Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 3komorovy septik - ucpana trubka mezi 2. a 3. komorou

Zdravim,

Mam na chate 3komorovy septik (stary zdeny, s trativodem) ktery doposud bezproblemove odtekal. Chatu vlastnim teprve 8 mesicu, nemam predchozi zkusenosti, ale snazil jsem se o nej starat - zadna chemie, pravidelne jsem pridaval WC Net, a cas od casu kontroloval, kolik je kalu.
Bohuzel jsem si posledni mesic nepohlidal a na hladine se udelala tak tlusta vrstva kalu, ze uz prepadaval rourou do druhe komory. Obsah 1. komory jsem vyvezl, ale do druhe komory uz se tezko rourou cerpadlo dostane. Je tedy momentalne plna a moje teorie je, ze spodni trubka mezi 2. a 3. komorou je ucpana. Zkousel jsem do vydechu 3. Komory vestrcit hadici, ale vytahl jsem ji suchou (mozna jsem mel hadici kratkou a take nevim jak 3. komora realne vypada).
Do 2. ani 3. Komory se pravdepodobne lehce nedostanu, vypada to ze je vse zabetonovane. Po zkousce jsem navic zjistil, ze do 1. komory tece WC, do 2. vsak veskery potrubni odpad, ktery momentalne steka do 1. komory.
Posledni zvlastni vec je, ze i pres tento stav se septik pred vycerpanim nevyleval, zustal v urcite kriticke hladine.

Mam tedy 2 dotazy: Muzu se spolehnout, ze odtok do trativodu bude pracovat nejakym dal? A pokud ne, existuje zpusob, jak prutok mezi 2. a 3. komorou procistit, pripadne lepe zjistit priciny?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravim, Dekuju vsem za odpovedi. Nejrozumeji asi zni varianta do druhe komory vytvorit zvrchu otvo…
Jaraa 10.05.2019 11:24
Jaraa
Bros Mikrobec mi přišel účinější, než ten WC net. Když jsem pozval toho pána s fekálem, s tím že je… poslední
kejki 10.05.2019 21:47
kejki

Zdravim,

Dekuju vsem za odpovedi. Nejrozumeji asi zni varianta do druhe komory vytvorit zvrchu otvor s poklopem, abych se do ni mohl dostat i v budoucnu.

Byl jsem ted 2 dny pryc mimo chatu a pred odjezdem jsem do 2. komory prepadovou rourou vhodil asi 6 kapsli WC NETu, kdyby to nahodou pomohlo. Pri prijezdu jsem pustil kohoutek a voda se momentalne do 1. komory nevraci, takze prozatim problem zazehnan.
Zaroven byl dnes u souseda fekal, pozval jsem ho k nam a jednak mam chatu 100 metru od komunikace (tvrdil, ze maji pouze 50 m hadice), jednak rikal ze pokud je 2-3komora ucpana, tak se tam ani s tlakovou vodou nema jak dostat.

Pokud je tedy WC net slaby, mate lepsi zkusenost s jinymi vyrobci?
Zaroven si asi poradne nastuduju, jake vsechny cistici pripravky skodi bakteriim v septiku. Na wc netu pisi, ze nemam pouzivat sodu, odstranovace vodniho kamene atp., jenze nektere pripravky - napr. do mycky nebo vetsina na nadobi - ani nezminuji slozeni. Snazim se pouzivat ty nejekologictejsi a nejsetrnejsi, ale asi bude jednodussi si poradne nastudovat chemii, jak za mlada na stredni skole. Uvitam tipy na literaturu, mate-li.

Bros Mikrobec mi přišel účinější, než ten WC net.
Když jsem pozval toho pána s fekálem, s tím že je tam hodně vysoký ten tuhý koláč, chtěl připravit vodu na ředění. Měl jsem přečerpané k septiku tři 200 l sudy a klasické sudové čerpadlo, nic moc tlak. Ono nemůže odtéct všechno a po 14 letech tam bylo kalů dost. Protože přepážky jsou správně, vyčerpal i druhou komoru. Postupně vyčerpal a zase rozsekané vrátil pro naředění obsahu, znovu vyčerpal. Podle počtu producentů je potřeba zkrátit termín na 3 roky.

Nevím, v jakých jsi podmínkách, v podstatě ten tuhý obsah je možné vyndat šoufkem, zahrabat do země, zkompostovat. Na povrchu to bude smrdět. Trativod se zanáší, takže sledovat a časem vybudovat jiný, přitom se celou dobu jedná o nelegální řešení, protože tento způsob likvidace odpadních vod není povolen.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru