Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolísavé napětí

Mirku,
ad.1 - ale pokud mu napětí kolísá tak, že mu žárovky pohasínají, tak se to i běžným voltmetrem zjistit dá, zejména analogem. Toť má dlouholetá zkušenost. Zřejmě nejde o pouhé blikání, které by mohl krátkodobě vyvolávat rozběh nějakého výkonnějšího spotřebiče (třeba skokové zapnutí vysavače s velkým příkonem). Spíše předpokládám, že jde opravdu o vysokou soudobost spotřeby u větší části bytů v inkriminované době.
ad.2 - pochopitelně že třífázové zatížení bytu rozloží zatížení, ale jde o to, že měl-li původně přívod jednofáz a 20A jistič před elměrem (což bylo u paneláků původně typizovaně) a pro tehdejší příkon mu to stačilo a mohl tedy čerpat pouze do těch 20A , nyní, protože si byt "zrekonstruoval" a vybavil podstatně větším množstvím spotřebičů a osadil na přívod třeba i 3 fáz 25A (i to už jsem v některých bytech v panelácích viděl), protože vyměnil třeba i plynový sporák za elektrický a i dalších spotřebičů s vyšším příkonem má pak rovněž plno, tak nyní vytěžuje i další fáze, ze kterých předtím čerpali pouze byty ostatní. A vvo to jde.;-)
Je pravda, že je to věc distributora (spíše jako "správce" sítí) který by měl toto mít "pod palcem", ale pokud jde o skutečnost, zase zkušenost, často se setkávám s výše uvedeným problémem, že distributor zřejmě nefunguje adekvátně (nebo "úplatně":-D) a k tomuto přetěžování domovního rozvodu, kdy je pak způsoben pokles napětí, vlivem úbytku v závislosti na zatížení a průřezu HDV, dochází. Zejména pak, pochopitelně, ve vyšších patrech.
A vzhledem k tomu, že tazatel, pokud se nepletu, píše že jde o 6 patro, dost bych to typoval. A řešení bývá někdy poměrně složité. Majitelé domů (družstva, případně "družstvo" majitelů bytů, s byty koupenými) na celkovou rekonstrukci rozvodů nemá peníze, tak je pak velký problém.
Ale třeba konkrétní případ. U mé švagrové, bydlící v 8-mi patrovém paneláku, se nakonec přece jen domluvili (družstvo majitelů bytů) a budou nyní investovat do celkové rekonstrukce HDV (stupaček) celého paneláku. Což je jedinné možné řešení tohoto problému.
Mají tu výhodu, že v létě byla totiž i provedena rekonstrukce síťových kabelových rozvodů distributora, mezi trafostanicí a paneláky, takže mají zajištěno i dostatečné navýšení příkonu pro celý "barák". Což pochopitelně pak opět "podmiňuje" možnosti i navýšení odběrů v jednotlivých bytech, bez, v dotazu uvedených, negativních vlivů.:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny