Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kupte si LED žárovku, rozebráním získáte...

Včera jsem měnil v lustru (230V ~) LED žárovku. Kupuji si levné žárovky v akcích, možná proto mi odcházejí poměrně dost. Jednu jsem se už kdysi pokoušel rozebrat, abych viděl co je uvnitř. Překvapilo mne, že baňka byla skleněná a ne z nějaké umělé hmoty, pilkou na železo odstranit nešla, musel jsem ji rozbít, šlo to dost ztuha na rozdíl od klasické "tepelné koule se světelnou indikací" :-D
Dostal jsem se k desce s LEDkami, dvěma šroubky a dvěma drátky co vedly někam pod tu desku, dál jsem to nerozebíral.
[84668-picture-012-jpg]
Chci se zeptat, zda má někdo zkušenost, jestli má smysl vadné LED žárovky rozebírat a ze součástek co se z nich dají vydolovat bastlit něco užitečného.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Samotne ledky budu s velkou pravdepodobnostou v poriadku a vadny bude len ten cinsky smejd zdroj pod…
poihu 19.01.2019 22:47
poihu
Jo to jsem si taky myslel, když mi po roce odešla jedna "žárovka" a pak další. Používám téměř výhrad…
ml1 21.01.2019 16:22
ml1
Podle ohlasů, jsou emos fakt jedny z těch horších. poslední
kejki 22.01.2019 07:49
kejki

Jo to jsem si taky myslel, když mi po roce odešla jedna "žárovka" a pak další. Používám téměř výhradně vláknové ledky nebo jak se jim řiká (LED na substrátu ve tvaru tyčinky). Vždy to byla chyba ledek. Ten elektronickej obvod je až podezřele jednoduchej a letmým pohledem na něj už u první jsem si řikal, tady přece nemůže nic odejít (jeden šváb a pár odporů okolo).
Poprvé mě překvapilo, že ani dva laboratorní zdroje v sérii to nerozsvítily (120V nestačilo), až velký třífázový programovatelný zdroj kterému jsem zadal nulovou střídavou složku a stejnosměrnou jsem postupně zvyšoval - ledky začínaly svítit někde kolem 300V. LEDky nejdřív při menším proudu svítily pěkně. Když jsem postupně najel do blízkosti pracovního bodu, tak to začlo blikat. Takže na vině byly právě ledky a ne elektronika. Takto jsem to zjistil u dvou. Další tři mám ve "frontě" na pitevním stole. Mimochodem, cesta do skleněné žárovky vede přes patici, když se její plech opatrně (hrozí zranění jak od rozbitého skla tak od toho plechu) odstraní, lze se dostat k přívodům a snad i do baňky (což jsem nezkoušel, ale videí na téma how to disassemble a bulb je na youtubu přehršel).
Převážná většina odešlých ledkovek je značky Emos, ale to může být tím, že jsou nejlevnější a tak jich máme doma nejvíc (zatím jich během dvou let odešla zhruba půlka), nedělám si přehnané iluze o žádné z prodávaných značek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru