Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolísavé napětí

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli z vás nikdo nemá zkušenosti s kolísáním napětí.
Bydlím v šestém patře panelového bytu, a žárovky mi někdy blikají docela výrazně. Dokonce se mi stalo že mi to vypnulo pračku.
Ale druhý den šla úplně normální.
A sousedi na patře nic nepozoruji je to jenom můj problém.
A nikdo s tím nechci nic mít.
Tak bych se chtěl zeptat jestli nemáte tušení nebo nějakou zkušenost co by mohlo být špatně.
Moc děkuji za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud by nepomohly rady předchozích rádců (kontrola a poutahování vodičů), může jít i o občasné přet…
George63 15.12.2019 20:29
George63
1) Viditelné kolísání je běžným voltmetrem nezjistitelné - tazatel dokládá výpadkem elektronických z… nový
mirektatra 17.12.2019 06:19
mirektatra
Mirku, ad.1 - ale pokud mu napětí kolísá tak, že mu žárovky pohasínají, tak se to i běžným voltmetre… poslední
George63 17.12.2019 10:32
George63
A taky je běžné, že kolísá napětí v síti a mnohdy a mnohde brutálně. Prostě přímo od dodavatele. Tak… nový
Kiksfix 17.12.2019 00:02
Kiksfix

Pokud by nepomohly rady předchozích rádců (kontrola a poutahování vodičů), může jít i o občasné přetěžování jedné fáze ve stupačce paneláku. Byty v panelových domech mají původně většinou jednofázový přívod a na něj je pak zapojena celá el.instalace bytu. Takže na Vašem patře mohou být sousedi napojeni na jinou fázi než Vy a proto se u nich tato závada nevyskytuje.
V současné době provádí mnoho uživatelů bytů rekonstrukci el.instalace bytu a vzhledem k tomu, že požadavek na vyšší instalovaný výkon v bytě (pračky, sušičky, el.trouby, el.sporáky, grily, várné konvice, a.t.d.) si u bytů zřizují i 3 fázové napojení a tak celkově "vytěžují" stávající stoupačkový rozvod, který na to není dimenzován. Pak, zejména tedy ve večerní době, kdy je největší zátěž, může zapnutí a zapínání energeticky náročných spotřebičů způsobovat velký, t.zv. úbytek napětí, jenž je dán průřezem a délkou domovního (stoupačkového) vedení a pak dochází k velkému kolísání napětí u Vás. A může k tomuto docházet i pouze v jedné fázi, na kterou jste napojen zrovna Vy. Pokud by šlo o toto, doporučuji, v době kdy se toto kolísání vyskytuje, použít nějaký voltmetr s rozsahem 230 V AC (střídavých), což mají všechny běžné multimetry a proměřovat průběžně napětí na některé zásuvce a jeho hodnoty, v souvislosti s časem a hodnoty a čas zapsat. Na tomto základě pak urgovat majitele (správce) objektu a ten je povinen tento problém řešit.

1) Viditelné kolísání je běžným voltmetrem nezjistitelné - tazatel dokládá výpadkem elektronických zařízení a není proč mu nevěřit
2) Třífázové připojení bytu rozloží zatížení mezi všechny fáze a nemá vliv na jednofázové přípojky vyšší, než byl před tím. Odběratel nemůže svévolně zvýšit zatížení sítě před elektroměrem - je limitován přívodním jističem a vyjádřením distributora. Pokud odběratelé nově "vytěžují" stávající stoupačkový rozvod, který na to není dimenzován , je to na distributorovi. Reklamaci lze doložit zprávou RT a distributor pak může provést vlastní kontrolní záznamové měření...

Mirku,
ad.1 - ale pokud mu napětí kolísá tak, že mu žárovky pohasínají, tak se to i běžným voltmetrem zjistit dá, zejména analogem. Toť má dlouholetá zkušenost. Zřejmě nejde o pouhé blikání, které by mohl krátkodobě vyvolávat rozběh nějakého výkonnějšího spotřebiče (třeba skokové zapnutí vysavače s velkým příkonem). Spíše předpokládám, že jde opravdu o vysokou soudobost spotřeby u větší části bytů v inkriminované době.
ad.2 - pochopitelně že třífázové zatížení bytu rozloží zatížení, ale jde o to, že měl-li původně přívod jednofáz a 20A jistič před elměrem (což bylo u paneláků původně typizovaně) a pro tehdejší příkon mu to stačilo a mohl tedy čerpat pouze do těch 20A , nyní, protože si byt "zrekonstruoval" a vybavil podstatně větším množstvím spotřebičů a osadil na přívod třeba i 3 fáz 25A (i to už jsem v některých bytech v panelácích viděl), protože vyměnil třeba i plynový sporák za elektrický a i dalších spotřebičů s vyšším příkonem má pak rovněž plno, tak nyní vytěžuje i další fáze, ze kterých předtím čerpali pouze byty ostatní. A vvo to jde.;-)
Je pravda, že je to věc distributora (spíše jako "správce" sítí) který by měl toto mít "pod palcem", ale pokud jde o skutečnost, zase zkušenost, často se setkávám s výše uvedeným problémem, že distributor zřejmě nefunguje adekvátně (nebo "úplatně":-D) a k tomuto přetěžování domovního rozvodu, kdy je pak způsoben pokles napětí, vlivem úbytku v závislosti na zatížení a průřezu HDV, dochází. Zejména pak, pochopitelně, ve vyšších patrech.
A vzhledem k tomu, že tazatel, pokud se nepletu, píše že jde o 6 patro, dost bych to typoval. A řešení bývá někdy poměrně složité. Majitelé domů (družstva, případně "družstvo" majitelů bytů, s byty koupenými) na celkovou rekonstrukci rozvodů nemá peníze, tak je pak velký problém.
Ale třeba konkrétní případ. U mé švagrové, bydlící v 8-mi patrovém paneláku, se nakonec přece jen domluvili (družstvo majitelů bytů) a budou nyní investovat do celkové rekonstrukce HDV (stupaček) celého paneláku. Což je jedinné možné řešení tohoto problému.
Mají tu výhodu, že v létě byla totiž i provedena rekonstrukce síťových kabelových rozvodů distributora, mezi trafostanicí a paneláky, takže mají zajištěno i dostatečné navýšení příkonu pro celý "barák". Což pochopitelně pak opět "podmiňuje" možnosti i navýšení odběrů v jednotlivých bytech, bez, v dotazu uvedených, negativních vlivů.:puff:

A taky je běžné, že kolísá napětí v síti a mnohdy a mnohde brutálně. Prostě přímo od dodavatele. Takže můžete mít v baráku všechno ok a vy někde na kraji nějaké větve a při poklesu napětí v síti se toto u vás projeví nejvíce. Přičemž v baráku je i třeba všechno OK.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru