Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vypadava elektricky jistic na chodbe v panelovem dome

Zdravim a predem se omlouvam, ze toto nebude velmi odborny popis problemu. V elektrice se moc neorientuji, ostatne prave proto bych se rad obratil na zkusenejsi, nez si pozvu domu elektrikare. Bydlim v panelovem dome, kde s elektrikou nikdy nebyl problem. Je to pomerne nova elektroinstalace (cca 15 let). Pred mesicem mi poprve z niceho nic vypadla elektrina v byte. Myslel jsem, ze je to problem celeho domu, pak jsem ale zjistil, ze mi vypadl jistic na chodbe. Neprisuzoval jsem tomu zadnou vahu. O tyden pozdeji jsem na 2 tydny letel na dovolenou a co cert nechtel: problem se opakoval. Nebudu diskusi vetvit na vypraveni o tom, co jsem doma nasel za spoust (vypnuta lednicka s mrazakem). Hned druhy den po navratu se situace opet opakovala. Tentokrat jsem zjistil, ze vsechny jistice v byte zustaly nahozene, vypadl pouze hlavni jistic na chodbe. Kdyz jsem ten nahodil, jen jeden jistic v byte vypadl a byl nutny nahodit. Je to okruh, pod ktery spadaji zasuvky a svetlo ve 2 mistnostech. V dobe, kdy se toto stane, nebezi zadna zarizeni s velkym odberem. Ostatne kdyz se to stalo i v me nepritomnosti, je jasne, ze v provozu bylo jedine zarizeni: lednicka. Jedina 2 nova zarizeni, ktera jsem si koupil pred tim, nez se toto zacalo stavat, bylo sitove NAS uloziste a android TV box. Predem dekuji za jakoukoliv odpoved.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nebylo by "od věci" napsat rovněž hodnoty a typy jističů přívodního a toho na okruhu zásuvek a dvou… nový
George63 15.04.2019 19:52
George63
Vsem zucastnenym velmi dekuji za snahu pomoci, problem se ku memu neuveritelnemu soku vcera vyresil.… nový
DNM 16.04.2019 07:56
DNM
...omlouvam se, ze jsem Vas obral o cas... IMHO není proč se omlouvat. Naopak je to poučení. BTW:… nový
Yarda 16.04.2019 08:16
Yarda
Ano vcera vecer jsem tam byl, ale to je jak hrach na stenu. Tahle rodina je cerna ovcer celeho domu.… nový
DNM 16.04.2019 08:25
DNM
Spíš je zajímavý, jak se osmiletá holka dostane do rozvodné skříně. Mělo by to být zavřený tak, aby… nový
Prasak 16.04.2019 08:43
Prasak
Nicméně to neřeší problém světel a zásuvek na jednom okruhu - opravdu by stálo za to sehnat dokument… nový
Kachlík_jinde 16.04.2019 11:14
Kachlík_jinde
Budouci elektrikářka :-D Taky by mě to nikdy nenapadlo. Hlavně, že je to už v pořádku. nový
Lukas1982 16.04.2019 08:30
Lukas1982
Ty si nas trosku zmiatol, kedze si hovoril na zaciatku aj o vypadnutom istici v byte, co ona vyhoden… nový
fleg 16.04.2019 19:00
fleg
Pokud okruhovej jistic vylit pri nahozeni hlavniho, muze to byt jenom kvantum spinanejch zdroju na t… poslední
bahno 16.04.2019 19:20
bahno

Nebylo by "od věci" napsat rovněž hodnoty a typy jističů přívodního a toho na okruhu zásuvek a dvou světel místností, který "vypadává" po "nahození" jističe hlavního. Vzhledem k tomu, že píšeš že jde o instalaci starou cca 15 let, asi zřejmě nepůjde o starou instalaci (původní), pokud jde o starý panelák. Co se týče zatížení a problémů se spotřebiči na tomto okruhu, které možná problémy vyvolávají, již nebudu komentovat. Zerozero již vše zřejmě rozebral dosti podrobně. Ještě by byla teoretická možnost, nízký, případně kolísající izolační stav na tomto okruhu, případně u některého připojeného spotřebiče, nebo i světel. Laicky by bylo možno odpojit postupně jednotlivá zařízení a zjistit reakci na tento stav. Pak případně i sejmout víčka ze zásuvek (pochopitelně při vypnutém jističi, nejlépe i hlavním) a zkontrolovat stav zásuvek a připojení vodičů (zejména pokud jde o původní vodiče Al, pokud byly ponechány).
Může být částečně vyhřátý spoj a kontakt a spálené izolační plasty bývají částečně vodivé. Nejlepší a nejjistější by pak bylo proměření izolačního stavu okruhu měřícím přístrojem (měřičem izolačního stavu- megmetem). Totéž pak možno i případně u těch spotřebičů, jež jsou v ochraně třídy I. - "nulováním", který je třeba i ta lednice. Což ale asi bude možno pouze ve spolupráci s revizním technikem, případně s elektrikářem, který tento přístroj vlastní.

Vsem zucastnenym velmi dekuji za snahu pomoci, problem se ku memu neuveritelnemu soku vcera vyresil. Nikdy by me nenapadlo, ze v malem vchode, kde si vsichni tykaji, muze dojit k tomu, ze 8 leta holcicka se bavi tim, ze vyhazuje jistice. Ani nevim, jestli je to k smichu, nebo placi :) Nekdo to tu dokonce psal, to by me v zivote nenapadlo :) Takze jeste jednou vsem dekuji za ochotu pomoci a omlouvam se, ze jsem Vas obral o cas. Snad Vas toto rozuzleni aspon trochu pobavilo :)

Ano vcera vecer jsem tam byl, ale to je jak hrach na stenu. Tahle rodina je cerna ovcer celeho domu. Rodice alkoholici, ona je svym zpusobem chudak. O nahradu skody jsem s nimi vubec nediskutoval, bylo by to marny. Chtel jsem od ni omluvu (ktereou jsem nedostal) a prislib, ze uz se to nebude opakovat (alespon toho se mi dostalo). Delala to nahodne vsem bytum v dome. Zjistilo se to neuveritelnou nahodou vcera behem schuze vlastniku, kdy to vyhazovani jistice zminil jeden soused. Vsichni tam stali jak opareni, kdyz jedna postarsi pani, ktera tu s nami bydli, rekla, ze ji u toho vypinani chytla :)

Pokud okruhovej jistic vylit pri nahozeni hlavniho, muze to byt jenom kvantum spinanejch zdroju na tom okruhu - nabit kondiky je docela spicka. Prakticky v kazdy praci kde jsem delal jsme tenhle problem meli - nahodit elektriku nebyl jednoduchej ukol. A kdyz jeste byli CRT monitory, tak to bylo vytahat vsechno, zapnout jistic a zase vsechno obehat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru