Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký jistič pro svářečku

Dobrý den. Pustil jsem se do opravy lemů na Felicii, ale mám problém se svářečkou. Při pokusu o sváření hned vyhodí jistič. Mám starou řadovou garáž, jistič ještě starý bakelitový 6A/500V. Svářečku mám HOMER MG-150. Jak silný jistič by tato svářečka potřebovala? Vydrží to stávající elektroinstalace v garáži? Elektrice moc nerozumím. Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Není to náhodou řadová garáž kde se celá řada garážníků podílí na platbě el. energie? Pak je nutné z…
nerady 04.02.2019 17:16
nerady
Ano, je to ten typ garáži, ale jistič je jak na zásuvky tak na světla. nový
horakm 04.02.2019 21:55
horakm
Jaký je hlavní jistič z kterého je rozvedena elektřina. Bude to někde na krajní garáži a mělo by to… nový
nerady 04.02.2019 22:07
nerady
Bohužel cesta ke skříni je zasypaná sněhem a nedostanu se k ní. Až sníh sleze, mrknu na to. Jaké hod… nový
horakm 05.02.2019 11:47
horakm
Jde hlavně o to zjistit, zda má smysl vůbec v rámci garáží tahat nový kabel. Pokud bude hlavní jisti… nový
touchwood 05.02.2019 15:10
touchwood
Ano je to tak, podružné jištění nesmí být větší než hlavní jistič. Musíš tedy zjistit jaký je hlavní… poslední
nerady 05.02.2019 20:20
nerady
Vzhledem k tomu, že jde o starší garáž a nejspíše s instalací kabelem AYKY (AGY) 2Bx2,5, tak, pokud… nový
George63 04.02.2019 17:50
George63

Jde hlavně o to zjistit, zda má smysl vůbec v rámci garáží tahat nový kabel. Pokud bude hlavní jistič např. jen 10A, tak bys musel natáhnout i přívod ke garážím.

Upozorňuji, že se jistí vedení (nikoli zátěž), tj. pokud máš dráty ve zdi na 6A, více než 6A jistič tam dát nemůžeš. Nerespektování takových pravidel má za následek požáry kabeláže, případně i kompletní vyhoření objektu (pokud bužírka není samozhášivá a vedení prochází hořlavým materiálem). Ty nedostatečné dráty při tak velkých proudech totiž hodně hřejí...
Pokud by hlavní jistič byl např. na 10A a tys dal u sebe 16A, tak jednak ten tvůj nebude vůbec fungovat (vybaví ten 10A) a druhak tím porušíš pravidla jištění tvého vedení.

Ano je to tak, podružné jištění nesmí být větší než hlavní jistič. Musíš tedy zjistit jaký je hlavní jistič a zda jsou přívodní dráty z hliníku či mědi a zda mají dostatečný průřez. Tvoje svářečka má mít jištění 16A. Pokud by hlavní jistič byl 20A a více a průřez vodičů vyhovoval tak by to šlo. Bohužel se domnívám, že hlavní jistič bude jen 16A jelikož výše stálé platby se odvíjí od jističe. Další věcí je, že v těchto garážích (řadové garáže) by dle stavebního zákona nemělo docházet k opravám vozidel a proto se tam nemontovali větší jističe.

Vzhledem k tomu, že jde o starší garáž a nejspíše s instalací kabelem AYKY (AGY) 2Bx2,5, tak, pokud bude dostatečně jištěný a dimenzovaný přívod do garáže - vývod od elektroměrového rozvaděče pro řadové garáže, pak by bylo možno pro kabel AYKY (AGY) 2Bx2,5, po dobu opravy, instalovat i jistič 16A. Nebude to sice v souladu s požadavky norem, ale provozně to vydrží. Předem ale zkontrolujte (elektrikář) spoje v zásuvce, případně v připojovací odbočné krabici (dotažení vodičů), které by mohly při větším odběru a pokud by byly volné, vyhořet. Po ukončení práce bych ale jistič osadil max. 10A (aby bylo v souladu s ČSN).
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/prurez_vodice.htm

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru