Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LPG jak plnit, převézt, vařit ? :)

Zdravím, máte někdo praktickou zkušenost s tím jak upravit, nebo použít LPG nádrž, třeba toroid k naplnění u LPG stojanu a doma na tom třeba vařit ? Připadá mi to snazší, než vážit a plnit klasickou PB bombu.

Předmět Autor Datum
Chceš prečerpať tekutý plyn z automobilovej nádrže do inej, vyviesť hadičku z tejto nádrže smerom do…
Nuda 08.02.2019 13:03
Nuda
Měl jsem představu, že bych vzal LPG nádrž třeba ten toroid, ta by byla prostě volně, nebo v nějakém…
Kiksfix 08.02.2019 13:22
Kiksfix
Určitě to jde, ale je otázkou, jestli to někdo udělá tak, aby bylo minimální riziko. A pořád nevidím…
ml1 08.02.2019 14:40
ml1
Ono je to jednodušší. Plynná fáze je nad hladinou kapalné fáze. Tedy se musí odebírat shora. V nádrž…
Kiksfix 08.02.2019 14:53
Kiksfix
Takže ten PB zatížený spotřební daní je levnější, nebo dražší? A je horší, takže budou černá dna hrn…
kejki 08.02.2019 22:47
kejki
Tak já na LPG jezdím 4. rokem a biju se do hlavy, že jsem na něho nejezdil už dávno. Ono je to asi t… nový
Kiksfix 08.02.2019 23:47
Kiksfix
Aha, zmátla mě věta v předešlém příspěvku. Evidentně někde jdou jednodušší cestou a plní LPG do PB b… nový
kejki 09.02.2019 12:01
kejki
PB pro pohon ma - prekvapive - nizsi spotrebni dan nez PB pro vareni a topeni, takze by se varenim n… nový
bahno 09.02.2019 19:41
bahno
Nějak se v tom ztrácím. Pokud jde o 10 Kg propan-butan lahev tak ta se dá pořídit v bazaru za cca 40…
nerady 08.02.2019 18:00
nerady
Píšete to správně. 10 Kg bomby mám. Nejjednodušší by bylo je plnit na váze, nebo koupit plnitelné. A… nový
Kiksfix 09.02.2019 00:12
Kiksfix
Jenom si neodpustím blbou poznámku - každá tlaková nádoba má předepsanou životnost a podléhá povinno… nový
Kachlík 09.02.2019 11:00
Kachlík
Když nemáte na chytrou. nový
Kiksfix 09.02.2019 11:02
Kiksfix
Jen jsem tím chtěl naznačit, že klasické bomby na PB se při nákupu plynu vyměňují, a při plnění "ve… nový
Kachlík 09.02.2019 11:18
Kachlík
Kontrolují se podle revize a ta auto nádrž má taky revizi na nějakou dobu. Každopádně plnění by měla… nový
kejki 09.02.2019 12:03
kejki
Většinou na to obsluha kašle. Když je volám, tak jsou akorát nasraní. Ale o to vůbec nejde. kralupol… nový
Kiksfix 09.02.2019 13:52
Kiksfix
Takže já bych to řešil sehnáním nějaké bomby do ještěrky a nebo z vyřazeného automobilu na plyn vzít… nový
nerady 09.02.2019 17:57
nerady
Tak nějak si to představuju. U té bomby z auta by se musela uvnitř upravit ta odběrná trubička co ve… nový
Kiksfix 09.02.2019 18:04
Kiksfix
U ještěrky je to jako u auta. Lahve vypadají stejně jako normální ale jsou určené pro VZV (vysokozdv… nový
nerady 09.02.2019 19:53
nerady
Je krásné, že dnes máme možnost volby. :) nový
Kiksfix 09.02.2019 21:37
Kiksfix
Zdravím,takových chytrolínských odpovídatelů,kteří nechápou smysl textu tu je spousta.Nejsem odborní… nový
oldo 09.02.2019 22:26
oldo
Je mi po tom prd, ale udivuje me to, že lidi pro pár ušetřených korun ohrožujou nejen sebe, ale i bl… nový
iconek 09.02.2019 22:29
iconek
Lidi jako vy většinou uhoří samovznícením. nový
Kiksfix 09.02.2019 23:00
Kiksfix
Tohle mne taky napadlo hned na začátku,že bych nechtěl být jeho soused.Naštěstí nejsem,tak ať si zko… nový
Karel04 10.02.2019 13:26
Karel04
Něco pro souseda k poslechu. https://www.youtube.com/watch?v=LvC5xa7OUow nový
Kiksfix 10.02.2019 13:52
Kiksfix
Course accreditation adds further validation to the quality and relevance of qualifications. The Col… poslední
Adnan 28.03.2024 16:24
Adnan

Chceš prečerpať tekutý plyn z automobilovej nádrže do inej, vyviesť hadičku z tejto nádrže smerom do chalupy na propán-butánový šporhelt?

Alebo hadičku vyvedieš priamo z pristaveného vozidla pri chalupe plne natankovaného LPG do kuchyne priamo do šporheltu.

Je tam dosť rizík, že sa nežne popálíš na 98% tela nielen ty sám, ale aj blízkeho suseda, prípadne peckou vysklíš okná na celej ulici.

Měl jsem představu, že bych vzal LPG nádrž třeba ten toroid, ta by byla prostě volně, nebo v nějakém rámu, krabici ap. a na tom by byl plnicí ventil jako na autě a prostě bych to u pumpy naplnil. A doma si to přenesl ke spotřebiči. Ale jak dál, abych z toho odebíral plynnou fázi. Jde mi o to, zda to jde. Prostě si udělat přenosnou plnitelnou PB bombu. Ona jde koupit, ale je drahá jako prase. Nebzpečí v tom nevidím, protože s tím jezdí miliony aut a jaksi ti lidé žijí.

Určitě to jde, ale je otázkou, jestli to někdo udělá tak, aby bylo minimální riziko. A pořád nevidím nějaký přínos takové plynové nádoby oproti klasickým bombám, na benzínku s tím budete muset jezdit stejně.
Plynná fáze se z kapalné stane ztrátou tlaku (expanzí), v normálních PB bombách, pokud se nepletu, je taky plyn v kapalné fázi, což je i v plynovém zapalovači. Na tu expanzi potřebuje teplo, ale asi to (pro normální spotřebu typu plynový vařič) nebude nijak závratné, že by třeba hadice zamrzly. Ale při větším úniku, to je jiná, to hrozí, jak už tu bylo napsáno popáleniny (omrzliny).

Ono je to jednodušší. Plynná fáze je nad hladinou kapalné fáze. Tedy se musí odebírat shora. V nádrži LPG do aut se odebírá kapalná fáze spodem. Jinak přínos vidím v ceně. Sice jen o cca třetinu, ale hlavně ve kvalitě, protože PB v bombách je oproti PB na čerpačkách kvalitnější. V podstatě jedinej rozdíl mezi naší neplnitelnou PB bombou a plnitelnou PB bombou je v tom, že plnitelná má plovák a ventil a prostě nejde přeplnit, takže se nemusí vážit. Totéž má i ta automobilová nádrž. Jde mi spíše o to, že by se našel někdo, kdo to má vyřešeno a upraveno. že plyn hoří a chladí vím taky. :) Ale i tak díky za info všem, kteří by mi to ještě chtěli sdělit.

Takže ten PB zatížený spotřební daní je levnější, nebo dražší? A je horší, takže budou černá dna hrnců? Před 15 lety tady soused pracně přečerpával kuchyňskou bombu vzhůru nohama do auta a teď se to vyplatí zase opačně? Každopádně PB přijde o zvýhodnění na spotřební dani a dožene benzín, tak investice nepřehánět.

Tak já na LPG jezdím 4. rokem a biju se do hlavy, že jsem na něho nejezdil už dávno. Ono je to asi tak, co mám vybádáno. LPG do aut je prostě čistší, protože to auto by prostě nejelo. Kdežto v bombě je skutečnej a neskutečnej šit a to skutečně podle ceny. Čím levnější bomba, tím větší šit. Dle mé zkušenosti. Bomba je na kila, kdežto LPG u pumpy se prodává na litry. Litr PB je asi 0.55 kg. Bomba desítka stojí cca 400 Kč, takže 40 kč kilo, takže cca 21 Kč litr. Velmi hrubě počítáno. U pumpy stojí cca 14 Kč litr. Takže ušetřit koruny by se daly. A jde taky o tu kvalitu, protože do bomb se obecně dává méně kvalitní plyn, protože je na pálení a ne do aut. Do auta beru jen LPG na Shellce a od Kralupolu. Ale to je co člověk, to názor. Oni totiž různí ti prodejci LPG si to nechávají míchat jak chtějí a pančovat. Viz třeba citace: Pančovat lze i LPG. V takovém případě se plyn určený do spalovacího motoru nastavuje směsí propanu a butanu určeného pro topení. „Základní směs je totožná, ale pro topení nejsou tak přísné nároky na uhlovodíkové složení. Může obsahovat vysoký podíl nenasycených uhlovodíků, které výrazně vadí ve spalovacím motoru.“ Takže by tak bylo lze mít kvalitnější LPG na vaření, topení a ještě ušetřit. Co se týká zdanění, tak bych se toho nebál. Protože LPG je v podstatě odpad při těžbě a zpracování ropy. Takže pokud ho zdraží, tak budou lidi logicky jezdit na CNG a plnit doma, nebo elektřinu, nebo prostě kapalná paliva. Navíc by to byl projev kre...ismu, ale v našich šířkách by to ani moc nepřekvapilo. Museli by ho pálit v rafinerkách.

Nějak se v tom ztrácím. Pokud jde o 10 Kg propan-butan lahev tak ta se dá pořídit v bazaru za cca 400,- Kč. Bombu na 30 Kg PB jsem získal dokonce zadarmo a pokud se poptáš u prodejce plynu bude jistě vědět o někom kdo ji chce prodat. Co se týká složení plynu tak si myslím, že poměr propanu a butanu se mění pro vozidla (jiný v zimě a jiný v létě). U PB pro vaření je asi celý rok poměr stejný. Je to proto, že každý z těchto plynů má jinou teplotu pro zplynování a v domácnosti máš teplotu 20 stupňů, ale u vozidel v zimě by nedošlo ke zplynování. Pokud to píšu blbě tak prosím o přesnější vysvětlení.

Jen jsem tím chtěl naznačit, že klasické bomby na PB se při nákupu plynu vyměňují, a při plnění "ve fabrice" se provádí kontrola stavu bomby, eventuálně tlaková zkouška (data kontrol jsou vyražená přímo na láhvi). Jestli si to budete plnit sám a na pumpě, je váš problém až do chvíle, kdy prorezne svár, nebo něco povolí. Raději bych volil cestu býti hloupým na zemi, než chytrým pod ní…

Většinou na to obsluha kašle. Když je volám, tak jsou akorát nasraní. Ale o to vůbec nejde. kralupol vás vyškolí za 15 min a můžete plnit sám. Jde mi o tozda je tu někdo, kdo to ta má upraveno. Na you tube je hromada videí. Jde mi o našince. Jinak za 5600 jde koupit PB plnitelná kompozitní bomba. Ale to se mi nechce utrácet. Zatím jsem se dozvěděl akorát o revizích a že plyn je hořlavej a studí. ::)) Tak mi to napište ještě 16x

Tak nějak si to představuju. U té bomby z auta by se musela uvnitř upravit ta odběrná trubička co vede ke dnu. Tady ji borec normálně ohnul nahoru https://www.youtube.com/watch?v=LjXi7TBQCkg aby odebírala plynnou fázi. Je pak ale třeba samozřejmě provozovat bombu v jedné poloze. To je ale třeba vždy. Z ještěrky mne to nenapadlo. Tam vůbec nemám představu jak to uvnitř vypadá, ale jistě to odebírá také kapalnou fázi a muselo by se to zase upravit.

U ještěrky je to jako u auta. Lahve vypadají stejně jako normální ale jsou určené pro VZV (vysokozdvižné vozíky) a tím pádem čistější plyn a jiný poměr propanu a butanu. Samozřejmě že už jsou nové kompozitní ale i staré kovové. Nevím ale kde se dají sehnat. Na internetu je různě nabízejí bez uvedení ceny - sdělí na dotaz. Pouze jsem našel, že jich někdo ukradl v roce 2007 několik desítek, tak nevím.

Zdravím,takových chytrolínských odpovídatelů,kteří nechápou smysl textu tu je spousta.Nejsem odborník,ale na tu trubičku ohnutou nahoru bych připevnil nějakou nádobku tak,aby byla nad hladinou a byl v ní prostor,kde se kapalina změní v plyn.Na tu je asi třeba namontovat ventil z PB tlakové lahve tak,aby to šlo uzavírat a šel na něj připojit redukční ventil/pokud je třeba ke spotřebiči/.

Je mi po tom prd, ale udivuje me to, že lidi pro pár ušetřených korun ohrožujou nejen sebe, ale i blízké okolí, v tomto případě možným výbuchem plynu.

Nebo je problém v tom, zakoupit 10 kg PB lahev a jednou za dva tři měsíce zajet vyměnit? Nebo koupit 33 kg a mít na pár měsíců pokoj? Než tady vymejšlet pičoviny s nádrží od auta? Každá soudná obsluha na LPG stanici by odmítla tohle vůbec natankovat.

Ale je to každého věc.Jen doufám že nejste můj soused.Mám naši novostavbu rád :-)

Course accreditation adds further validation to the quality and relevance of qualifications. The College of Contract Management recognized accreditation of cmi qualifications, and confirms adherence to professional standards, paving the way for potential membership and career advancement opportunities.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru