Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak bude ovlivněno průtokové množství tepelným čerpadlem, při použití oběhového čerpadla?

Můj dotaz navazuje na řešení problému s průtokem media-vody, daného oběhovým čerpadlem, u námi instalovaného tepelného čerpadla, který v současné době řešíme. Je zaměřen spíše teoreticky. U oběhových čerpadel topení je uváděna hodnota průtoku m3/hod. které je konkrétní čerpadlo schopno zajistit. Ale pak se dále uvádí, že tento průtok ovlivňuje i výška do které má čerpadlo vodu tlačit a uvádí se i křivka poklesu průtoku na výšce. Ale teď se dohadujeme, zda při topném systému, kdy je toto oběhové čerpadlo osazeno na úrovni tepelného čerpadla, vytápí se systém vytápění na úrovni přízemí, tedy opět na úrovni tohoto tepelného čerpadla a dále i v 1.NP, tedy do výšky cca 4m, jak bude ovlivněn tento průtok. Zda je nutné vycházet z křivky pro dopravovanou výšku 4m, nebo bude oběhové čerpadlo schopno udržet průtokové množství, přes tepelné čerpadlo, ve své jmenovité hodnotě, bez ohledu na dopravovanou výšku i do 1.NP.
Konkrétně, bude schopno oběhové čerpadlo, se jmenovitým definovaným průtokem 6,5 m3/hod. schopno, v tomto, výše popsaném systému, zajistit min.průtok tepelným čerpadlem 3,5 m3/hod.?
Vynechávám záměrně problém s průřezy potrubí a kolenech, které by tento průtok mohly pochopitelně rovněž ovlivnit.
Jaký je Váš názor?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den,dle mého názoru,pokud bude potrubí od oběhového čerpadla dimenzováno správným průřezem k v…
Lubomír 06.11.2019 11:50
Lubomír
Vaše poslední věta vše vystihuje "a vo tom to je".:-D:-D:-/ To je nám to jasné. Hlídání, aby s výměn…
George63 06.11.2019 13:03
George63
Dobrý den,dle mého názoru bych použil termostat,který by čerpadlo vypínal před jeho havarijní teplot… nový
Lubomír 06.11.2019 13:47
Lubomír
Což o to, individuální úpravy tohoto druhu by pro mne nebyly žádný problém. ;-) Teď trochu "mimo mís… poslední
George63 06.11.2019 18:00
George63
Tieto nízkoobjemové, uzatvorené sústavy, sa nutne opatria tlakovou expanzkou vybavenou membránou pat… nový
Nuda 06.11.2019 16:36
Nuda

Dobrý den,dle mého názoru,pokud bude potrubí od oběhového čerpadla dimenzováno správným průřezem k výměníku a z výměníku dále do topné soustavy,kde jsou potom odbočky menšího průřezu,ale jejich součet bude odpovídat průřezu oběhového čerpadla,potom nevidím problém,je třeba to nikde neškrtit,průtok čerpadlem by měl být správný.Tepelné čerpadlo se v základu nastavuje se všemi otevřenými termostatickými hlavicemi,jeho výstupní výkon se nastaví v základu na minimum.Potřebujete nepřetápět vodu v systému,hlavice na dlouho uzavřou a nemáte čím chladit tepelné čerpadlo,které se na základě této skutečnosti přehřívá a jde do poruchy.Jednoduše řečeno vytvořit nejnižší hysterézi,aby termostatické hlavice častěji otevíraly.
Uvažte případ motoru v autě,termostat bude mít velký výkyv,motor se bude přehřívat na základě málo chladícího media.
Máte prostě problém s množstvím ochlazovací vody vůči výkonu čerpadla.:-)

Vaše poslední věta vše vystihuje "a vo tom to je".:-D:-D:-/
To je nám to jasné.
Hlídání, aby s výměník nepřetápěl je provedeno:
1. zajištěním daného průtoku výměníkem (průtokové čidlo, které při nízkém průtoku zablokuje chod TČ). Ale jako chyba, čerpadlo se po poklesu teploty samo již nespustí, nutno vyresetovat.
2. snímači teploty před a za výměníkem. Pokud dojde k velkému rozdílu, opět TČ zablokuje chybou a nutno vyresetovat.
Pochopitelně uzavírání termoventilů u radiátorů postupně snižuje průtok systémem, ale průtokový spinač tuto hodnotu neměří, pouze hlídá minimální hodnotu, takže nemůže jít o vliv na reguleci výkonu, ale pouze, v případě poklesu, trvale (havarijně) vypne.
Ale stále mi není jasné, od čeho se odvíjí vlastní regulace potřebného výkonu toho invertorového kompresoru.
Usuzuji, že by to mělo být právě v závislosti na měření teplot na vstupu a výstupu vody výměníku, případně pak i možná na teplotě vnějšího vzduchu. To v automatickém režimu. A v tomto je možno nastavovat pouze maximální hodnotu výkonu.
Jinak je pak možno nastavit výkon kompresoru ručně, pokud se přepne na ruční ovládání. Pak je možno nastavit konkrétní výkon kompresoru. Nastavování a regulace je prováděna změnou frekvence, čímž se regulují otáčky, potažmo tedy výkon.
Toť jsou veškeré zkušenosti a prozatímní poznatky.
A nyní tedy hlavně řešíme, jak a jakým způsobem tedy navrhnout a zvolit potřebné oběhové čerpadlo, aby nám, na stávajícím systému, zajistilo tu TČ požadovaný průtok 3,5m3/hod. Nějak teoreticky to vypočítat by byl asi dost velký problém.

Dobrý den,dle mého názoru bych použil termostat,který by čerpadlo vypínal před jeho havarijní teplotou a po ochlazení media opět sepnul.Hezky se mě to píše mám doma těchto hejblátek dostatek,bavim se stavbou líhní a odchoven pro chovatelství zvířat,jen pro sebe a kamarády.Ono to dá někdy záhul i když to na papíře vypadá jednoduše,praktická stránka je jinde.:-)

Což o to, individuální úpravy tohoto druhu by pro mne nebyly žádný problém. ;-)
Teď trochu "mimo mísu", pokud Tě to bude zajímat. :-D
Těch "hejblátek", různých elektronických digitálních termostatů, nastavitelných na desetiny st.C a další (relátek, časových relátek, pohybových spínačů, polovodičových regulátorů, hladinových spínačů, dálkových ovládání, napaječů, včetně dalších) mám, od Číňanů, plnou krabici a "tvořím"z nich různé mé "vymyšlenosti" a aplikace. Jsou za pár kaček (doláčů).
Stavbou a aplikací těchto věcí, včetně i různých oprav různých zařízení za pomoci těchto věcí se bavím. Třeba aplikace těch elektronických digitálních termostatů, na starší lednice a mrazáky s poškozenými, případně málo citlivými mechanickými termostaty, "nemá chybu". Jinak ovládání dalších topných systémů, bazénových čerpadel, ventilátorů a pod. A jejich cena vychází cca kolem 200,- Kč. Levněji, než originální mechanické krámy. Pak různé ovládání časové, pohybové, dálkové, hladinové a.t.d.
Tož toliko. Pokud by jsi měl zájem, můžem se zkontaktovat přes e-mail.
Ale co se týče tohoto zařízení, zatím bych chtěl vyřešit tento problém v souladu a s využitím původního záměru.
Zdravím.:puff:

Tieto nízkoobjemové, uzatvorené sústavy, sa nutne opatria tlakovou expanzkou vybavenou membránou patričného objemu (ideálne 50l), sústava sa natlakuje na 3bar., aby sa netvorilo v sústave od ohrevného telesa agregátu zavzdušnenie v prípade teploty nad 65°C a hlavne, aby odstredivé čerpadlo pod týmto tlakom pracovalo optimálne.

V tomto prípade je úplne jedno, kde je kotol s čerpadlom umiestnený, nevadí čerpadlu, ale ani agregátu, ak bude vysoko v podkroví, nad kleštinami sedlovej strechy, lebo nútený, natlakovaný obeh rovnomerne pretlačí médium do suterénu či okurovaných pivničných priestorov.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru