Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LPG jak plnit, převézt, vařit ? :)

Zdravím, máte někdo praktickou zkušenost s tím jak upravit, nebo použít LPG nádrž, třeba toroid k naplnění u LPG stojanu a doma na tom třeba vařit ? Připadá mi to snazší, než vážit a plnit klasickou PB bombu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Chceš prečerpať tekutý plyn z automobilovej nádrže do inej, vyviesť hadičku z tejto nádrže smerom do…
Nuda 08.02.2019 13:03
Nuda
Měl jsem představu, že bych vzal LPG nádrž třeba ten toroid, ta by byla prostě volně, nebo v nějakém…
Kiksfix 08.02.2019 13:22
Kiksfix
Určitě to jde, ale je otázkou, jestli to někdo udělá tak, aby bylo minimální riziko. A pořád nevidím…
ml1 08.02.2019 14:40
ml1
Ono je to jednodušší. Plynná fáze je nad hladinou kapalné fáze. Tedy se musí odebírat shora. V nádrž…
Kiksfix 08.02.2019 14:53
Kiksfix
Naopak, ten plyn se musí odebírat zdola. Třeba tak, že se ta domácí BP lahev obrátí ventilem dolů. J… nový
umfa 30.03.2024 09:14
umfa
Zajímavé informace, ovšem po 5 letech od dotazu.:-) Příště koukej na datum. nový
Karel04 31.03.2024 21:27
Karel04
On to tu exhumoval nějakej bot. poslední
Prasak 01.04.2024 16:58
Prasak
Je mi po tom prd, ale udivuje me to, že lidi pro pár ušetřených korun ohrožujou nejen sebe, ale i bl… nový
iconek 09.02.2019 22:29
iconek
Lidi jako vy většinou uhoří samovznícením. nový
Kiksfix 09.02.2019 23:00
Kiksfix
Tohle mne taky napadlo hned na začátku,že bych nechtěl být jeho soused.Naštěstí nejsem,tak ať si zko… nový
Karel04 10.02.2019 13:26
Karel04
Něco pro souseda k poslechu. https://www.youtube.com/watch?v=LvC5xa7OUow nový
Kiksfix 10.02.2019 13:52
Kiksfix

Chceš prečerpať tekutý plyn z automobilovej nádrže do inej, vyviesť hadičku z tejto nádrže smerom do chalupy na propán-butánový šporhelt?

Alebo hadičku vyvedieš priamo z pristaveného vozidla pri chalupe plne natankovaného LPG do kuchyne priamo do šporheltu.

Je tam dosť rizík, že sa nežne popálíš na 98% tela nielen ty sám, ale aj blízkeho suseda, prípadne peckou vysklíš okná na celej ulici.

Měl jsem představu, že bych vzal LPG nádrž třeba ten toroid, ta by byla prostě volně, nebo v nějakém rámu, krabici ap. a na tom by byl plnicí ventil jako na autě a prostě bych to u pumpy naplnil. A doma si to přenesl ke spotřebiči. Ale jak dál, abych z toho odebíral plynnou fázi. Jde mi o to, zda to jde. Prostě si udělat přenosnou plnitelnou PB bombu. Ona jde koupit, ale je drahá jako prase. Nebzpečí v tom nevidím, protože s tím jezdí miliony aut a jaksi ti lidé žijí.

Určitě to jde, ale je otázkou, jestli to někdo udělá tak, aby bylo minimální riziko. A pořád nevidím nějaký přínos takové plynové nádoby oproti klasickým bombám, na benzínku s tím budete muset jezdit stejně.
Plynná fáze se z kapalné stane ztrátou tlaku (expanzí), v normálních PB bombách, pokud se nepletu, je taky plyn v kapalné fázi, což je i v plynovém zapalovači. Na tu expanzi potřebuje teplo, ale asi to (pro normální spotřebu typu plynový vařič) nebude nijak závratné, že by třeba hadice zamrzly. Ale při větším úniku, to je jiná, to hrozí, jak už tu bylo napsáno popáleniny (omrzliny).

Ono je to jednodušší. Plynná fáze je nad hladinou kapalné fáze. Tedy se musí odebírat shora. V nádrži LPG do aut se odebírá kapalná fáze spodem. Jinak přínos vidím v ceně. Sice jen o cca třetinu, ale hlavně ve kvalitě, protože PB v bombách je oproti PB na čerpačkách kvalitnější. V podstatě jedinej rozdíl mezi naší neplnitelnou PB bombou a plnitelnou PB bombou je v tom, že plnitelná má plovák a ventil a prostě nejde přeplnit, takže se nemusí vážit. Totéž má i ta automobilová nádrž. Jde mi spíše o to, že by se našel někdo, kdo to má vyřešeno a upraveno. že plyn hoří a chladí vím taky. :) Ale i tak díky za info všem, kteří by mi to ještě chtěli sdělit.

Naopak, ten plyn se musí odebírat zdola. Třeba tak, že se ta domácí BP lahev obrátí ventilem dolů. Jen tak je možné získat kapalnou fázi, stříkat ji trubičkou do dálky (dostříkne tak pět metrů, možná i dál) a letlampou ji zapálit. Dělávali jsme si takhle jako puberťáci plamenomet. Jinak k těm tlakovým zkouškám: u lahve, která neprojde žádným mimořádným zacházením je tlakovka zbytečná. Ty se dělají kvůli lidem kteří s tím zacházejí jako prasata, kutálejí to po betonu, nechají oreznout zvenku i zevnitř. Normálně stačí vizuální inspekce se žárovičkou na drátě, jestli není uvnitř koroze, protože tlakové lahve jsou při správném používání v podstatě nezničitelné.

Je mi po tom prd, ale udivuje me to, že lidi pro pár ušetřených korun ohrožujou nejen sebe, ale i blízké okolí, v tomto případě možným výbuchem plynu.

Nebo je problém v tom, zakoupit 10 kg PB lahev a jednou za dva tři měsíce zajet vyměnit? Nebo koupit 33 kg a mít na pár měsíců pokoj? Než tady vymejšlet pičoviny s nádrží od auta? Každá soudná obsluha na LPG stanici by odmítla tohle vůbec natankovat.

Ale je to každého věc.Jen doufám že nejste můj soused.Mám naši novostavbu rád :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru