Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký kondenzátor?

Dobrý den. Tlačítkem zapínám 3x denně spotřebič cca. 130W. 220 V. samozřejmě se po krátkém čase tlačítko jiskřením vypálí. prosím o radu jakou hodnotu kondezátoru mám použít, aby se tak nedělo? Děkuji za odpověď. :beer: :beer: :beer:

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vojín Kotas, já mám dotaz: Říká ti něco Vyhláška č. 50/1978 Sb. Vyhláška Českého úřadu bezpečnosti p…
Yarda 30.01.2019 10:03
Yarda
Ale já nepojedu na baňu kutat uhlí. :-) Ale včíl vážně, PC odebírá cca. 130-150 W. Nárazově při zapí…
wakar 30.01.2019 10:39
wakar
Tak jsem přečetl celé vlákno a můj závěr :-) je. Toho relé je na to škoda, šlo by použít jednodušší…
Zerozero 31.01.2019 11:30
Zerozero
Takže od začátku. Toto relé jsem použil proto že je bezpečné a spolehlivé a jak píšeš, jiné využití…
wakar 31.01.2019 13:22
wakar
Jenže ty to píšeš tak, že by z toho koza zdivočela. :-) Co je "přepěťová ochrana? Není to náhodou sk… poslední
Zerozero 31.01.2019 14:07
Zerozero

Vojín Kotas, já mám dotaz:
Říká ti něco Vyhláška č. 50/1978 Sb. Vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice?

Jak chceš připojit ten kondenzátor? Pokud paralelně ke kontaktu, může být, že tím kondenzátorem pude protékat proud co bude stačit k sepnutí toho relé.

Ale já nepojedu na baňu kutat uhlí. :-) Ale včíl vážně, PC odebírá cca. 130-150 W. Nárazově při zapínání nevím, určitě víc. Já tlačítkem nezapínám relé, ale fázi k PC. relé drží jen zapnutý stav. Odrušovací kondenzátor určitě vadit nebude. Potřebuju buď kondenzátor který zamezí opalování kontaktů toho tlačítka, nebo tlačítko či mikrospínač který to vydrží.

Tak jsem přečetl celé vlákno a můj závěr :-) je. Toho relé je na to škoda, šlo by použít jednodušší relé na 230V, ale budiš,když na něj nemáš jiné využití. Jako ochrana před bleskem je to jak bylo napsáno nanic, ale proti jiným, podstatně menším špičkám snad. A snad kvůli odběru stand-by.
Sice stále nechápu to zapojení, po stažení toho obrázku mám jen nějaký text co je kde zapojeno, ale nějaké schema ne. Pochopil bych, že relé sepne a drží přes přídržný kontakt, když se napájení přeruší, že to odpadne. Ale nepochopil jsem, když je relé sepnuté a vypneš počítač (jeho vypínačem?), jak dojde k odpadu relé.
Nevím moc, jak je to u stolního počítače udělané, ale snad, že by z počítače byl výstup 230V který by byl spínaný počítačem. Z toho, že bys měl napájený ten systém. Pak by to snad fungovalo. Ale nevím, chtělo by to nakreslit.
Zapojení asi bude jednoduchý, to by nešlo načmárat na papír a vyfotit? Docela by mě taky zajímalo, jak to máš vymyšlené.
Ale když se nebudu snažit to pochopit, budu předpokládat, že tím tlačítkem přímo spínáš zdroj počítače.
Tedy to opalování není proudem který přes něj jde, ani jiskřením při vypnutí. Je způsobeno nárazem proudu, který nabíjí vstupní kondenzátory zdroje. Tady ti žádný kondenzátor přes kontakty nepomůže. Nevím jak se na to bude tvářit počítač, ale vyzkoušej do série s tlačítkem zařadit odpor asi 20 ohmů, tak na 20W. Snad ten zdroj naběhne dříve, než se odpor příliš ohřeje. Odpor zachytí první proudový náraz a nedojde k oprskání kontaktů. To tlačítko by mělo být alespoň v provedení na síťové napětí. https://www.hadex.cz/l249e-tlacitko-230v1a-do-otvoru-12mm-cerne/ Ale jinak je to nějaká divočina, asi bych to řeřil jinak. :puff:

Takže od začátku. Toto relé jsem použil proto že je bezpečné a spolehlivé a jak píšeš, jiné využití pro něj nemám. Schéma namalovat neumím, nikdo by se v tom stejně nevyznal, ale pokusím se to vysvětlit. A1-A2 je napájení toho relé, připojí se kabel se zástrčkou, ta se zastrčí do přepěťové ochrany.
11-14 Krom toho tlačítka je připojená i dvoulinka která vede ke kabelu který napájí přepěťovou ochranu. Na tom kabelu je přerušená fáze a připojen druhý konec dvoulinky.
Funguje to takto: stisknu uvedené tlačítko, čímž pustím napětí do přepěťové ochrany relé se sepne a běžným způsobem zapnu PC. A protože je přepěťová ochrana už pod napětím drží relé sepnuté.
PC vypnu běžným způsobem, přepěťová ochrana sama vypne všechny periférie, (tiskárnu, zesilovač a pod) a také odpojí relé které odpadne a přeruší fázi.
Doufám že je to napsáno dost srozumitelně. :-D Jestli ne, zeptej se čemu nerozumíš.
To tlačítko se pokusím upravit dle Tvé rady, vadit by to nemělo, bo PC naskočí téměř okamžitě. Jo a vyprošuji si nazývat mé zapojení divočinou.
:-D :-D :-D

Zapojení relé LVm20 .

A1 – A2 zástrčka – do přepěťové ochrany
11 – 14 zmiňované tlačítko
11 - 14 k přerušené fázi před přepěťovou ochranou.

COM+MAX+MIN proskratováno

Jenže ty to píšeš tak, že by z toho koza zdivočela. :-) Co je "přepěťová ochrana? Není to náhodou skupina zásuvek zvaná "master-slave" ? No nejspíš jo. Pak chápu, že máš přívod ze sítě do M-S zásuvek, fáze tohoto přívodu je přerušená a tam je vřazeno tlačítko, s paralelně přiřazenými kontakty relé.
Potom tedy po stlačení tlačítka se dostane napětí na přívod M-S. Do M-S je do řídící zásuvky zapojeno PC. Spotřebou v zásuvce master, se uvedou do činnosti ostatní zásuvky. V jedné ze zásuvek slave, je napájení relé. Protože má relé vyzkratované vstupy, je sepnuté. --- Po vypnutí PC, zmizí spotřeba v master, tím vypnutí slave a odpadnutí relé.
Tak by to snad fungovalo, ale to jsem musel vymyslet já, ty jsi to srozumitelně nepopsal.
Jenže to asi znamená, že musí PC nastartovat jen už přivedením napájecího napětí. Nebo to startuješ tak, že sepneš tlačítko a současně vypínač PC? Jen tak by to snad šlo.
Ale stejně mi je to těžko pochopitelné,proč taková divočina :-D:-D. Vždyť zásuvky M-S alespoň co jsem viděl, mají vlastní vypínač. Nestačilo by to přidělat třeba pod desku stolu, aby to bylo dobře dosažitelné a vypínat to tím vypínačem? A nebo do zásuvky master zapnout spotřebič, který má jednoduchý vypínač a zapnutím tohoto by naběhlo vše ostatní? Vždyť ta funkce je už v zásuvkách M-S už vyřešená. Pravda, zůstala by stále napájená M-S, ale vlastní spotřeba je nepatrná a pokud to je zároveň přepěťová ochrana, tak proti špičkám už ochranu má.
Co se týče blesku, tak je vestavěná přepěťovka na nic, ale také je nanic vzduchová mezera asi 1mm, mezi kontakty relé. Ale pokud chceš to zapojení zachovat, vyzkoušej to s tím odporem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru