Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 3komorovy septik - ucpana trubka mezi 2. a 3. komorou

Zdravim,

Mam na chate 3komorovy septik (stary zdeny, s trativodem) ktery doposud bezproblemove odtekal. Chatu vlastnim teprve 8 mesicu, nemam predchozi zkusenosti, ale snazil jsem se o nej starat - zadna chemie, pravidelne jsem pridaval WC Net, a cas od casu kontroloval, kolik je kalu.
Bohuzel jsem si posledni mesic nepohlidal a na hladine se udelala tak tlusta vrstva kalu, ze uz prepadaval rourou do druhe komory. Obsah 1. komory jsem vyvezl, ale do druhe komory uz se tezko rourou cerpadlo dostane. Je tedy momentalne plna a moje teorie je, ze spodni trubka mezi 2. a 3. komorou je ucpana. Zkousel jsem do vydechu 3. Komory vestrcit hadici, ale vytahl jsem ji suchou (mozna jsem mel hadici kratkou a take nevim jak 3. komora realne vypada).
Do 2. ani 3. Komory se pravdepodobne lehce nedostanu, vypada to ze je vse zabetonovane. Po zkousce jsem navic zjistil, ze do 1. komory tece WC, do 2. vsak veskery potrubni odpad, ktery momentalne steka do 1. komory.
Posledni zvlastni vec je, ze i pres tento stav se septik pred vycerpanim nevyleval, zustal v urcite kriticke hladine.

Mam tedy 2 dotazy: Muzu se spolehnout, ze odtok do trativodu bude pracovat nejakym dal? A pokud ne, existuje zpusob, jak prutok mezi 2. a 3. komorou procistit, pripadne lepe zjistit priciny?

Předmět Autor Datum
Asi nezbude, než zavolat fekál a vysát, co se dá - včetně kalů na dně a sraženin na povrchu. Fekál s… nový
mirektatra 08.05.2019 12:48
mirektatra
Dekuji za odpoved. Vidim v tom 2 hacky: 1. Ma fekal dostatecne tenkou a ohrbnou trubku? Horni prepad… nový
Jaraa 08.05.2019 12:59
Jaraa
Když si fekál přiveze svoji vodu, tak kam pak čerpá fekálie? nejdříve odsaje a pak protlačí tím spod… nový
milan.cukrar 08.05.2019 18:28
milan.cukrar
Moderní cisterny na fekálie mají vodu pro vysokotlakovou sestavu vodu v samostatné nádrži.Využijí tl… nový
kap.dabač 10.05.2019 08:52
kap.dabač
Osobně bych vykutal otvor nad 2. komorou tak abych tam mohl vidět a osadit kanál. Po domácku vzít 23… nový
nerady 08.05.2019 18:05
nerady
Nevím, jak máte zhotovený septik, ale obecně, mezi první a druhou komorou je přepážka, aby se na hla… nový
milan.cukrar 08.05.2019 18:26
milan.cukrar
Může to dělat některá značka toal. papíru. mají s tím problém i malé obecní čističky, že se pomalu r… nový
kejki 09.05.2019 21:10
kejki
Největší sajrajt jsou vlhčené ubrousky na mimina. To není papír, ale někteří to do wc stejně spláchn… nový
čumil old 10.05.2019 18:56
čumil old
Zdravim, Dekuju vsem za odpovedi. Nejrozumeji asi zni varianta do druhe komory vytvorit zvrchu otvo… nový
Jaraa 10.05.2019 11:24
Jaraa
Největší problém jsou tuky, které plavou na hladině a spojují vše co plave. Největší masakr jsou tuk… nový
nerady 10.05.2019 20:49
nerady
Bros Mikrobec mi přišel účinější, než ten WC net. Když jsem pozval toho pána s fekálem, s tím že je… poslední
kejki 10.05.2019 21:47
kejki

Asi nezbude, než zavolat fekál a vysát, co se dá - včetně kalů na dně a sraženin na povrchu. Fekál si přiveze i vodu, kterou lze pročistit ucpaný průchod - minimálně i rozdíl hladin by měl průchod protlačit, pokud bude dostatečně tekutý obsah komory s vyšší hladinou. Docela problém by nastal, pokud by se tuhé kaly dostaly do trativodu a tím jej znefunkčnily.

Dekuji za odpoved. Vidim v tom 2 hacky:
1. Ma fekal dostatecne tenkou a ohrbnou trubku? Horni prepad mezi 1. a 2. komorou je kameninova trubka cca 10cm prumeru.
2. Momentalne je 1.komora prazdna, 2. komora plna a u treti nedokazu rict, ale cekal bych ze prazdna. Predpokladam, ze rozdil hladin uz tam je, takze nic neresi, ne? Mozna ten tlak vody, ale nevim, jestli se da dostat do 3. komory tim vydechem a vpoustenim vody do 2. komory by akorat rychle vytekala do te komory prvni...

Ucpani trativodu se prave desim, ale krumpac a lopatu v nejhorsim pripade uz drzet umim :)

Osobně bych vykutal otvor nad 2. komorou tak abych tam mohl vidět a osadit kanál. Po domácku vzít 230 flexu, kotouč na železobeton a naříznout beton dle uvažovaného otvoru cca 60x60 cm. Vzít sbíjecí kladivo a vypikovat beton. Chtě nechtě pokud budeš muset 2. komoru čistit tak tě to čeká. Pokud uděláš otvor, můžeš horní krustu rozbít wapkou.

Nevím, jak máte zhotovený septik, ale obecně, mezi první a druhou komorou je přepážka, aby se na hladině zadržovali plovoucí části. V první a druhé komoře pak zůstávají a vyhnívají těžké části, které klesají dolů. Aby se nedostali do třetí komory, je přepážka mezi druhou a třetí komorou od spodu do výšky první přepážky. Silná vrstva škraloupu by se neměla dostat k odtoku. Pokud se nemůžete dostat do druhé a třetí komory, je to špatně provedeno. Z první komory musíte vysát celý obsah septiku. Já mám vybírací otvor mezi druhou a třetí komorou. Fekál přijede, nejdříve odsajeme vrchní hustou část, páč to řidké dole nevadí. Vodou ze studně splachuji nečistoty.
K Vašemu problému,
určitě se nemůžete spolehnout, že trativod bude pracovat dále, pokud ho fyzicky nezkontrolujete, popřípadě nepropláchnete. Pokud není přístup ke komoře s odtokem, musíte ho udělat pro další kontrolu a čištění. Jak velký je otvor do septiku?

Zdravim,

Dekuju vsem za odpovedi. Nejrozumeji asi zni varianta do druhe komory vytvorit zvrchu otvor s poklopem, abych se do ni mohl dostat i v budoucnu.

Byl jsem ted 2 dny pryc mimo chatu a pred odjezdem jsem do 2. komory prepadovou rourou vhodil asi 6 kapsli WC NETu, kdyby to nahodou pomohlo. Pri prijezdu jsem pustil kohoutek a voda se momentalne do 1. komory nevraci, takze prozatim problem zazehnan.
Zaroven byl dnes u souseda fekal, pozval jsem ho k nam a jednak mam chatu 100 metru od komunikace (tvrdil, ze maji pouze 50 m hadice), jednak rikal ze pokud je 2-3komora ucpana, tak se tam ani s tlakovou vodou nema jak dostat.

Pokud je tedy WC net slaby, mate lepsi zkusenost s jinymi vyrobci?
Zaroven si asi poradne nastuduju, jake vsechny cistici pripravky skodi bakteriim v septiku. Na wc netu pisi, ze nemam pouzivat sodu, odstranovace vodniho kamene atp., jenze nektere pripravky - napr. do mycky nebo vetsina na nadobi - ani nezminuji slozeni. Snazim se pouzivat ty nejekologictejsi a nejsetrnejsi, ale asi bude jednodussi si poradne nastudovat chemii, jak za mlada na stredni skole. Uvitam tipy na literaturu, mate-li.

Největší problém jsou tuky, které plavou na hladině a spojují vše co plave. Největší masakr jsou tuky s polyšem (když se brousí zateplení). Také nerozpuštěný prací prášek z automatické pračky ve spojení s tukem je dobré ucpávadlo. Dle mého názoru WC net nepomohl ale ty dva dny kdy jsi tam nebyl se něco drobet prosáklo. Pokud k tobě může fekál jen do vzdálenosti 100 m tak to je špatné.

Bros Mikrobec mi přišel účinější, než ten WC net.
Když jsem pozval toho pána s fekálem, s tím že je tam hodně vysoký ten tuhý koláč, chtěl připravit vodu na ředění. Měl jsem přečerpané k septiku tři 200 l sudy a klasické sudové čerpadlo, nic moc tlak. Ono nemůže odtéct všechno a po 14 letech tam bylo kalů dost. Protože přepážky jsou správně, vyčerpal i druhou komoru. Postupně vyčerpal a zase rozsekané vrátil pro naředění obsahu, znovu vyčerpal. Podle počtu producentů je potřeba zkrátit termín na 3 roky.

Nevím, v jakých jsi podmínkách, v podstatě ten tuhý obsah je možné vyndat šoufkem, zahrabat do země, zkompostovat. Na povrchu to bude smrdět. Trativod se zanáší, takže sledovat a časem vybudovat jiný, přitom se celou dobu jedná o nelegální řešení, protože tento způsob likvidace odpadních vod není povolen.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru