Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno dvd prehravač - vymena scart za 3 x cinch

Mám staršie DVD přehrávač Hyundai DV-5X 901 a kúpil som nový tv, starý sa pokazil. Nový tv však nemá scart vstupy a dvd prehravať nemá zasa hdmi vstup, má ale kopec cinch vstupov ale tie nemajú farby aké by mali mať. Vľavo je žltý video vstup a pod ním oranžový digital audio vstup, vedľa neho sú hore červený a pod ním biely front a vedľa nich to isté iba z nápisom rear. Ďalší je hore hnedý z názvom supwofer a pod ním zelený z nápisom central. Do ktorého by som mal zapojiť prepojovací kabel 3xCinch-3xCinch kábel M/M, 2.0m. Nechcem niečo zničiť alebo vyskratovať tv, škoda že nemajú rovnakú farbu ako vstupy v tv.

Předmět Autor Datum
A jaké barvy "vstupů" cinch máš na té nové televizi?
JoDiK 29.04.2019 22:26
JoDiK
červená-biela-žltá
TomasD 29.04.2019 22:40
TomasD
Červená/bílá jsou vstupy audio, žlutý je kompozitní vstup video. Na přehrávači si najdi příslušné vý…
jirka44 30.04.2019 07:59
jirka44
Bol som ju kúpiť ale mám problém, všetko som zapojil podľa farieb ale nejde mi zvuk. Skušal som prep…
TomasD 30.04.2019 08:42
TomasD
Pokud to neni naschvál od výrobce televize, aby ukázal, jak je analogový svět nekvalitní, hledal byc… nový
ml1 30.04.2019 18:08
ml1
Musíš propojit žlutý konektor na DVD (měl by být označený video), se žlutým na TV. Konektory na DVD… nový
Zerozero 01.05.2019 02:17
Zerozero
Jedná sa o dvd přehrávač hyundai dv-5x 901. Problém je nie len tmavý obraz ale obraz aj štvorčekuje,… nový
TomasD 01.05.2019 20:38
TomasD
Jestli obraz čtverečkuje a propojení je správné, je to divné. Znamenalo by to slabý signál. Ale sign… nový
Zerozero 02.05.2019 09:14
Zerozero
oba zastaralé krámy s analogovými výstupy s úzkou šířkou pásma (= s rozmazaným obrazem) vyhodit. nem… nový
lední brtník 02.05.2019 19:01
lední brtník
Souhlasím. A ke všemu je to veleznačkový Hyundai nedejbože v kombinaci s TV Sencor.Nechápu proč lidi… nový
iconek 02.05.2019 22:39
iconek
Kupit novy dvd prehravac s hdmi za 20 eur v Tescu. poslední
fleg 03.05.2019 09:08
fleg

Bol som ju kúpiť ale mám problém, všetko som zapojil podľa farieb ale nejde mi zvuk. Skušal som prepínať medzi IN a Out. Obraz je tmavý a nekvalitný, všetky moje dvd sú originali a na starom telvízore mali živé farby. Medzi časom som trocha experimentoval žltý kolik som strčil so žltého video vstupu na tv a červený a biely do príslušných farebných vstupov z názvom front. Zvuk síce ide ale obraz je to samé ako pri scart meniči, tmavý a nekvalitný viz hore. TV má ale živé farby, mám pripojený antik set-top-box a ten má živé farby, a svetlí obraz. Ten je ale pripojený cez HDMI.

Pokud to neni naschvál od výrobce televize, aby ukázal, jak je analogový svět nekvalitní, hledal bych chybu v propojení. Pokud to neni nějaký mechanický problém (špatný kontakt ve scart, mizerný kabel) tak nevím. Bylo by dobré mít možnost vyzkoušet jiné zdroje signálu, jestli neni ten vstup na televizi vadný.
Já třeba bych ještě zkusil redukci cinch na hdmi jestli je to lepší, ale to jenom protože ji mám (ta redukce stojí kolem tisícovky takže je zbytečné ji kupovat jenom na otestování).
Nedá se třeba na televizi něco nastavit, i když otázkou je co. Stejně tak na videu (býval výběr mezi pal a ntsc a progresivním a prokládaným), ale televize podle mě musí zvládnout všechno co dokáže VHS vyprodukovat (zas tak velký výběr nebyl), navíc to by nezpůsobilo tmavý obraz.

Přibližně to co popisujete se mi stává, když je v nepořádku stínící vodič toho žlutého kabelu (potenciál země jde pak oklikou) což se stává na můj vkus dost často (hlavně v konektorech je ten kontakt často mizerný). Ale připojením zvuku problémy zmizí, pokud ten to má v pořádku (a jeden za tří konektorů to obvykle v pořádku má). Jakoby tmavý obraz s putujícími duchy.

Musíš propojit žlutý konektor na DVD (měl by být označený video), se žlutým na TV.
Konektory na DVD coaxial, Y, cb/pb, cr/pr, pokud tam jsou tě nezajímají.
Bílý konektor na TV je levý kanál zvuk, červený je pravý kanál zvuk.
Tyto dva kabely zapoj na DVD. Levý kanál na bílý konektor označený FL (front - přední levý).
Pravý kanál na červený FR (přední pravý).
Konektor označený center, je střední repro, subwofer je basák a rear LR jsou zadní repro. Tyto konektory slouží pro připojení 5 + 1, což je soustava pro prostorový zvuk. Tyto konektory tě z hlediska propojení s TV nezajímají.
Mělo by to bez problémů fungovat. Pokud je obraz tmavý, mělo by jít parametry obrazu nastavit v samotném DVD (jas kontrast).

U některých DVD přehrávačů je v MENU možnost volby použitých repro. Může to být například "velké, nebo malé". Jedná se o to, jaké spektrum pouští dekodér do předních repro. Pokud je to soustava s maličkými stranovými reproduktory, je tam omezené spektrum, malé repro by to nebraly.
V tom případě zvol "velké", půjde tam širší spektrum. Ale i tak v tomto případě, (DVD je předurčen k připojení k zesilovači 5.1 prostorového zvuku), bude asi zvuk ošizen o basy, které jsou směrovány do subwoferu. (pokud na disku je prostorový zvuk). V MENU může být možnost prostorový zvuk vypnout. V tom případě ho vypni. Pak by měl jít zvuk do obou kanálů v plném spektru.
Ještě se ale podívej, jestli mimo šestici konektorů pro prostorový zvuk, nejsou ještě navíc konektory označené jen L R. Pokud by tam byly, vezmi zvuk z těchto konektorů. Tam by zvuk nebyl dekodérem ovlivněn. Nebo, pokud má DVD SCART konektor, bylo by také možné vzít zvuk ze SCARTu, piny 1 a 3. Tam není zvuk ovlivňován dekodérem, je tam normální stereo. V tom případě je potřeba SCART konektor se stíněnou dvoulinkou zakončený CINCH.
Protože neznám ten DVD, popsal jsem všechny možnosti, ale v zásadě by pro fungující propojení měl stačit první odstavec. :puff: :beer:

Jedná sa o dvd přehrávač hyundai dv-5x 901. Problém je nie len tmavý obraz ale obraz aj štvorčekuje, čo na bývalom tv nerobil. Rozdiel je len že bývaly tv bol 34 palcový a tento je 32 palcový. Na starom bol obraz ostrý a neštvorčekoval a na tomto je tmavy a štvorčekuje. Starý bol LCD HD Ready a tento je Smart HD Ready.

Jestli obraz čtverečkuje a propojení je správné, je to divné. Znamenalo by to slabý signál. Ale signál z DVD by měl být dostatečný. Je možné, jak myslím už někdo psal, že je propojovací kabel nějak vadný.
Mohl by být přerušený stínicí vodič (opletení), nebo i střední vodič, nebo nějaký zkrat v kabelu.
Pokud máš použitou krabičku s redukcí, může být problém tam.
Máš li k dispozici nějaký multimetr, zkus změřit ohmicky, jestli vede stínění a vnitřní vodič a jestli nevedou mezi sebou.
Bylo by zajímavé, do televize na stejný vstup připojit jiný zdroj signálu, tím ověřit jestli vstup na TV je v pořádku. Mohlo by se teoreticky stát, že má vstup malou citlivost. Nebo naopak připojit DVD na jinou TV s CINCH vstupy. Nejdříve bych ale zkontroloval propojovací kabely, chyba bývá převážně v nich. Také, jestli kabely mají kontakt v konektorech, zkusit třeba zakývat konektorem, jestli se něco neprojeví.
U dnešních HD (nebo 4K) televizorů jsou analogové vstupy, které slouží jen k možnosti připojení starších přístrojů, jako třeba video, považované jen jako doplněk, aby ta možnost byla. Kvalita signálu těmto televizorům zdaleka nestačí. Je možné (neověřeno), že výrobce těmto připojením nevěnuje velkou péči a kvalita nemusí být nějak velká. Televize si musí signál z těchto vstupů zdigitalizovat a nějaký problém s citlivostí může být tam. Proto bych připojením jiného zdroje signálu ověřil i tuto možnost.

oba zastaralé krámy s analogovými výstupy s úzkou šířkou pásma (= s rozmazaným obrazem) vyhodit.
nemá cenu zachraňovat žádný z těch krámů: jak dnes už nefunkční vhs, tak dvd bez podpory kodeků pro přehrávání dnešních komprimovaných formátů - nedejbill k tomu dokupovat ještě nějaký převodník na digitální výstup, nevyplatí se to.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru