové kisne s jedným "kaloten" výškáčom v strede s vyžarovacím úhlom 180°.

Tie dva akože basáky sú viacmenej strednopásmové "hovňousky", aby doma niečo hučalo.

https://www.dtelektronik.sk/kategoria/ozvucovacia-technika/reproduktory/basove-reproduktory/priemer-165-mm/6-5-basovy-reproduktor-70-140w-4ohm-40-4000-hz-87db/

Skombinuj, daj do bedne jeden lacný basák so spodným rozsahom od 30Hz, priemer 165mm;

https://www.dtelektronik.sk/kategoria/ozvucovacia-technika/reproduktory/basove-reproduktory/priemer-165-mm/6-5-hlbokotonovy-reproduktor-psb-600-1-60-120w-8ohm-35-4000hz/

https://www.dtelektronik.sk/kategoria/ozvucovacia-technika/reproduktory/basove-reproduktory/priemer-165-mm/6-5-high-end-hlbokotonovy-reproduktor-200310/

a vyrob trojpásmovú bedňu s výhybku so strmosťou 18db, aby bol tento basák odrezaný od výšok už pri 1000Hz.

Dôležité je vnútrajšok bedne nacpať durch izolačným matrošom až po magnety, až po koše. Ideálny je izolant zo sklených vlákien kvôli eliminovaniu deja adiabatického v hermeticky zatvorenej bedni, ale stačí aj kamenná vata (Nobasil) lebo sklo je sviňa, štípe na rukách, láme sa na ihličky.
------------------------------------
Výhybka sa robí pri dvojpásmových bedniach iba so strmosťou 12db a ak použiješ kondíky na výhybku osaď výhradne zvitkové, i keď sú to rozmerovo veľké "macky" na rozdiel od elektrolytov.

Z lakovanej medi si môžeš urobiť na kolene navinutím správneho počtu závitov na cievku z dreva, plastu. Nemusí mať feritové jadro.

Len kto by to dnes robil, ako za "zľatých komunistov", však výhybky sú dostať hotové.

V každom prípade sa dávaj veľkého majzla na zosúladenú polarizáciu jednotlivých reprákov nielen individuálne zapojené v bedni, ale na vstupe do oboch bední. Ak si nebudeš istý s polarizáciou, nejaká plochá 4,5V baterka ti polarizáciu nacínovanej kabeláže k jednotlivým reprákom spoľahlivo zistí.

Co kdybych tedy použil 2x https://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni-material/stredotonove-reproduktory/irb-16-60-01-8-stredobasovy-reproduktor-hifi.html - a výhybku bych použil https://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni-material/vyhybky/3wp-0-7-4-5-350-vyhybka.html ? jeden reproduktor by fungoval jako Basový a druhý jako středobas. Nebo bych mohl použít jeden ten žlutý jako středobas a místo druhého bych použil https://www.dtelektronik.sk/kategoria/ozvucovacia-technika/reproduktory/basove-reproduktory/priemer-165-mm/6-5-hlbokotonovy-reproduktor-psb-600-1-60-120w-8ohm-35-4000hz/ jako basový. k tomu kalotový https://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni-material/vyskove-reproduktory/irt-10-80-01-8-kalotovy-vyskovy-reproduktor-hifi.html. Může být? v reprobedně bych vzduchotěsně oddělil basový reproduktor od zbylých dvou nahoře. potom samozřejmě vycpat izolačním materiálem. Chápu to správně?
Uvnitř jsou totiž jen připojeny reproduktory bez označení všechny paralelně na sebe. Mají nesmyslný odpor a dohromady celá reprobedna má tak nějak 8 Ohmů.. Je tam jen kondenzátor na výškáč.. takže pokud to můžu udělat tak jak jsem napsal, určitě to bude hrát lépe než do teď ne?

Výškové kaloteny sú výrobcom zo zadnej strany oddelené. Tam nemáš problém.

Použi na stredové repráky tie, ktoré sú konštruované výrobcom tak, aby boli oddelené od basov v ozvučnici. Len budeš nútený spodnú dieru v ozvučnici, jej priemer, pridaním novej dosky s vypižlaným otvorom upraviť na rozmer uzatvoreného, stredového repráka:

https://www.dtelektronik.sk/kategoria/ozvucovacia-technika/reproduktory/stredove-reproduktory/5-5-stredotonovy-reproduktor-infinity-902-4315/

Je to jednoduchšie riešenie, ako deliť stredový reprák nejakými tesnými, poodlepenými priečkami v bedni ozvučnici. Membrána stredového repro ako aj výškáča musí detto byť nepriedyšne oddelaná od "peciek" sínusoidy zo zadnej strany membrány basáku. Stredy by prenášali pazvuky aj pri slabom výkone.
Mohlo by cievku membrnány vyosiť v štrbine magnetu, prípadne vyrvať membránu stredov.

Basový reprák nainštaluj do vrchnej diery 165mm týchto stojanových bední. Basy majú totižto najväčšiu vlnovú dĺžku, napríklad pri 30Hz je sínusoida viac, ako +/-100cm široká pri vyžarovaní z prednej membrány, preto je dôležité situovať basový reprák čo najďalej od podlahy a od bočného muriva svojej útulnej komnaty hifistu, aby sa polvlna z basákov mohla rozvinúť v celej šírke, aby porád nanarazila na prekážku tesne na podlahe, na koberci alebo ak je ozvučnica tesne nacapená pri obvodovej stene.

Repráky je ideálne vsunúť na záver do prednej steny spredu, na finálny povrch dosky, podlepiť okraj koša a kraj dreva napríklad mastnou, detskou plastelínou, aby sa dali bezproblémovo uvoľniť pri rozborke. Silikónové tmely stvrdnú, zťažka by si vyluplol repráky z dier po zaschnutí.

Dobré bedne musia absolútne, nepriedyšne tesniť. Ak stlačíš membránu basáka prstami do vnútra, musíš cítiť silný protitlak spôsobený stáčaným vzduchom membránou zo zdanej strany. Bedňa nesmie nikde fučať, aby ti membrána nelietala, ako pri bassreflexových šmejdoch bedniach používaných v kačabároch.

Takéto osadenie reprákov spredu, na prednú dosku zaručí, že nevznikne medzi okrajom dreva interferenčné, stojaté vlnenie. Zvuk sa z membrány okamžite rozptýli do okolia, nenarazí na prekážku na okraj dosky v prípade, ak by bol reprák osadený na doske z vnútra ozvučnice.

Po rozobratí bední vidím, že nie sú dokonale vo vnútri zaizolované. Ozvučnica nesmie rezonovať, zvuk sa musí vyžarovať výhradne z membrány.

Kvalitné hifi sú vyrábané odliatím vane, dokonca z odľahčeného betónu, dosky nesmú byť vyrobené z lepenej preglejky, ale ani z ľaťovky. Lenže kvalitné ozvučenie stoja rávodovo nad desaťticíce korún za kus. O tom iba snívaj.

Jasné chápu. Bezvadná rada. problém je ale v tom, že nemám jak upravit díru na středový reprák. Mít nějakou dílnu, udělám rovnou celou přední desku jenže nemám kde. nenapadá mě, jak změnšit tu díru aby to nevypadalo hrozně. A jestli to chápu správně, musel bych tedy zaslepit a zatěsnit celou reprobednu, včetně basreflexové díry na zadní straně. včetně zatěsnění místa osazení reproduktorů. Myšlenku chápu, je to logické a velmi chytré. Kdybych vzal v potaz, že tohle všechno nějak dokážu, i zmenšit díru na středobas, tak je tu stále velký problém. Reproduktor, který jste mi poslal, se už nedá nikde sehnat. Tudíš je potřeba nějaká náhrada. Jenže jsem nic nenašel. Znáte nějaký jiný typ? Děkuji mnohokrát za Vaše úžasné rady a zkušenosti.

Ak nemáš známeho stolára, či dielňu s náčiním, potom to nechaj tak, ako je od výroby. Som si myslel, že disponuješ s patričným mechanickým vybavením. Akurát môžeš napríklad poréznym molitanom, latexom vycpať natesno bedne až po koše, po magnety.

Bassreflex je totižto značené umenie, aby sa komorami, kľukatením priestoru v bedni dokázal využiť zadný výkon membrány s fázovým posunom, aby sa polovlna zadnej a prednej membrány vzájomne neeliminovala. V prípade bassreflexu je to kumšt vyrobiť bedne doma na kolene s dosiahnutím hifi kvality podľa normy DIN 45500.

Tieto tzv. marketingové šunty s dierami, akože ohromením bassreflexu, ohurujú neznalú, širokú verejnosť, prípadne prizvané návštevy v domácnostiach (Musia byť návštevy, ako aj majiteľ značne hluché, aby ich očaril zvuk z takýchto hučiacich šmejdov). Je to podobné, ako keby si na rovnú dosku o rozmeroch 100x100cm do prostriedka diery nacapil nejaký reproduktor, aj ten by hučal do priestoru, ako na lesích.

Než vec skompletizuješ, sprav poriadnu výhybku, aspoň o strmosti 12db

Nestačí basy do kalotenu odfiltrovať jedným kondíkom, ale aj paralelne orezať cievkou.

Do basákov je detto nutné orezať výšky, do série cievkou a paralelne kondíkom.

Hodnoty si a schémy nájdi.

Hotové 18db;

https://www.svetsuciastok.sk/sk/audio/vyhybky-pre-reproduktory/repro-vyhybka-2-pasmova-s-f-12-12-8r-hifi.html

https://www.dtelektronik.sk/kategoria/ozvucovacia-technika/vyhybky/2-pasm-frekv-vyhybka-ma-400w-8-8ohm-3800hz-0-18db-okt/

Nějak jsem z toho nepobral, jestli chceš dělat bedny dvou, nebo třípásmové. Protože jsem moc nepochopil kombinaci basák a středobasák. Oddělit je výhybkou je téměř nemožné a při paralelním zapojení budou hrát prakticky stejně.
Pokud budeš dělat třípásmové, klasické je bas, střed a výšky. K tomu se dají koupit bez problémů výhybky. Pro třípásmo se dělají se strmostí 18dB. Středový reprák je nutno oddělit od basáku. Dělat přepážku uvnitř bedny asi bude dost problém, proto je výhodné koupit krytý střeďák. Ale asi budeš mít problém, jak zmenšit otvor, původně pro basák.
Dvoupásmové bedny. Je dost omylem, že dvoupásmové bedny hrají hůře než třípásmové. V některých případech hrají dvoupásmovky i lépe, než třípásmové. Třípásmové 18dB výhybky totiž vnášejí dost velké fázové posuny, které mohou poslech zhoršit. Dvoupásmové 12dB vnášejí zkreslení menší.
Hlavní důvod ke konstrukci třípásmovek je, bedny pro velký výkon a basáky s velkým průměrem. Takový basák už nevezme středy, proto je nutný středový reproduktor.
Ale malé basáky s průměrem okolo 15cm, středy berou bez problémů (koukni na frekvence reproduktorů).
Výhybka pro dvoupásmo je jednodušší a levnější, má jen jednu dělicí frekvenci.
Impedance. Je dobré znát doporučenou impedanci zesilovače. Podle toho dělat bedny. Například zesilovač pro 8ohm, a bedny 4ohm, při vybuzení zesilovač zničí. Vyšší impedance beden nevadí, ale snižuje výkon. Zes. 4Ohm a bedny 8Ohm, poloviční výkon.
Některé zesilovače impedanci neuvádí, je možno většinou zatížit od 4 Ohm.
Podle impedance reproduktorů volit i impedanci výhybek.
Pro danou přestavbu skříní, bych volil dvoupásmovou konstrukci. Jeden výškáč a dva basáky (případně středobasy ale je to prakticky jedno). Jen zkontrolovat pro vybrané reproduktory, jesti horní frekvence basáku a dolní frekvence výškáče se překrývají. Většinou při malých basákách ano, a u různých repráků se to moc neliší. Prodávané výhybky jsou navrženy s vhodnou dělící frekvencí.
Pro impedanci 8 Ohm, dva basáky po 4 Ohm a spojené sériově. Pro impedanci 4 Ohm, dva basáky po 8 Ohm a spojené paralelně.
(pozor, spojením paralelně dvou repro po 4 Ohm, vznikne 2 Ohm. riziko poškození zesilovače).
Pozor na správné sfázování reproduktorů. Jak obou beden, tak i repro uvnitř. Zejména basáků. Mají li repro označení, třeba červenou tečkou, tak to znamená, že plus na tečku vychýlí membránu dopředu. Paralelní spojení spojit vývody s tečkou spolu. Pro sériové zapojení spojit označené s neoznačeným na druhém repro. Pak se to bere jako celek, kraje zapojení jako by to byl jeden repro.
U dvoupásmových beden se zpravila vzhledem k fázovému posunu zapojuje výškáč obráceně. U prodávaných výhybek to může být někdy označené, jak se reproduktory připojí z hlediska polarity. Někdy je i vhodné si vyzkoušet obě možnosti poslechem, co se zdá lepší.
Pokud bedny byly původně bassreflexové, je potřeba bassreflexový otvor zaslepit. Přes otvor přilepit, nebo přišroubovat těsně nějakou desku alespoň 10mm tlustou. (bassreflexové bedny nehrají basy, ale hučí na jedné zdůrazněné frekvenci)
Tlumení. Není potřeba celý prostor vyplnit tlumící hmotou, zbytečně to zabere nutný vnitřní objem. Jen zadní a boční stěny pokrýt nějakým tlumícím materiálem. Třeba čedičovou vatu (i bavlněnou) mezi dvě plátna a prošít jako prošívanou deku. To přilepit na stěny.
Tloušťka asi 2cm. Pro malé bedny to stačí.
Výkon beden. Nepředpokládám, že při domácím poslechu pojedou na víc, než 50W. Už tak padají skleničky ze skříně. Není tedy potřeba se honit za velkým výkonem reproduktorů. Pokud výrobce pro 15 cm basák píše třeba 120W, znamená to zpravidla že při tom výkonu neshoří. Ale při takovém výkonu by značně zkresloval. Pro 15 cm basák je vhodný výkon tak do max 30W. Vyšší udaný výkon ale nevadí. Oba basáky se výkonově sečtou.
Pro zajímavost, reproduktory Tesla, byly velmi kvalitní. Například repro o průměru membrány 30 cm, měly pro zaručenou výkonovou a frekvenční charakteristiku výkon RMS 30W, max 50W. Výkon repro 15 cm 120 W je nesmysl, membrána pak opouští magnetickou mezeru a repro velmi zkresluje. Výrobce sází na dojem, čím víc tím líp. :beer:

Zdravím,
základy typu impedance, výkony reproduktorů, výkon zesilovače, možnosti poškození zesilovače, polaritu atp. znám. Vystudoval jsem elektrotechniku a postavil jsem si komplet celý zesilovač 2x100W s TDA7294 včetně navrhování a leptání desek, s ochranou reproduktorů a VU metrem, který hraje naprosto perfektně, když jsem ho zkoušel na kvalitních reprobednách které jsem měl půjčené. tohle všecko ovládám. Čemu už ale tak nerozumím jsou reprobedny jako takové. +- 60W výkon beden chci proto, protože mi to přijde ideální. na domácí hraní postačí ani ne půlka ale pokud bude někde šance, reprobedny bych použil i třeba na zahradu na chatu. tam už by se 60W hodilo. Říkáte tedy, že by bylo lepší použít 2x https://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni-material/stredotonove-reproduktory/irb-16-60-01-8-stredobasovy-reproduktor-hifi.html které zapojím paralelně a následně do výhybky. Budou mít tedy ve výsledku 4 ohmy, k tomu jsem vybral například výškáč https://www.reproobchod.cz/monacor-dtm-1044-p1982 který má 4 ohmy a připojím ho rovnou do výhybky.. Tak budu mít dvoupásmovou reprobednu se dvěma basákáma a jedním výškáčem o celkový impedanci 4 ohmy. Zesilovač mám navržený na 4- 8 Ohmů takže v pohodě. Samozřejmě bednu utěsním, včetně díry po bassreflexu a vnitřní strany polepím 2cm tlumícím materiálem. Výhybku jsem zvolil https://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni-material/vyhybky/2wh-3-0-100-8-vyhybka.html. Určitě to tedy bude hrát lépe než to co tu teď mám. spojené reproduktory všecky paralelně a každý z nich má úplně nestandartní impedanci aby to dalo dohromady 8 ohmů. Co myslíte?

To je dobrý výber, tieto stredo-basáky 8Ohm s gumou zapojené paralelene sú výborná náhrada za špičkové, dodnes neprekonateľné basové ARN-ky (myslím-že Tesla Valašské Meziříčí). https://tesla-archiv.estranky.sk/fotoalbum/arn-560x/

Len ak bedňu hermeticky utesníš, nešetri na vnútornej zvukovej izolácii za košmi. Ak použiješ ľahkú sklenenú vatu oddeľ ju od pritlačených magnetov napríklad 2cm hrubým molitanom zrezaný do veľkosti obdĺžnika vnútra ozvučnice.

Na domáce pomery si môžeš časom vyrobiť ako bonus soliter, utesnený Subwoofer, ozvučnicu osadenú jedným kvalitným bass reprom 10", lebo basy od 20Hz do 500Hz orezané výhybkou nepoznajú /tzv.nerozlišujú/ stereo či viackanálový zvuk. Sínusoida basov dosahuje vlnovú dĺžku takmer +/-150cm, preto musí byť basák patrične vzdialený svojou polohou od podlahy, stropu a bočných stien.

Psal jsem to tak všeobecně, protože jsem nevěděl, jaké máš znalosti. Tak OK.
Vybrané repro by mohly vyhovět. Jen bacha, výhybka z odkazu má 8 Ohm, jestli jsem dobře koukal. Je potřeba 4 Ohm.
Pokud máš zesík 100W, měly by ten výkon snad vydržet i kdyby ti to někdo vybudil nadoraz. Ale ty bedny jsou na takový výkon malé, vnitřní objem to nezvládne a basy budou tlumené kompresí prostoru. Pro menší výkon OK.
K výkonu repro: Výrobce tvrdí něco, jako rákosníci u kalhot. "čím víc pruhů, tím víc adidas" :-)
100W na výškáč, je opravdu něco. Zkus na ten 100W zesík připojit generátor 1000Hz a propískni to. Pokud náhodou neshoří, tak vyjde zvuk jen málo podobný původní frekvenci. I při velké tuhosti bude membrána opouštět magnetickou mezeru a bude nejenom zkreslovat, ale pracovat jako kompresor dynamiky. Ve špičkách amplitudy bude přenesený výkon limitovat a měnit jen na teplo.
To samé platí a ještě víc pro basáky. Aby basák 15 cm vyzářil výkon 100W, musel by mít zdvih membrány alespoň 3 cm a to je membrána zajisté mimo magn. obvod. Zkreslení je strašné. Pro dané dva repráky počítej se slušným podáním tak do 60W. Vezme to i těch 100W ale asi bych to tak netrápil. Ty výkony dané výrobcem je, že to chvíli vydrží bez zničení, ale ne, že to tak dokáže hrát. Proč by jinak měly hudební skupiny tak obrovské sestavy beden, Když by jim stačily na půl kilovatty, čtyři repráky po 120W a průměru 16 cm?
Ještě k výškáči. Kdyby ten výškáč dokázal přenést skutečně 100W výkon a pustilo se do něj třeba 10kHz, Tak dojde zaručeně ke zničení sluchu, popraskání všeho skleněného okolo a vyplašilo obyvatele menšího města. V běžném hudebním spektru jsou zastoupeny výšky výkonově max deset procent ostatního spektra. Tedy běžná kombinace, 50W basák a 5W výšky. Z toho důvodu se taky při testování beden nedoporučuje testovat bedny na plný výkon a generátorem přepínat bez změny výkonu z basů na výšky. Dost lidí si tak odstřelilo výškáče. Možná proto to výrobci dělají aby to "vydrželo".
Ještě k tlumení. S Nuda většinou v tomhle souhlasím, ale nedoporučuji celý objem plnit tlumícím materiálem. Repro potřebují nutně volný prostor ke kompresi vnitřního prostoru. Zejména u malých beden je prostoru málo. Na slušnou reprodukci bývá potřeba asi 50l objemu na 50W. To ty bedny asi nemají. Záleží na skladbě tlum. materiálu. Například volně vložený molitan i při plné bedně netlumí téměř vůbec. Také třeba volně nadýchaná vata. Materiál musí mít určitou tuhost, aby vnitřním třením přeměnil výkon zadní stěny membrány na teplo. Vhodná je třeba vata, ale stlačená a prošitá mezi plátny. Dobrá je měkká mechová guma (porézní). Vhodná je jemná (ne ta hrubá píchající) skleněná, nebo čedičová vata, opět stlačená a prošitá. S úspěchem se používaly pro větší bedny nebo amatérské bezodrazové místnosti plata od vajíček. Papírový porézní materiál má dost dobré vlastnosti. Pro danou velikost beden bude stačit vrstva tak dva cm tlum. materiálu. Použitelných materiálů je dost. Zásada. Nesmí být moc lehký a vzdušný. Naopak ne tuhý až tvrdý. Lze třeba několik vrstev staré bavlněné deky a křížově prošít tak do čtverců 2x2 cm. a podobně.
Kdysi jsem někde v highend časopisu dočetl že výborné vlastnosti má rohož, vytvořená ze dvou hustých pláten, prošitých křížově tak, že vzniknou kapsičky, naplněné jemným prosátým pískem. Dost tomu věřím, ale je to pracné a pro celkem obyčejné bedny asi zbytečné. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru