Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Našel jsem ještě jeden jiný 1 fázový elektromotor, dle schématu zapojení usuzuji, že není potřeba ko…
Haleite 22.03.2020 20:31
Haleite
Je to možné. Prepínaním (reverz) jedného z dvoch symetrických vinutí so vzájomným pootočením o 90° s…
ok 23.03.2020 08:27
ok
Propojit spodní M a N s horními takhle ?
Haleite 23.03.2020 15:37
Haleite
Tak, alebo pre zmenu smeru otáčania do kríža.
ok 23.03.2020 16:39
ok
ďakujem, vyzkoušim a dám vědět
Haleite 23.03.2020 18:37
Haleite
Dobrý večer,takto to nezapojujte.Pod matku svorky M dejte jeden přívod ke kondenzátoru,druhý nad emk…
Lubomír 23.03.2020 23:29
Lubomír
Na výrobním štítku je naznačeno zapojení buď na 220, nebo 110V a změna směru. Je zajímavé, že tam ne… nový
Zerozero 24.03.2020 16:08
Zerozero
Zdravím vás, chci se ještě prosím zeptat máte zkušenosti se zapojením tepelné ochrany k elektromotor… nový
Haleite 02.04.2020 00:17
Haleite
IMHO tepelná ochrana je ve vinutí. Buď v motoru je nebo tam není, dodatečně se tam asi dát nedá. Led… nový
Yarda 02.04.2020 08:21
Yarda
tak jestli to je takhle složitý, tak to nechám bejt, jinak do Náchoda jsem volal a psal mejly a žádn… nový
Haleite 02.04.2020 14:46
Haleite
Je to už pár let co jsem se kolem toho motal, už jsem v důchodu a ten ochotný pán z Náchoda možná ta… nový
Yarda 02.04.2020 15:52
Yarda
měli být na letošním Amperu v Brně měli, měli, leč nebudou. Zrušeno.… poslední
jirka44 02.04.2020 18:02
jirka44
Poznamka na okraj: Ackoliv tepelna ochrana ve vinuti je nejcastejsi a nejsmysluplnejsi reseni, uz js… nový
bahno 02.04.2020 15:08
bahno
No, prvý apríl si s týmto dotazom tesne nestihol. Ale ak to tam chceš nasilu mať, tak ešte zisti tep… nový
ok 02.04.2020 13:29
ok

Je to možné. Prepínaním (reverz) jedného z dvoch symetrických vinutí so vzájomným pootočením o 90° sa dá dosiahnuť fáza magnetického poľa v statore ±45° (elektrických). Ak konštruktér motora umiestnil pevne do fázy s uhlom 0° tretie, pomocné vinutie (závit nakrátko, vinutie nakrátko prípadne odpínané odstredivým spínačom, alebo vinutie pripojené na kondenzátor - ten kondenzátor je súčasťou motora a nemusí byť nutne na svorkovnici), tak motor podľa zapojenia hlavných vinutí sa bude točiť doľava, alebo doprava.
A ešte doplním: Ak ten motor budeš chcieť aj zapojiť, tak na dolné dve svorky M a N pripoj fázu a nulák a horné M a N prepoj s dolnými buď priamo, alebo prekrížene, podľa požadovaného smeru otáčania.

Dobrý večer,takto to nezapojujte.Pod matku svorky M dejte jeden přívod ke kondenzátoru,druhý nad emko pod matku,kde je již připojen opředený vodič,je to vodič pomocného vinutí.Kontakt N proklemujte s kontaktem nad ním,tam co je připojen druhý opředený vodič pomocného vinutí.On to již někdo pokoušel,je tam zbytek přepáleného drátku,pokud nedal kondenzátor,tak to většinou přehoří,musela by to být náhoda ,že by se roztočil ,kondik vytváří fázový posun.Potom připojte fázi na M a nulák na N.Jen nevíme,jestli odpojit,nebo neodpojit pomocnou fázi po rozběhu.jestli je tam spínač,tak klema z N na ten nad ním by byla zbytečná.Celé by to chtělo proměřit co kam vede,hlavně ty horní vodiče k pomocné fázi ,zjistit jak je to řešeno.Nejlépe motor rozebrat,nejprve sundat víko kde není odstředivý spínač,pak vyklepnout rotor současně s druhým víkem a potom tam již vidíte a opatrně sundat druhé víko z rotoru,jinak hrozí rozlomení odstředivého systému spínače pomocného vinutí,je na hřídeli pod víkem,pracujte velice opatrně,je to křehké.Odzkoušet funkci spínače a očistit jeho kontakty.
Osobně bych nejdříve motor odzkoušel megmetem,aby nebyl proražený na kostru a změřil každé vinutí zvlášť.Po uznání.že je vše OK, potom teprve do sítě.:-)

Na výrobním štítku je naznačeno zapojení buď na 220, nebo 110V a změna směru. Je zajímavé, že tam není naznačen i kondenzátor.
Z toho usuzuji, že tam není potřeba.
Pravděpodobně se jedná o dnes už snad nepoužívaný způsob, vinutí s pomocnou odporovou fází. To se dělalo tak, že část vinutí pomocné fáze bylo navinuto bifilárně a tím se magneticky neaktivně zvýšil odpor vinutí, nebo častěji tak, že se vinutí pomocné fáze udělalo z mosazného drátu.
Vinutí pomocné fáze, bylo (jestli si dobře pamatuju) posunuto o 90st. proti hlavnímu.
Lze realizovat i tak, že se měděnému vinutí předřadí odpor, ale nepamatuji, že bych to v praxi viděl.
Odpor vřazený do vinutí, nebo odpor vlastního vinutí způsobí fázový posun. (jak to po fyzické stránce funguje už si nějak nepamatuju :-)).
Tahle motorky mívaly myslím dost velký záběrový moment, téměř se rovnající momentu běžícího motoru.
Pomocná fáze se odstředivým spínačem vždy musela po rozběhu odpojit.
Kdysi v době,když se počítače skládali z drátů a kuliček, jsem nějakou dobu pracoval v navijárně, tak o tom něco trochu vím, ale ne už moc. :-):beer:
Ale jestli je ten motorek opravdu toho provedení z toho nepoznám, takže bez záruky, jedině vyzkoušet.

IMHO tepelná ochrana je ve vinutí. Buď v motoru je nebo tam není, dodatečně se tam asi dát nedá. Leda motor rozmontovat a převinout. Co mám zkušenost, třeba v elektromotorech z Mohelnice (dřív MEZ, nyní Siemens) je spíš provedení "na přání" a ve svorkovnici je vyvedená jako dodatečná lustrsvorka. V elektromotorech z Náchoda (Zkusil ses na ně obrátit? Když jsem před lety nějaké rozumy potřeboval já, byli celkem vstřícní. Ale pochybuji, že by byli ochotni se hrabat v dokumentaci ještě z dob Masaryka.), pokud se ještě pamatuji, když tepelná ochrana v motoru byla, tak byla do vinutí obvykle zapojena uvnitř a ven vyvedená nebyla.
Co s těmi elektromotory vlastně kutíš? To jsi po předkovi zdědil nějaký sklad ještě z předplyšákového období?

Je to už pár let co jsem se kolem toho motal, už jsem v důchodu a ten ochotný pán z Náchoda možná taky. Asi taky mělo vliv, že jsem tam volal jménem firmy co od nich odebírala stovky, možná i tisíce elektromotorů.
Napadá mne, že oni obrážejí odborné výstavy, například měli být na letošním Amperu v Brně. Na strojírenském veletrhu v Brně by měli vystavovat v pavilonu Z. Tak si je někde vyčíhat a zkusit se tam zakecat s někým ochotným?

No, prvý apríl si s týmto dotazom tesne nestihol. Ale ak to tam chceš nasilu mať, tak ešte zisti tepelnú triedu izolácie. Je totiž potrebné vybrať tepelnú ochranu podľa izolácie a to na štítku nie je. Pri tomto motore zo 60-tych rokov minulého storočia je totiž možné, že izolácia je v triede A a ako si môžeš všimnúť, ochrany v tvojom odkaze sú len pre vyššie tepelné triedy - B, F a H.
Pomôcka pre určenie triedy: Praotec Noe mal na svojom plavidle podobný motor na zdvíhanie nástupnej rampy pre zvieratá a na izoláciu vinutia použil triedu A (papyrus, bavlnené, či hodvábne vlákna, šelak a bitúmeny). Ak je v tvojom motore, tiež z dávnej minulosti, podobný materiál, tak ochrany v odkaze nebudú chrániť. Sú len pre vyššie tepelné triedy.
Ak máš šťastie (ja by som radšej povedal smolu) a izolácia je v triede B, tak tepelnú poistku prilep teplovzdorným lepidlom na vinutie v takom mieste, kde ventilátor fúka čo najmenej a ešte ju zvonka tepelne zaizoluj. Predpokladám totiž, k vôli tomu nebudeš prevíjať motor a ukladať ochranu do vnútra vinutia, kde aj patrí.
Pozor, ak sa kvôli takto upravenému motoru stane úraz, alebo väčšia škoda, tak je zodpovednosť na tebe. Pretože motor bol kedysi pradávno schválený pre používanie bez tejto úpravy a súdny znalec si nenechá ujsť príležitosť na vypátranie (jasného?) vinníka.
Inak, motor vydržal bez tejto ochrany vyše 60 rokov, myslíš že teraz je vhodný čas ho začať chrániť?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru