Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tipuji na chybně složený náboj pily - obrácená, nebo chybějící hnaná podložka pily. Podložka, která…
mirektatra 03.01.2020 15:04
mirektatra
pila nebyla rozebraná, takže špatné složení po rozložení nepřipadá v úvahu. spíš mi připadá že se ji…
sso 03.01.2020 15:43
sso
Když se protáčí, sundej motor a upevni hřídel z jeho strany. nový
Kyncl 03.01.2020 17:59
Kyncl
Pokud je to "značka" Asist (kolik tě stála?), kup si novou, nejraději něco kvalitnějšího a tuhle nec… nový
Yarda 03.01.2020 19:11
Yarda
Kde háže jiskry? V motoru nebo u kotouče? Jiskry v motoru: v lepším případě uhlíky, v horším motor K… nový
Stefran 03.01.2020 22:06
Stefran
Pokud se protáčí osa se šroubem oproti vrchní přírubě, znamená to jak bylo už napsáno, že je kotouč… nový
Zerozero 05.01.2020 03:38
Zerozero
Dobrý den,nic proti,ale je to maflik,bude mít větrák z plastu,kdyby měl kovový,tak to odnese taktéž.… nový
Lubomír 05.01.2020 09:36
Lubomír
Mezi motorem a kotoučem je převod do pomala. To zmenší sílu na zablokování motoru. I ten plastový vě… nový
Zerozero 05.01.2020 09:56
Zerozero
Nikdy netlouct přes převod,hrozí poškození.Vždy zaaretovat základní hřídel.Viděl jsem pár flex po po… nový
Lubomír 05.01.2020 10:46
Lubomír
Udělal jsem to tak možná stokrát. Proč se mi to nepovedlo urvat ani u levné čínské rozbrušky, kde se… nový
Zerozero 05.01.2020 11:35
Zerozero
Pokud to před zápůjčkou fungovalo tak to zprasil vypůjčitel.Vůbec bych se s ním nemazal.Dej to do př… nový
kap.dabac 05.01.2020 10:28
kap.dabac
Zamlada, nevybaven zkušenostmi, jsem taky párkrát půjčil nářadí a často se mi vrátilo poničené. Až j… nový
umfa 05.01.2020 11:41
umfa
A ta matka je levotočivá, pozor na to :-) Nechci moc oponovat předsedo, ale na obrázku je odklápěcí… nový
čumil old 05.01.2020 20:07
čumil old
Aha, já to psal po paměti, tak to se omlouvám za chybnou informaci. poslední
umfa 05.01.2020 21:18
umfa
Asi převodovka v háji. To se mi stalo u Boshche co jela jak divá. nový
Cat 05.01.2020 20:10
Cat

Tipuji na chybně složený náboj pily - obrácená, nebo chybějící hnaná podložka pily.
Podložka, která je mezi pilou a motorem, má zámek pro spojení s hřídelí motoru, do kterého zapadne a svým větším průměrem potom unáší pilu. Také vnější přítlačná podložka mívá zámek, ale není to pravidlem...
Je to obdoba ruční úhlové brusky.

pila nebyla rozebraná, takže špatné složení po rozložení nepřipadá v úvahu.
spíš mi připadá že se jim pila kousla ve dřevě a jak to tahali ven nebo jak se ji snažili roztočit i přes zaseknutí tak že se "něco" ukroutilo

teď je stav takový že nejde sundat kotouč.
na flexe mám blokovací tlačítko, aby se neprotáčel kotouč a šel sundat.
tady to tlačítko není, ale stejnou funkci má zřejmě
ten u klíč. kdy drží přírubu a kotouč a já uvolním šroub.

ale teď když držím kotouč aby se netočil a klíčem chci povolit ten šroub tak se šroub protáčí a jde slyšet že točí až do motoru

Kde háže jiskry? V motoru nebo u kotouče?
Jiskry v motoru: v lepším případě uhlíky, v horším motor KO.
Zkus povolit šroub kotouče jemnými poklepy na šestihran klíč s nasazeným čudl klíčem.
Ten unašeč tam opravdu je.

U nás se říká: Když něco nechceš tak to půjč.

Pokud se protáčí osa se šroubem oproti vrchní přírubě, znamená to jak bylo už napsáno, že je kotouč špatně přírubami sevřený.
Je to trochu prasárna..... ale funguje to. Motor má větrací otvory, mřížku. Pod ní bude ventilátor chlazení motoru.
Tam prostrč šroubovák nebo něco, co tam vleze a zablokuj tak motor. S citem abys nepoškodil větrák zkus šroub kotouče povolit.
Většinou to jde.
Potom pro montáž kotouče, pokud to bylo složeno dobře, ale kotouč je slabší a nesevře se, vyrob podložku ve tvaru mezikruží a tím podlož kotouč. Vyhoví i podložka z tvrdšího kartonu.

Dobrý den,nic proti,ale je to maflik,bude mít větrák z plastu,kdyby měl kovový,tak to odnese taktéž.Pokud se kotouč sasekne při řezání,tak to drží opravdu fest.Znám spoustu lidí,kteří kotouč dotahují i na flexe jen rukou,běda když se kotouč sekne,tím malým dotažením je tam prostor pro dodatečné dotažení rázem,to potom nejde povolit.Mnohokráte jsem to lidem povoloval,bývá to někdy problém,ale vždy povolím.
U mafla by také mělo jít navléci nějaký obroušený klíč až za kotouč na hřídel,odklopit kryt pily a zespodu nasadit a povolit klíčem ten šroub ,né silou,raději mírnými poklepy,ať to neukroutíte.Dle mého názoru je tam špatně ta velká podložka s otvory,domnívám se,že je nasazena na hřídeli na čtyřhran a má i týž otvor,tudíž když tu podložku podržíte tím spešl klíčem,tak zaaretujete hřídel proti otočení a můžete povolit ten šroub,který podložku přitahuje a drží i kotouč.Zkuste podržet šroub a otáčet tou velkou podložkou,jestli nezaskočí na hřídel jak má.Maflíků mám několik a na všech je to podobné,tak doufám,že tento to má také tak,jinak to ani být nemůže,jen nožná jiný způsob té aretace hřídele přes tu velkou podložku.:-)

Mezi motorem a kotoučem je převod do pomala. To zmenší sílu na zablokování motoru. I ten plastový větrák to udrží, mockrát jsem při podobných problémech to použil. Samozřejmě to chce trochu cit, pokud to drží fest tak použít jiný způsob. Ale vzhledem k tomu, že se kotouč protáčí, k rázovému dotažení asi nedošlo.
Jiný způsob je, nasadit klíč na šroub a na něj klepnout kladívkem razantně. Setrvačnost motoru to podrží a povolí to. Samozřejmě i tak potřeba cit. Kladívko malé. Pokud by to bylo například zarezlé, daly by se tak i očesat převody. Ale ještě se mi to nestalo. Běžně to tak dělám u rozbrušek, když mi to jen silou klíčem nejde.

Nikdy netlouct přes převod,hrozí poškození.Vždy zaaretovat základní hřídel.Viděl jsem pár flex po povolování kladívkem se zamáčknutým aretačním kolíčkem,roztržené převodovky,ulomené aretační kolíky.Je to tam na normální práci jak má být,né na zakousnutí kotouče rázem,to drží prostě jinak.
Zde na té pile,pokud se protáčí kotouč,tak je tam špatně ta velká podložka ,není prostě zaskočena na hřídeli kde ho má při demontáži přes pomocný klíč zaaretovat a potom jde povolit přítlačný šroub.:-)

Udělal jsem to tak možná stokrát. Proč se mi to nepovedlo urvat ani u levné čínské rozbrušky, kde se kvalita převodů dá jen těžko předpokládat? Jsem starý praktik, nepíšu co bych neměl mockrát ověřený. Samozřejmě když do toho někdo praští, jako do skály, tak to strhne. Stačí celkem lehce. Když to převody udržely při rázovém dotažení s plnými obrátkami, tak to stejnou sílu udrží při povolení.
U toho mafla k rázovému dotažení nedošlo, když se to protáčí. Myslím, že to ani moc dotažené nebude. Jde jen o to, že to není za co přidržet. V tom případě pomůže to bloknutí větráku, nebo poklep. Ale pokud to lze podržet jinak, proč ne.
Píšu to jako pomoc, pokud to není za co podržet. 8-):beer:

Pokud to před zápůjčkou fungovalo tak to zprasil vypůjčitel.Vůbec bych se s ním nemazal.Dej to do příslušného servisu a ať to zacálá.Po mých zkušenostech s těmito kutily zásadně nic nepůjčuji.Pokud je to kamarád tak mu to raději udělám sám.Je možné že je vylomený zub ať už na pastorku nebo na redukčním kole.Ale těch závad může být více.podle mě se kotouč neuvolní i když by to ten moula zasekl.Nemaž se s ním a dej to odborníkům.Nemusí to být zrovna autorizovaný servis.Chlapů je dost kteří ti řeknou co s tím je a případně opraví.Takhle pokud si to člověk neprohlídne tak je to trochu na vodě poradit.

Zamlada, nevybaven zkušenostmi, jsem taky párkrát půjčil nářadí a často se mi vrátilo poničené. Až jsem vrtěl hlavou, jak strašlivě lidi zachází s nástroji, to by bylo na román čeho všeho jsou schopní. A od té doby vím, že když říká, že to ono samo a že to rozhodně nerozebíral, tak že nejspíš kecá a že se v tom vrtal a ještě při tom z drobné závady udělal závažnou :-)

Určitě to chce sundat kotouč, než se začnete zabývat čímkoliv dalším. Na maflu je vždycky ploška na hřídeli a k tomu bývá standardně plochý (plechový) stranový klíč kterým se hřídel podrží, i když je tam jinak nějaká aretace. Tím to musí jít podržet a odšroubovat. Jestli jste klíč v průběhu let ztratil, určitě se dá koupit u prodejce. A ta matka je levotočivá, pozor na to :-)

A ta matka je levotočivá, pozor na to :-)

Nechci moc oponovat předsedo, ale na obrázku je odklápěcí výstupek krytu zubů na pravé straně. Kotouč pak nutně musí běžet z pohledu fotky doleva/zubama nahoru. Čímžto pádem by matka měla mít pravý závit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru