Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kupte si LED žárovku, rozebráním získáte...

Ještě před časem,kdy byly ještě relativně dražší, jsem je i opravoval. Většinou byl přerušený jeden svítící čip. Tak jsem rozebral jednu na náhradní čipy,pomocí ohřátí destičky malým plynovým hořákem. Stejným způsobem jsem pak vyměnil čip za jiný a žárovka svítila dál. Je to ale taková piplačka. Jinou nejčastější závadou bylo, že byl vadný pracovní kondenzátor zdroje. Výměnou žárovka opět svítila. Ale vždy se jednalo o žárovky většího výkonu (12W),které dost hřejí a tím odcházejí. Kondenzátor nebyl nikdy ve zkratu, vždy byl vyschlý. Zajímavé je, že na nich je vytištěná teplota přes sto stupňů. No Číňani mají asi jiné stupně. Dnes už na to nemám nervy a když odejde koupím novou. Vzhledem k tomu, že koupím vždy nějaké levné, tak proto asi moc nevydrží. Ale nedávno jsem koupil Philips a Osram. Na obou je made in China, tak jsem zvědavej.
Ale když už jsem tady, tak takový tip.
Před časem jsem tady četl postup opravy zdroje zářivkového světla pod linku. Pokud je vysvícená úsporná trubicová žárovka a je dobrý zdroj, lze jej ze žárovky vyoperovat a napájet s ním běžnou lineární zářivku, například tu z toho podlinkového světla. Už několik let mi na to funguje udělané svítidlo s 18W asi 50cm dlouhou zářivkou. Pro 18W žářivku jsem použil měnič od úsporky 20W.
Elektronické zdroje úsporek a také třeba těch podlinkových svítidel odcházejí z jednoho důvodu. Jak se zářivka opotřebovává, stále obtížněji startuje. Start zářivek je řešen tak, že pokud zářivka ještě nesvítí, zdroj dodá tak vysoké napětí, až dojde ke startu. Potom se napětí sníží a je omezen proud na daný výkon. Pokud je trubice již opotřebovaná, potřebuje k zapálení stále vyšší napětí. Pak už je napětí natolik vysoké že často tím zdroj odejde. Pokud tedy chceme zdroj zachovat, tak jakmile zjistíme, že trubice obtížněji startuje, třeba při startu zabliká, vyměníme ji a tím zdroj ochráníme. To se zejména vyplatí u svítidel s výměnnou trubicí a stálým zdrojem. Ale dá se tak získat dobrý zdroj od úsporky. Jinak úsporka končí život právě zdrojem. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny