Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký kondenzátor?

Tak jsem přečetl celé vlákno a můj závěr :-) je. Toho relé je na to škoda, šlo by použít jednodušší relé na 230V, ale budiš,když na něj nemáš jiné využití. Jako ochrana před bleskem je to jak bylo napsáno nanic, ale proti jiným, podstatně menším špičkám snad. A snad kvůli odběru stand-by.
Sice stále nechápu to zapojení, po stažení toho obrázku mám jen nějaký text co je kde zapojeno, ale nějaké schema ne. Pochopil bych, že relé sepne a drží přes přídržný kontakt, když se napájení přeruší, že to odpadne. Ale nepochopil jsem, když je relé sepnuté a vypneš počítač (jeho vypínačem?), jak dojde k odpadu relé.
Nevím moc, jak je to u stolního počítače udělané, ale snad, že by z počítače byl výstup 230V který by byl spínaný počítačem. Z toho, že bys měl napájený ten systém. Pak by to snad fungovalo. Ale nevím, chtělo by to nakreslit.
Zapojení asi bude jednoduchý, to by nešlo načmárat na papír a vyfotit? Docela by mě taky zajímalo, jak to máš vymyšlené.
Ale když se nebudu snažit to pochopit, budu předpokládat, že tím tlačítkem přímo spínáš zdroj počítače.
Tedy to opalování není proudem který přes něj jde, ani jiskřením při vypnutí. Je způsobeno nárazem proudu, který nabíjí vstupní kondenzátory zdroje. Tady ti žádný kondenzátor přes kontakty nepomůže. Nevím jak se na to bude tvářit počítač, ale vyzkoušej do série s tlačítkem zařadit odpor asi 20 ohmů, tak na 20W. Snad ten zdroj naběhne dříve, než se odpor příliš ohřeje. Odpor zachytí první proudový náraz a nedojde k oprskání kontaktů. To tlačítko by mělo být alespoň v provedení na síťové napětí. https://www.hadex.cz/l249e-tlacitko-230v1a-do-otvoru-12mm-cerne/ Ale jinak je to nějaká divočina, asi bych to řeřil jinak. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny