Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pripojenie vyhrievacie ho rostu

Do kúpeľne nám priviedli elektriku, teraz sme sa dostali k tomu ze sa pokračuje. Káble končia v montážnej krabičke, prívod na termostat to nieje problém, z termostatu kábel na podlahový rošt, to tiež nieje problém. Ale. Kábel z rostu ma 2 vývody, tie prídu do spinaneho vývodu termostatu, ale ten kábel ma 2 zily ktoré majú ešte spoločne medené opletenie a až následne je vonkajšia izolácia. Otázka znie, pripojit to opletenie niekam? Na pe? Alebo nezapojit? A ešte, je možné tahat od termostatu napájanie rostu a kábel čidla v jednom hushom krku?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1) Koupelna je zvláště nebezpečný prostor (mokré prostředí, mokrý člověk - stačí málo a je hotovo),…
mirektatra 15.05.2019 01:30
mirektatra
Chránič krabice, istic, káble riešil elektrikár, aj rošt schválil. Teraz sú tu murrari, nechcel som…
Truhlik 15.05.2019 07:57
Truhlik
Souhlasím s Mirkem, koupelna je poměrně nebezpečný prostor a platí na ní přísné normy a předpisy. El…
George63 15.05.2019 19:22
George63
Aby som nezabudol, je tam dotiahnuty aj samostatny PE z rozvodnice .... nový
truhlik 19.05.2019 20:59
truhlik
Tak ten rovněž připoj na to opletení topných vodičů. Ale, i přesto, propoj to opletení i s ostatními… poslední
George63 20.05.2019 08:27
George63

1) Koupelna je zvláště nebezpečný prostor (mokré prostředí, mokrý člověk - stačí málo a je hotovo), proto nechte připojení elektrické topné rohože na 220V na SKUTEČNĚ KVALIFIKOVANÉM ELEKTRIKÁŘI. Opravdu to není jednoduché a Váš popis nestačí k tomu, aby bylo možné Vám kvalifikovaně poradit. Podlahových roštů - topných kabelů - je spousta druhů, některé se do koupelny smí použít samotné, jiné se musí doplnit... při pokládce se musí dodržet některé zákonitosti o kterých tvrdíte "to není problém", aniž o nich možná víte :-/
2) Obecně platí, že VŠE V KOUPELNĚ MUSÍ BÝT PŘIPOJENO NA PROUDOVÝ CHRÁNIČ, všechno elektricky vodivé MUSÍ BÝT SPOJENO do ochranného pospojení (bez ohledu, zda je to elektrický předmět, nebo ne), protože hrozí zavlečení cizího napětí zvenčí...
3) umístění krabic, vedení vodičů, elektrických předmětů ... v koupelně je přesně určeno. Není možné umístit cokoliv kamkoliv (sprcha dostříkne daleko :-) )
4) Některé elektrické předměty nelze do koupelny umístit vůbec, některé musí mít zvláštní provedení, některé speciální napájení
5) Některé topné kabely nemají tzv. "studené konce". Ty je nutné připojovat do speciálních krabic v porcelánových svorkách... Některé termostaty pro podlahovku mají čidlo teploty, které se zabuduje pod dlažbu...

Opravdu se nestaňte nedoukem jen proto, že budujete JEDNU KOUPELNU - nechte to někomu, kdo už koupelen udělal několik a zná příslušné předpisy. Je to malá místnost - nebude to drahé.

Souhlasím s Mirkem, koupelna je poměrně nebezpečný prostor a platí na ní přísné normy a předpisy. Elektrikáře, který tomu opravdu rozumí, případně dobrého projektanta, nebo revizáka, si zavolej. A pro Tvou jistotu bych si nechal udělat i výchozí revizi.
Každopádně napájení přes chránič 30 mA a "stínění" kabelu připojit na pospojování v koupelně. Pokud je rošt kovový, rovněž jej připojit na pospojování. A hlavně pozor na dané zóny a možnost instalace té "podlahovky" vzhledem k nim.
P.S. Co se týče napojení ovládání k termostatu a napájení "podlahovky", tak doporučuji každé zvlášť.

Tak ten rovněž připoj na to opletení topných vodičů. Ale, i přesto, propoj to opletení i s ostatními vodivými částmi (nejen el.zařízení) v koupelně a s PE v zásuvkách. Vše toto by mělo zajistit, aby i když by došlo k přerušení, případně odpojení, toho samostatného vodiče PE z rozvaděče k těm kabelům topení, byly všechny vodivé části v koupelně na stejném potenciálu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru