Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jistič IJV 16A nevypne ani při odběru přes 5000W

Dobrý den,
je normální že přes starý jistič IJV prochází i takto vysoký proud a i tak nevypne?
Jednou jsem u jedné zásuvky našel i "natavený" měděný drát na fázi což už je asi extrém.
Rozvody tu jsou 1,5mm jistěné 16A jističi. Instalace je pomalu 40 let stará.

Předmět Autor Datum
Najdi si charakteristiky jističů. Při 16A vypne někde v nekonečnu a při 21A trochu dřív. nový
Kyncl 01.11.2019 13:00
Kyncl
Fáza o prierezu 1,5mm vodiča je v prípade jednopólového ističa 16A silná káva. Vhodné k rozvodom sve… nový
Nuda 01.11.2019 14:00
Nuda
1.5mm^2 Cu vs 16A jistic je z kategorie jak kdy, jak kde. Pro nektery ulozeni to vyhovi(v pohode vol… nový
bahno 01.11.2019 21:30
bahno
Je to normálne. Ak si nájdeš vypínaciu charakteristiku tohoto ističa, tak zistíš, že výrobná toleran… nový
ok 01.11.2019 19:57
ok
Jistič má dvě spouště. Zkratová vypíná okamžitě (u těchto starých jističů to trvá déle, současné zab… nový
ml1 05.11.2019 13:52
ml1
Co se týče dimenzování, jištění a funkce jističů, dostatečně odpověděli předchůdci. Pouze k tomu "na… poslední
George63 05.11.2019 17:48
George63

Fáza o prierezu 1,5mm vodiča je v prípade jednopólového ističa 16A silná káva. Vhodné k rozvodom svetla a lustrov osadené 60W žiarovkami alebo LED.

https://www.sse.sk/kalkulacky/prepocet-hodnoty-hlavneho-istica-a-na-rezervovanu-kapacitu-kw?page_id=8081

Zrejme nevyrazí istič skratom v šaltri lebo sa v prívode do zásuvky stihne prehrievať vedenie čím sa zníži odpor. Záleží od dĺžky. Istič vydrží. Máš poddimenzované vedenie 230V/50Hz po jeho vyskratovaní, ako ohrevné, elektrické kúrenie, zabudované v stenách.

https://chrome-effect.ru/sk/podokonniki-otkosy-i-otlivy/opredelit-sechenie-kabelya-po-nagruzke-onlain-kalkulyatory-dlya/

1.5mm^2 Cu vs 16A jistic je z kategorie jak kdy, jak kde. Pro nektery ulozeni to vyhovi(v pohode volne ve vzduchu nebo zemi, mezne v cihelny zdi), pro nektery to nevyhovi(napr. v sadrokartonovy zdi, skrz drevo...). Proto si to bezne elektrikari nekomplikuji a tahaj to 2.5mm^2, protoze to vyhovi temer vzdy(nanahnanej kanal plnej zatizenejch kabelu nebo velmi horky prostor muze byt vyjimka, vyzadujici treba jinej kabel nez CYKY).
Dobre je to videt na prodluzovakach na bubnu. Ty maji 1.5mm^2 a pokud se buben rozmota a jsou ulozeny na volnym vzduchu, neni problem. Pokud nekdo odmota 5m a dalsich 45m necha na bubnu a pichne tam svarecku tak se za par minut bude divit.:x:

Je to normálne. Ak si nájdeš vypínaciu charakteristiku tohoto ističa, tak zistíš, že výrobná tolerancia vypínacieho prúdu ističa je medzi 16 až 24A. Ak máš istič označený IJV 16A, tak by mal vydržať trvalý prúd 16A, ale vzhľadom na výrobné nepresnosti - ak vydrží max. 24A - tak ho považujeme ešte za dobrý. A tvoj spotrebič odoberá necelých 22A, teda je to v poriadku. Nebolo by to v poriadku, keby trvale udržal prúd napr. 25A. Zamysli sa ale aj tak nad výmenou celej rozvodnej skrinky za takú, ktorá by bola osadená modernými ističmi. Charakteristika a spoľahlivosť sa totiž mení aj stárnutím. Natavený vodič svedčí o vysokom prechodovom odpore a to nie je spôsobené ističom, ale chybou pri montáži.

Jistič má dvě spouště. Zkratová vypíná okamžitě (u těchto starých jističů to trvá déle, současné zabírají klidně během milisekundy, vypínají během ani ne půlperiody) při překročení proudu 10x a víc. Tepelná spoušť vypíná při přetížení tedy proudy nad 120% jmenovitého (mezi 100 a 120% leží oblast nikoho), přičemž 150% musí udržet nějakou dobu a 200% musí vypnout za nějakou dobu (myslím že ty časy jsou hodina a pět minut, ale radši bych se podíval do nějaké učebnice elektrických přístrojů nebo bych si prostě našel charakteristiky třeba na stránce výrobce, klidně i současného, tohle se nezměnilo).
16A je 3680W (nebo spíš VA), 5000 je jenom 135% nominálu, takže dřív jak za hodinu bych vypnutí nečekal. Samozřejmě vedení na to musí být dimenzované. To že jistič takový výkon neutne hned je normální, ale to, že takový výkon poškodí vedení normální není, zvlášť když je použitý jistič IJV tedy Jistič Vedení (co znamenalo písmeno I nevim).
1.5 mm je sice málo, ale myslím, že se to použít dá (záleží na dalších okolnostech (uložení, odpor zemní smyčky...), jedenapůlka takový proud snese), pokud to nedělal nějaký fušer, nebo tam někdo nedal tu šestnáctku jistič místo desítky. Pokud vím, tak v hliníku se dávala 1.5 2.5 a 4 pro proudy 6 10 a 16 A (obvykle, otázka dimenzování je složitější), mědi se dávalo o stupeň míň tedy mě by vycházela 2.5.

Co se týče dimenzování, jištění a funkce jističů, dostatečně odpověděli předchůdci. Pouze k tomu "natavení" drátu v zásuvce. Nešlo pravděpodobně o natavení vlivem přetížení vodiče, ale vlivem špatného spoje, kdy vzniká velký přechodový odpor a ten způsobuje "vyhřátí" vodiče. Každý odpor, kterým totiž prochází proud, totiž působí jako topný článek. A tomuto vyhřátí žádný jistič nezabrání. Pokud by se vodič zavčas dotáhl - připojil, k tomuto jevu by nedošlo. A na toto byly choulostivější zejména hliníkové vodiče. U měděných se to stává většinou vlivem nedokonalé montáže. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru