Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vypadava elektricky jistic na chodbe v panelovem dome

Zdravim a predem se omlouvam, ze toto nebude velmi odborny popis problemu. V elektrice se moc neorientuji, ostatne prave proto bych se rad obratil na zkusenejsi, nez si pozvu domu elektrikare. Bydlim v panelovem dome, kde s elektrikou nikdy nebyl problem. Je to pomerne nova elektroinstalace (cca 15 let). Pred mesicem mi poprve z niceho nic vypadla elektrina v byte. Myslel jsem, ze je to problem celeho domu, pak jsem ale zjistil, ze mi vypadl jistic na chodbe. Neprisuzoval jsem tomu zadnou vahu. O tyden pozdeji jsem na 2 tydny letel na dovolenou a co cert nechtel: problem se opakoval. Nebudu diskusi vetvit na vypraveni o tom, co jsem doma nasel za spoust (vypnuta lednicka s mrazakem). Hned druhy den po navratu se situace opet opakovala. Tentokrat jsem zjistil, ze vsechny jistice v byte zustaly nahozene, vypadl pouze hlavni jistic na chodbe. Kdyz jsem ten nahodil, jen jeden jistic v byte vypadl a byl nutny nahodit. Je to okruh, pod ktery spadaji zasuvky a svetlo ve 2 mistnostech. V dobe, kdy se toto stane, nebezi zadna zarizeni s velkym odberem. Ostatne kdyz se to stalo i v me nepritomnosti, je jasne, ze v provozu bylo jedine zarizeni: lednicka. Jedina 2 nova zarizeni, ktera jsem si koupil pred tim, nez se toto zacalo stavat, bylo sitove NAS uloziste a android TV box. Predem dekuji za jakoukoliv odpoved.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud jsem dobře pochopil, jistič na chodbě je hlavní jistič u elektroměru (?). Je celkem malá pravd…
Zerozero 15.04.2019 12:12
Zerozero
Ano, tim hlavnim jisticem myslim jistic u elektromeru. Jak jsem uz popisoval, kdyz na to dojde, jist…
DNM 15.04.2019 12:37
DNM
Teoreticky může být nějaká závada kdekoliv, to se nedá na dálku určit. Pokud je jistič na více zásuv…
Zerozero 15.04.2019 13:47
Zerozero
Moc diky za obsahlou odpoved. Ta nova zarizeni nemaji velky odber (android box 15W a NAS 60W). Zkusi…
DNM 15.04.2019 14:03
DNM
Jako laik se zeptám. Máš mrazák a ledničku na jeden kompresor a nebo máš pro mrazák a pro ledničku k… nový
nerady 15.04.2019 18:30
nerady
Mě tedy zarazila už kombinace zásuvek a světel ve dvou místnostech - to jako fakt norma povoluje? :-… nový
Kachlík 15.04.2019 19:02
Kachlík
Nebylo by "od věci" napsat rovněž hodnoty a typy jističů přívodního a toho na okruhu zásuvek a dvou… nový
George63 15.04.2019 19:52
George63
Vsem zucastnenym velmi dekuji za snahu pomoci, problem se ku memu neuveritelnemu soku vcera vyresil.… nový
DNM 16.04.2019 07:56
DNM
...omlouvam se, ze jsem Vas obral o cas... IMHO není proč se omlouvat. Naopak je to poučení. BTW:… nový
Yarda 16.04.2019 08:16
Yarda
Ano vcera vecer jsem tam byl, ale to je jak hrach na stenu. Tahle rodina je cerna ovcer celeho domu.… nový
DNM 16.04.2019 08:25
DNM
Spíš je zajímavý, jak se osmiletá holka dostane do rozvodné skříně. Mělo by to být zavřený tak, aby… nový
Prasak 16.04.2019 08:43
Prasak
Nicméně to neřeší problém světel a zásuvek na jednom okruhu - opravdu by stálo za to sehnat dokument… nový
Kachlík_jinde 16.04.2019 11:14
Kachlík_jinde
Budouci elektrikářka :-D Taky by mě to nikdy nenapadlo. Hlavně, že je to už v pořádku. nový
Lukas1982 16.04.2019 08:30
Lukas1982
Ty si nas trosku zmiatol, kedze si hovoril na zaciatku aj o vypadnutom istici v byte, co ona vyhoden… nový
fleg 16.04.2019 19:00
fleg
Pokud okruhovej jistic vylit pri nahozeni hlavniho, muze to byt jenom kvantum spinanejch zdroju na t… poslední
bahno 16.04.2019 19:20
bahno

Pokud jsem dobře pochopil, jistič na chodbě je hlavní jistič u elektroměru (?). Je celkem malá pravděpodobnost, že je vadný. Nelze ho měnit sám, je pod plombou.
Ale pokud současně vypadl jistič v bytě, tak bude něco, co to způsobuje. Zjistit co všechno je přes tento jistič napájené.
Pokud pouze lednička, lze předpokládat, že může být problém tam. Lednička má dost značný záběrový proud, ale to je normální, jistič by to vyhazovat nemělo. Pokud lednička normálně běží, nějak podezřele nehučí, nebo něco, je možno čekat, že je motor dobrý.
Zkusil bych se do lednice podívat, pravděpodobně bude někde u přívodu nějaký odrušovací kondenzátor. Není to sice moc časté, ale stává se, že se kondenzátor probije, vyrazí pojistky a po novém zapnutí funguje dál, než se to projeví znovu. Kondenzátor zkusit vyměnit, nebo z nouze i jen odpojit.

Ano, tim hlavnim jisticem myslim jistic u elektromeru. Jak jsem uz popisoval, kdyz na to dojde, jistice v byte zustanou stale nahozene, vypadne jen ten u elektromeru. Ten kdyz nhaodim, v byte vypadne jeden jistic. Neni jen na lednicku, je to okruh vsech zasuvek a z nejakeho duvodu jsou na tomto okruhu i svetla ve 2 mistnostech. Lednicka je asi rok stara, nikdy s ni zadny problem nebyl. Je mozne, ze by napajeci adapter onech dvoou novych veci, ktere jsem si koupil mohl byt vadny a toto by zpusoboval?

Teoreticky může být nějaká závada kdekoliv, to se nedá na dálku určit. Pokud je jistič na více zásuvek, je také nutno posoudit, jaký je součet spotřeby všech připojených spotřebičů. Jestli není okruh natolik zatížený, že pak start ledničky může už jistič vyhodit.
Ale psal si, že to vypadlo i když byla zapnutá jen lednička. Napájecí zdroje elektroniky sice také můžou mít nějakou závadu, ale nebývá běžné, že by to vyhodilo jistič a přitom dál pracovalo.
Jak výkonné je to nové zařízení, jakou má spotřebu? Teoreticky vzato, pokud to je výkonnější a má to spínané zdroje, tak při zapnutí to může mít i dost velký záběrový proud, než se nabijí vstupní kondenzátory. Pokud by pak došlo k současnému zapnutí všech připojených spotřebičů, mohlo by náběhovým proudem dojít k vypnutí jističe. K tomu by například mohlo dojít tak, že v síti dojde k výpadku proudu. Po obnovení dodávky startují všechny připojené spotřebiče najednou. Spínané zdroje elektroniky nabíjejí vstupní kondenzátory a lednička může při startu vyvolat krátkodobně proud i 10A. Součet těchto náběhových proudů, může jistič vybavit. To by do jisté míry i vysvětlovalo, že jak jsi psal, že jsi nahodil jistič u elměru a vypadl v bytě.
Bylo by možné vyzkoušet: Odpojit ty nové přístroje. Nechat připojenou lednici. Vypnout hlavní jistič a zapnout. Pokud nic nevypadne, zkusit znovu.
Ale lednička musí být ve stavu, kdy je zapnutý termostat, před pokusem nechat nějakou dobu vypnutou. Tedy po zapnutí proudu, musí lednička startovat. Pozor, pokud ledničku vypneme během jejího chodu, další start může být nejdříve až po několika minutách, až se uvolní tlak v kompresoru. Jinak se aktivuje vnitřní tepelná pojistka lednice.
Potom připojit to nové zařízení při vypnutém proudu. Přístroje předtím musí být nějakou dobu bez napájení, aby se vybily kondenzátory.
Tedy budou připojeny nové už nějakou dobu vypnuté přístroje a lednička se zapnutým termostatem. Pak zapnout hlavní jistič. Zjistit, jestli něco vypadlo. Ale pokud se nic nezjistí, ještě to neznamená že to je dobré. Záleží v jakém okamžiku vzhledem k průběhu proudu se podaří to zapnout. Takže je nutno pokus udělat několikrát. Vzhledem k tomu, že ale musí být kondenzátory vybité a lednice čekající na start, nejde to udělat dost rychle, takže je to otravné pokusničení. Pkud by při těchto pokusech některý jistič vypadl, jedná se o tento případ vyhození při současném startu.
Pak jedině některá zařízení připojit na jiný okruh.

Moc diky za obsahlou odpoved. Ta nova zarizeni nemaji velky odber (android box 15W a NAS 60W). Zkusil jsem je zapojit jinam, abych jejich podil viny mohl vyloucit. Trochu me zarazi, jak se cela ta diskuse strhla k te lednicce. Proc bych mel podezrivat zrovna ji? Nekdo tady psal o dotazeni dratu v zasuvkach, to mi jeden clovek taky radil. Mohlo by tohle treba zpusobovat takoveto chovani?

Jinak jak pises Ty, vzpominam si, ze uz parkrat, kdyz jsem musel vyhodit ten hlavni jistic, tak ten jistic na zasuvky v byte jsem musel nahazovat treba na 2x, to Tve vysvetleni o tom, jak nabihaji vsechny spotrebice najednou by tim padem davalo smysl. Na druhou stranu tim padem mohu vyloucit, ze nejaky ten sotek, ktereho tu ted doma mam, zpusobuje to, ze mi ten jeden jistic vypadne, kdyz nahodim ten hlavni jistic - to vypada na bezne chovani.

Mě tedy zarazila už kombinace zásuvek a světel ve dvou místnostech - to jako fakt norma povoluje? :-O
Už jen kvůli tomuhle bych se pídil po revizní zprávě, eventuálně projektu (není to tak staré, dokumenty by měly být dohledatelné), a pozval bych si elektrikáře (revizáka), který proměří raději veškeré okruhy. Sice to bude něco stát, ale pořád levnější, než nervy s mrazákem a chladničkou bez proudu…

Nebylo by "od věci" napsat rovněž hodnoty a typy jističů přívodního a toho na okruhu zásuvek a dvou světel místností, který "vypadává" po "nahození" jističe hlavního. Vzhledem k tomu, že píšeš že jde o instalaci starou cca 15 let, asi zřejmě nepůjde o starou instalaci (původní), pokud jde o starý panelák. Co se týče zatížení a problémů se spotřebiči na tomto okruhu, které možná problémy vyvolávají, již nebudu komentovat. Zerozero již vše zřejmě rozebral dosti podrobně. Ještě by byla teoretická možnost, nízký, případně kolísající izolační stav na tomto okruhu, případně u některého připojeného spotřebiče, nebo i světel. Laicky by bylo možno odpojit postupně jednotlivá zařízení a zjistit reakci na tento stav. Pak případně i sejmout víčka ze zásuvek (pochopitelně při vypnutém jističi, nejlépe i hlavním) a zkontrolovat stav zásuvek a připojení vodičů (zejména pokud jde o původní vodiče Al, pokud byly ponechány).
Může být částečně vyhřátý spoj a kontakt a spálené izolační plasty bývají částečně vodivé. Nejlepší a nejjistější by pak bylo proměření izolačního stavu okruhu měřícím přístrojem (měřičem izolačního stavu- megmetem). Totéž pak možno i případně u těch spotřebičů, jež jsou v ochraně třídy I. - "nulováním", který je třeba i ta lednice. Což ale asi bude možno pouze ve spolupráci s revizním technikem, případně s elektrikářem, který tento přístroj vlastní.

Vsem zucastnenym velmi dekuji za snahu pomoci, problem se ku memu neuveritelnemu soku vcera vyresil. Nikdy by me nenapadlo, ze v malem vchode, kde si vsichni tykaji, muze dojit k tomu, ze 8 leta holcicka se bavi tim, ze vyhazuje jistice. Ani nevim, jestli je to k smichu, nebo placi :) Nekdo to tu dokonce psal, to by me v zivote nenapadlo :) Takze jeste jednou vsem dekuji za ochotu pomoci a omlouvam se, ze jsem Vas obral o cas. Snad Vas toto rozuzleni aspon trochu pobavilo :)

Ano vcera vecer jsem tam byl, ale to je jak hrach na stenu. Tahle rodina je cerna ovcer celeho domu. Rodice alkoholici, ona je svym zpusobem chudak. O nahradu skody jsem s nimi vubec nediskutoval, bylo by to marny. Chtel jsem od ni omluvu (ktereou jsem nedostal) a prislib, ze uz se to nebude opakovat (alespon toho se mi dostalo). Delala to nahodne vsem bytum v dome. Zjistilo se to neuveritelnou nahodou vcera behem schuze vlastniku, kdy to vyhazovani jistice zminil jeden soused. Vsichni tam stali jak opareni, kdyz jedna postarsi pani, ktera tu s nami bydli, rekla, ze ji u toho vypinani chytla :)

Pokud okruhovej jistic vylit pri nahozeni hlavniho, muze to byt jenom kvantum spinanejch zdroju na tom okruhu - nabit kondiky je docela spicka. Prakticky v kazdy praci kde jsem delal jsme tenhle problem meli - nahodit elektriku nebyl jednoduchej ukol. A kdyz jeste byli CRT monitory, tak to bylo vytahat vsechno, zapnout jistic a zase vsechno obehat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru