Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký reproduktor 165-175mm

Výškové kaloteny sú výrobcom zo zadnej strany oddelené. Tam nemáš problém.

Použi na stredové repráky tie, ktoré sú konštruované výrobcom tak, aby boli oddelené od basov v ozvučnici. Len budeš nútený spodnú dieru v ozvučnici, jej priemer, pridaním novej dosky s vypižlaným otvorom upraviť na rozmer uzatvoreného, stredového repráka:

https://www.dtelektronik.sk/kategoria/ozvucovacia-technika/reproduktory/stredove-reproduktory/5-5-stredotonovy-reproduktor-infinity-902-4315/

Je to jednoduchšie riešenie, ako deliť stredový reprák nejakými tesnými, poodlepenými priečkami v bedni ozvučnici. Membrána stredového repro ako aj výškáča musí detto byť nepriedyšne oddelaná od "peciek" sínusoidy zo zadnej strany membrány basáku. Stredy by prenášali pazvuky aj pri slabom výkone.
Mohlo by cievku membrnány vyosiť v štrbine magnetu, prípadne vyrvať membránu stredov.

Basový reprák nainštaluj do vrchnej diery 165mm týchto stojanových bední. Basy majú totižto najväčšiu vlnovú dĺžku, napríklad pri 30Hz je sínusoida viac, ako +/-100cm široká pri vyžarovaní z prednej membrány, preto je dôležité situovať basový reprák čo najďalej od podlahy a od bočného muriva svojej útulnej komnaty hifistu, aby sa polvlna z basákov mohla rozvinúť v celej šírke, aby porád nanarazila na prekážku tesne na podlahe, na koberci alebo ak je ozvučnica tesne nacapená pri obvodovej stene.

Repráky je ideálne vsunúť na záver do prednej steny spredu, na finálny povrch dosky, podlepiť okraj koša a kraj dreva napríklad mastnou, detskou plastelínou, aby sa dali bezproblémovo uvoľniť pri rozborke. Silikónové tmely stvrdnú, zťažka by si vyluplol repráky z dier po zaschnutí.

Dobré bedne musia absolútne, nepriedyšne tesniť. Ak stlačíš membránu basáka prstami do vnútra, musíš cítiť silný protitlak spôsobený stáčaným vzduchom membránou zo zdanej strany. Bedňa nesmie nikde fučať, aby ti membrána nelietala, ako pri bassreflexových šmejdoch bedniach používaných v kačabároch.

Takéto osadenie reprákov spredu, na prednú dosku zaručí, že nevznikne medzi okrajom dreva interferenčné, stojaté vlnenie. Zvuk sa z membrány okamžite rozptýli do okolia, nenarazí na prekážku na okraj dosky v prípade, ak by bol reprák osadený na doske z vnútra ozvučnice.

Po rozobratí bední vidím, že nie sú dokonale vo vnútri zaizolované. Ozvučnica nesmie rezonovať, zvuk sa musí vyžarovať výhradne z membrány.

Kvalitné hifi sú vyrábané odliatím vane, dokonca z odľahčeného betónu, dosky nesmú byť vyrobené z lepenej preglejky, ale ani z ľaťovky. Lenže kvalitné ozvučenie stoja rávodovo nad desaťticíce korún za kus. O tom iba snívaj.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny