Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký reproduktor 165-175mm

Nějak jsem z toho nepobral, jestli chceš dělat bedny dvou, nebo třípásmové. Protože jsem moc nepochopil kombinaci basák a středobasák. Oddělit je výhybkou je téměř nemožné a při paralelním zapojení budou hrát prakticky stejně.
Pokud budeš dělat třípásmové, klasické je bas, střed a výšky. K tomu se dají koupit bez problémů výhybky. Pro třípásmo se dělají se strmostí 18dB. Středový reprák je nutno oddělit od basáku. Dělat přepážku uvnitř bedny asi bude dost problém, proto je výhodné koupit krytý střeďák. Ale asi budeš mít problém, jak zmenšit otvor, původně pro basák.
Dvoupásmové bedny. Je dost omylem, že dvoupásmové bedny hrají hůře než třípásmové. V některých případech hrají dvoupásmovky i lépe, než třípásmové. Třípásmové 18dB výhybky totiž vnášejí dost velké fázové posuny, které mohou poslech zhoršit. Dvoupásmové 12dB vnášejí zkreslení menší.
Hlavní důvod ke konstrukci třípásmovek je, bedny pro velký výkon a basáky s velkým průměrem. Takový basák už nevezme středy, proto je nutný středový reproduktor.
Ale malé basáky s průměrem okolo 15cm, středy berou bez problémů (koukni na frekvence reproduktorů).
Výhybka pro dvoupásmo je jednodušší a levnější, má jen jednu dělicí frekvenci.
Impedance. Je dobré znát doporučenou impedanci zesilovače. Podle toho dělat bedny. Například zesilovač pro 8ohm, a bedny 4ohm, při vybuzení zesilovač zničí. Vyšší impedance beden nevadí, ale snižuje výkon. Zes. 4Ohm a bedny 8Ohm, poloviční výkon.
Některé zesilovače impedanci neuvádí, je možno většinou zatížit od 4 Ohm.
Podle impedance reproduktorů volit i impedanci výhybek.
Pro danou přestavbu skříní, bych volil dvoupásmovou konstrukci. Jeden výškáč a dva basáky (případně středobasy ale je to prakticky jedno). Jen zkontrolovat pro vybrané reproduktory, jesti horní frekvence basáku a dolní frekvence výškáče se překrývají. Většinou při malých basákách ano, a u různých repráků se to moc neliší. Prodávané výhybky jsou navrženy s vhodnou dělící frekvencí.
Pro impedanci 8 Ohm, dva basáky po 4 Ohm a spojené sériově. Pro impedanci 4 Ohm, dva basáky po 8 Ohm a spojené paralelně.
(pozor, spojením paralelně dvou repro po 4 Ohm, vznikne 2 Ohm. riziko poškození zesilovače).
Pozor na správné sfázování reproduktorů. Jak obou beden, tak i repro uvnitř. Zejména basáků. Mají li repro označení, třeba červenou tečkou, tak to znamená, že plus na tečku vychýlí membránu dopředu. Paralelní spojení spojit vývody s tečkou spolu. Pro sériové zapojení spojit označené s neoznačeným na druhém repro. Pak se to bere jako celek, kraje zapojení jako by to byl jeden repro.
U dvoupásmových beden se zpravila vzhledem k fázovému posunu zapojuje výškáč obráceně. U prodávaných výhybek to může být někdy označené, jak se reproduktory připojí z hlediska polarity. Někdy je i vhodné si vyzkoušet obě možnosti poslechem, co se zdá lepší.
Pokud bedny byly původně bassreflexové, je potřeba bassreflexový otvor zaslepit. Přes otvor přilepit, nebo přišroubovat těsně nějakou desku alespoň 10mm tlustou. (bassreflexové bedny nehrají basy, ale hučí na jedné zdůrazněné frekvenci)
Tlumení. Není potřeba celý prostor vyplnit tlumící hmotou, zbytečně to zabere nutný vnitřní objem. Jen zadní a boční stěny pokrýt nějakým tlumícím materiálem. Třeba čedičovou vatu (i bavlněnou) mezi dvě plátna a prošít jako prošívanou deku. To přilepit na stěny.
Tloušťka asi 2cm. Pro malé bedny to stačí.
Výkon beden. Nepředpokládám, že při domácím poslechu pojedou na víc, než 50W. Už tak padají skleničky ze skříně. Není tedy potřeba se honit za velkým výkonem reproduktorů. Pokud výrobce pro 15 cm basák píše třeba 120W, znamená to zpravidla že při tom výkonu neshoří. Ale při takovém výkonu by značně zkresloval. Pro 15 cm basák je vhodný výkon tak do max 30W. Vyšší udaný výkon ale nevadí. Oba basáky se výkonově sečtou.
Pro zajímavost, reproduktory Tesla, byly velmi kvalitní. Například repro o průměru membrány 30 cm, měly pro zaručenou výkonovou a frekvenční charakteristiku výkon RMS 30W, max 50W. Výkon repro 15 cm 120 W je nesmysl, membrána pak opouští magnetickou mezeru a repro velmi zkresluje. Výrobce sází na dojem, čím víc tím líp. :beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny