Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vypadava elektricky jistic na chodbe v panelovem dome

Teoreticky může být nějaká závada kdekoliv, to se nedá na dálku určit. Pokud je jistič na více zásuvek, je také nutno posoudit, jaký je součet spotřeby všech připojených spotřebičů. Jestli není okruh natolik zatížený, že pak start ledničky může už jistič vyhodit.
Ale psal si, že to vypadlo i když byla zapnutá jen lednička. Napájecí zdroje elektroniky sice také můžou mít nějakou závadu, ale nebývá běžné, že by to vyhodilo jistič a přitom dál pracovalo.
Jak výkonné je to nové zařízení, jakou má spotřebu? Teoreticky vzato, pokud to je výkonnější a má to spínané zdroje, tak při zapnutí to může mít i dost velký záběrový proud, než se nabijí vstupní kondenzátory. Pokud by pak došlo k současnému zapnutí všech připojených spotřebičů, mohlo by náběhovým proudem dojít k vypnutí jističe. K tomu by například mohlo dojít tak, že v síti dojde k výpadku proudu. Po obnovení dodávky startují všechny připojené spotřebiče najednou. Spínané zdroje elektroniky nabíjejí vstupní kondenzátory a lednička může při startu vyvolat krátkodobně proud i 10A. Součet těchto náběhových proudů, může jistič vybavit. To by do jisté míry i vysvětlovalo, že jak jsi psal, že jsi nahodil jistič u elměru a vypadl v bytě.
Bylo by možné vyzkoušet: Odpojit ty nové přístroje. Nechat připojenou lednici. Vypnout hlavní jistič a zapnout. Pokud nic nevypadne, zkusit znovu.
Ale lednička musí být ve stavu, kdy je zapnutý termostat, před pokusem nechat nějakou dobu vypnutou. Tedy po zapnutí proudu, musí lednička startovat. Pozor, pokud ledničku vypneme během jejího chodu, další start může být nejdříve až po několika minutách, až se uvolní tlak v kompresoru. Jinak se aktivuje vnitřní tepelná pojistka lednice.
Potom připojit to nové zařízení při vypnutém proudu. Přístroje předtím musí být nějakou dobu bez napájení, aby se vybily kondenzátory.
Tedy budou připojeny nové už nějakou dobu vypnuté přístroje a lednička se zapnutým termostatem. Pak zapnout hlavní jistič. Zjistit, jestli něco vypadlo. Ale pokud se nic nezjistí, ještě to neznamená že to je dobré. Záleží v jakém okamžiku vzhledem k průběhu proudu se podaří to zapnout. Takže je nutno pokus udělat několikrát. Vzhledem k tomu, že ale musí být kondenzátory vybité a lednice čekající na start, nejde to udělat dost rychle, takže je to otravné pokusničení. Pkud by při těchto pokusech některý jistič vypadl, jedná se o tento případ vyhození při současném startu.
Pak jedině některá zařízení připojit na jiný okruh.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny