Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký kondenzátor?

Jenže ty to píšeš tak, že by z toho koza zdivočela. :-) Co je "přepěťová ochrana? Není to náhodou skupina zásuvek zvaná "master-slave" ? No nejspíš jo. Pak chápu, že máš přívod ze sítě do M-S zásuvek, fáze tohoto přívodu je přerušená a tam je vřazeno tlačítko, s paralelně přiřazenými kontakty relé.
Potom tedy po stlačení tlačítka se dostane napětí na přívod M-S. Do M-S je do řídící zásuvky zapojeno PC. Spotřebou v zásuvce master, se uvedou do činnosti ostatní zásuvky. V jedné ze zásuvek slave, je napájení relé. Protože má relé vyzkratované vstupy, je sepnuté. --- Po vypnutí PC, zmizí spotřeba v master, tím vypnutí slave a odpadnutí relé.
Tak by to snad fungovalo, ale to jsem musel vymyslet já, ty jsi to srozumitelně nepopsal.
Jenže to asi znamená, že musí PC nastartovat jen už přivedením napájecího napětí. Nebo to startuješ tak, že sepneš tlačítko a současně vypínač PC? Jen tak by to snad šlo.
Ale stejně mi je to těžko pochopitelné,proč taková divočina :-D:-D. Vždyť zásuvky M-S alespoň co jsem viděl, mají vlastní vypínač. Nestačilo by to přidělat třeba pod desku stolu, aby to bylo dobře dosažitelné a vypínat to tím vypínačem? A nebo do zásuvky master zapnout spotřebič, který má jednoduchý vypínač a zapnutím tohoto by naběhlo vše ostatní? Vždyť ta funkce je už v zásuvkách M-S už vyřešená. Pravda, zůstala by stále napájená M-S, ale vlastní spotřeba je nepatrná a pokud to je zároveň přepěťová ochrana, tak proti špičkám už ochranu má.
Co se týče blesku, tak je vestavěná přepěťovka na nic, ale také je nanic vzduchová mezera asi 1mm, mezi kontakty relé. Ale pokud chceš to zapojení zachovat, vyzkoušej to s tím odporem.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny