Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký reproduktor 165-175mm

Psal jsem to tak všeobecně, protože jsem nevěděl, jaké máš znalosti. Tak OK.
Vybrané repro by mohly vyhovět. Jen bacha, výhybka z odkazu má 8 Ohm, jestli jsem dobře koukal. Je potřeba 4 Ohm.
Pokud máš zesík 100W, měly by ten výkon snad vydržet i kdyby ti to někdo vybudil nadoraz. Ale ty bedny jsou na takový výkon malé, vnitřní objem to nezvládne a basy budou tlumené kompresí prostoru. Pro menší výkon OK.
K výkonu repro: Výrobce tvrdí něco, jako rákosníci u kalhot. "čím víc pruhů, tím víc adidas" :-)
100W na výškáč, je opravdu něco. Zkus na ten 100W zesík připojit generátor 1000Hz a propískni to. Pokud náhodou neshoří, tak vyjde zvuk jen málo podobný původní frekvenci. I při velké tuhosti bude membrána opouštět magnetickou mezeru a bude nejenom zkreslovat, ale pracovat jako kompresor dynamiky. Ve špičkách amplitudy bude přenesený výkon limitovat a měnit jen na teplo.
To samé platí a ještě víc pro basáky. Aby basák 15 cm vyzářil výkon 100W, musel by mít zdvih membrány alespoň 3 cm a to je membrána zajisté mimo magn. obvod. Zkreslení je strašné. Pro dané dva repráky počítej se slušným podáním tak do 60W. Vezme to i těch 100W ale asi bych to tak netrápil. Ty výkony dané výrobcem je, že to chvíli vydrží bez zničení, ale ne, že to tak dokáže hrát. Proč by jinak měly hudební skupiny tak obrovské sestavy beden, Když by jim stačily na půl kilovatty, čtyři repráky po 120W a průměru 16 cm?
Ještě k výškáči. Kdyby ten výškáč dokázal přenést skutečně 100W výkon a pustilo se do něj třeba 10kHz, Tak dojde zaručeně ke zničení sluchu, popraskání všeho skleněného okolo a vyplašilo obyvatele menšího města. V běžném hudebním spektru jsou zastoupeny výšky výkonově max deset procent ostatního spektra. Tedy běžná kombinace, 50W basák a 5W výšky. Z toho důvodu se taky při testování beden nedoporučuje testovat bedny na plný výkon a generátorem přepínat bez změny výkonu z basů na výšky. Dost lidí si tak odstřelilo výškáče. Možná proto to výrobci dělají aby to "vydrželo".
Ještě k tlumení. S Nuda většinou v tomhle souhlasím, ale nedoporučuji celý objem plnit tlumícím materiálem. Repro potřebují nutně volný prostor ke kompresi vnitřního prostoru. Zejména u malých beden je prostoru málo. Na slušnou reprodukci bývá potřeba asi 50l objemu na 50W. To ty bedny asi nemají. Záleží na skladbě tlum. materiálu. Například volně vložený molitan i při plné bedně netlumí téměř vůbec. Také třeba volně nadýchaná vata. Materiál musí mít určitou tuhost, aby vnitřním třením přeměnil výkon zadní stěny membrány na teplo. Vhodná je třeba vata, ale stlačená a prošitá mezi plátny. Dobrá je měkká mechová guma (porézní). Vhodná je jemná (ne ta hrubá píchající) skleněná, nebo čedičová vata, opět stlačená a prošitá. S úspěchem se používaly pro větší bedny nebo amatérské bezodrazové místnosti plata od vajíček. Papírový porézní materiál má dost dobré vlastnosti. Pro danou velikost beden bude stačit vrstva tak dva cm tlum. materiálu. Použitelných materiálů je dost. Zásada. Nesmí být moc lehký a vzdušný. Naopak ne tuhý až tvrdý. Lze třeba několik vrstev staré bavlněné deky a křížově prošít tak do čtverců 2x2 cm. a podobně.
Kdysi jsem někde v highend časopisu dočetl že výborné vlastnosti má rohož, vytvořená ze dvou hustých pláten, prošitých křížově tak, že vzniknou kapsičky, naplněné jemným prosátým pískem. Dost tomu věřím, ale je to pracné a pro celkem obyčejné bedny asi zbytečné. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny