Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kupte si LED žárovku, rozebráním získáte...

Včera jsem měnil v lustru (230V ~) LED žárovku. Kupuji si levné žárovky v akcích, možná proto mi odcházejí poměrně dost. Jednu jsem se už kdysi pokoušel rozebrat, abych viděl co je uvnitř. Překvapilo mne, že baňka byla skleněná a ne z nějaké umělé hmoty, pilkou na železo odstranit nešla, musel jsem ji rozbít, šlo to dost ztuha na rozdíl od klasické "tepelné koule se světelnou indikací" :-D
Dostal jsem se k desce s LEDkami, dvěma šroubky a dvěma drátky co vedly někam pod tu desku, dál jsem to nerozebíral.
[84668-picture-012-jpg]
Chci se zeptat, zda má někdo zkušenost, jestli má smysl vadné LED žárovky rozebírat a ze součástek co se z nich dají vydolovat bastlit něco užitečného.

Předmět Autor Datum
Tenhle plosnak s LEDkama se prodává na Aliexpress za pár centů, není potřeba kvůli tomu nic rozbíjet…
Kurt 19.01.2019 14:04
Kurt
Jestli to má smysl? To nevím, ale na bastlírně se opravám věnuje dlouhodobě Hydraverk, rozebíral i z…
kejki 19.01.2019 22:21
kejki
Samotne ledky budu s velkou pravdepodobnostou v poriadku a vadny bude len ten cinsky smejd zdroj pod…
poihu 19.01.2019 22:47
poihu
Jo to jsem si taky myslel, když mi po roce odešla jedna "žárovka" a pak další. Používám téměř výhrad…
ml1 21.01.2019 16:22
ml1
Podle ohlasů, jsou emos fakt jedny z těch horších. poslední
kejki 22.01.2019 07:49
kejki
Ještě před časem,kdy byly ještě relativně dražší, jsem je i opravoval. Většinou byl přerušený jeden…
Zerozero 19.01.2019 23:57
Zerozero
Pokud má Ledka uprostřed černý bod tak je vypálená a tím přestane žárovka svítit.Ledku jde odstranit…
Danny7866 20.01.2019 01:43
Danny7866
Ale pokud takto "opravíš" , brzo odejde další dioda, neboť jsou zapojeny do serie a překlenutím jedn…
George63 21.01.2019 09:38
George63
Nemusi to bejt problem, ty zdroje se casto konstruujou jako zdroje konstantniho proudu, takze jedna…
bahno 21.01.2019 19:20
bahno
V současné době se opravovat vadné LEDky nevyplatí. Většina z těch, které "odejdou" jsou už výrobně…
George63 21.01.2019 09:48
George63

Jestli to má smysl? To nevím, ale na bastlírně se opravám věnuje dlouhodobě Hydraverk, rozebíral i zářivkové i LED.
modules.php
Já mám opačný problém, koupil jsem si LED Philipsy a už třetím rokem svítí. Teď se mi líbí LED desková tělesa a měň to, když to funguje. :-)

Jo to jsem si taky myslel, když mi po roce odešla jedna "žárovka" a pak další. Používám téměř výhradně vláknové ledky nebo jak se jim řiká (LED na substrátu ve tvaru tyčinky). Vždy to byla chyba ledek. Ten elektronickej obvod je až podezřele jednoduchej a letmým pohledem na něj už u první jsem si řikal, tady přece nemůže nic odejít (jeden šváb a pár odporů okolo).
Poprvé mě překvapilo, že ani dva laboratorní zdroje v sérii to nerozsvítily (120V nestačilo), až velký třífázový programovatelný zdroj kterému jsem zadal nulovou střídavou složku a stejnosměrnou jsem postupně zvyšoval - ledky začínaly svítit někde kolem 300V. LEDky nejdřív při menším proudu svítily pěkně. Když jsem postupně najel do blízkosti pracovního bodu, tak to začlo blikat. Takže na vině byly právě ledky a ne elektronika. Takto jsem to zjistil u dvou. Další tři mám ve "frontě" na pitevním stole. Mimochodem, cesta do skleněné žárovky vede přes patici, když se její plech opatrně (hrozí zranění jak od rozbitého skla tak od toho plechu) odstraní, lze se dostat k přívodům a snad i do baňky (což jsem nezkoušel, ale videí na téma how to disassemble a bulb je na youtubu přehršel).
Převážná většina odešlých ledkovek je značky Emos, ale to může být tím, že jsou nejlevnější a tak jich máme doma nejvíc (zatím jich během dvou let odešla zhruba půlka), nedělám si přehnané iluze o žádné z prodávaných značek.

Ještě před časem,kdy byly ještě relativně dražší, jsem je i opravoval. Většinou byl přerušený jeden svítící čip. Tak jsem rozebral jednu na náhradní čipy,pomocí ohřátí destičky malým plynovým hořákem. Stejným způsobem jsem pak vyměnil čip za jiný a žárovka svítila dál. Je to ale taková piplačka. Jinou nejčastější závadou bylo, že byl vadný pracovní kondenzátor zdroje. Výměnou žárovka opět svítila. Ale vždy se jednalo o žárovky většího výkonu (12W),které dost hřejí a tím odcházejí. Kondenzátor nebyl nikdy ve zkratu, vždy byl vyschlý. Zajímavé je, že na nich je vytištěná teplota přes sto stupňů. No Číňani mají asi jiné stupně. Dnes už na to nemám nervy a když odejde koupím novou. Vzhledem k tomu, že koupím vždy nějaké levné, tak proto asi moc nevydrží. Ale nedávno jsem koupil Philips a Osram. Na obou je made in China, tak jsem zvědavej.
Ale když už jsem tady, tak takový tip.
Před časem jsem tady četl postup opravy zdroje zářivkového světla pod linku. Pokud je vysvícená úsporná trubicová žárovka a je dobrý zdroj, lze jej ze žárovky vyoperovat a napájet s ním běžnou lineární zářivku, například tu z toho podlinkového světla. Už několik let mi na to funguje udělané svítidlo s 18W asi 50cm dlouhou zářivkou. Pro 18W žářivku jsem použil měnič od úsporky 20W.
Elektronické zdroje úsporek a také třeba těch podlinkových svítidel odcházejí z jednoho důvodu. Jak se zářivka opotřebovává, stále obtížněji startuje. Start zářivek je řešen tak, že pokud zářivka ještě nesvítí, zdroj dodá tak vysoké napětí, až dojde ke startu. Potom se napětí sníží a je omezen proud na daný výkon. Pokud je trubice již opotřebovaná, potřebuje k zapálení stále vyšší napětí. Pak už je napětí natolik vysoké že často tím zdroj odejde. Pokud tedy chceme zdroj zachovat, tak jakmile zjistíme, že trubice obtížněji startuje, třeba při startu zabliká, vyměníme ji a tím zdroj ochráníme. To se zejména vyplatí u svítidel s výměnnou trubicí a stálým zdrojem. Ale dá se tak získat dobrý zdroj od úsporky. Jinak úsporka končí život právě zdrojem. :puff:

Pokud má Ledka uprostřed černý bod tak je vypálená a tím přestane žárovka svítit.Ledku jde odstranit špičkou nože (odloupnout) a potom propájet cínem spoj. U žárovek,které mají plastové baňky lze to zase přilepit,nebo to nechat být a mít kužel světla ale světelnost výborná.

Ale pokud takto "opravíš" , brzo odejde další dioda, neboť jsou zapojeny do serie a překlenutím jedné, zvýšíš napětí pro další. Dříve jsem to řešíval pomocí překlenutí místa rezistorem i s příslušnou rezervou pro snížení napětí, vzhledem k tomu, že diody odcházely vlivem poddimenzování. Pak i případně náhradou diod z jiné vadné ledky. Ale jak píše zerozero, piplavá a v dnešní době už zbytečná práce. Pokud dostanu dobrou ledku (třeba BestLed 9W/230V/E27/cca 800-900lm) v ceně 35-52,- Kč se zárukou 5 let, neřeším.;-)
A pokud odejde (zatím žádná) tak v obchodě bez problémů vymění, nebo vrátí prachy. Z toho důvodu už je ale nekupuji na netu (jako dříve), ale pouze v "kameňáku", který mám doma. Reklamace je jednodušší a rychlejší.;-)

V současné době se opravovat vadné LEDky nevyplatí. Většina z těch, které "odejdou" jsou už výrobně vadné a i po opravě brzo opět odejde další dioda. Ta co máš na fotce, má zřejmě diody dobré (pokud není na některé černý bodík - nevidím), takže u ní bude zřejmě vadný předřadník. A pokud nemáš přesně shodný, pak jiný může mít úplně jiné parametry. Škoda času a práce.
Dnes nakupovat spíše ověřené typy, jsou i dobré i levné a s dlouhou zárukou. Pak schovat paragon a řešit s prodejcem.
Možná by bylo dobré si na tomto serveru sdělovat zkušenosti s jednotlivými výrobky a tím by bylo možno eliminovat nákup nekvalitních.;-):puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru