Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dvouvodičový původní rozvod v paneláku ke světlům - zapojit přes chránič ?

Můj dotaz/otázka:

při rekonstrukci kuchyně a koupelny v paneláku (nové třívodičové vedení k zásuvkám, rozdělení PEN, dva chrániče - koupelna, kuchyně) mě napadlo, zda lze původní vedení ke všem světlům včetně koupelny(hliník, dva dráty) ponechat s tím, že tato(světla) budou také zapojena přes proudový chránič? (a 6A jistič za ním)

- Je to proti něčemu?
- Proudový chránič jednofázový přerušuje oba vodiče - je to problém?
- Lustry a světla pokud budou mít kovový kryt, pak tento kryt připojit na to nové chráničové N, nebo nechat kovové kryty nepřipojené?
- Nebo raděj všechna světla a lustry vyměnit za plastové(koupelna samozřejmě) bez kovových krytů?

Váš názor/názor norem?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1) AL vodiče, 2x .. - pokud ponecháš BEZ ZMĚNY, lze akceptovat a revidovat dle normy platné v době z…
mirektatra 18.12.2018 22:45
mirektatra
c) u svítidel bez "nulování" (dva vodiče - fázový + modrý) je teoreticky možné použít chránič, proto…
lk 19.12.2018 10:30
lk
S Tvým c) odstavcem souhlas. Svítidlo třídy II není problém zapojit na vodiče L a N za chráničem. Be…
George63 19.12.2018 11:00
George63
přeznačení toho bílého žlutozelenou smršťovačkou? To nejde, vždyť ten bílej je teď za chráničem, t…
lk 19.12.2018 14:23
lk
Promiň. "I mistr tesař se někdy utne.":-D V případě že by byla světla ve II třídě a zapojena za chrá… nový
George63 19.12.2018 16:36
George63
A PROTOŽE JE ZA CHRÁNIČEM UŽ MODRÝ VODIČ, NELZE JEJ SPOJIT S OCHRANOU "POSPOJENÍM" - uvedením na ste… nový
mirektatra 19.12.2018 21:15
mirektatra
Jasně. To je logické. Ale to ponechání staré dvoužíly ke světlu, s přeznačením bílého vodiče na modr… nový
George63 20.12.2018 09:18
George63
Zbytečný vše do nekonečna opakovat :-( poslední
mirektatra 21.12.2018 03:25
mirektatra

1) AL vodiče, 2x .. - pokud ponecháš BEZ ZMĚNY, lze akceptovat a revidovat dle normy platné v době zhotovení.
2) pokud změny, pak:
a) AL vodiče slabší, než 16mm3 NELZE AKCEPTOVAT v síti s ochranným vodičem.
b) svítidla s ochranou "nulováním" NESMÍ být zapojeny bez ZÁKLADNÍ ochrany - ZŽ(nulák) na kostře
c) u svítidel bez "nulování" (dva vodiče - fázový + modrý) je teoreticky možné použít chránič, protože ZÁKLADNÍ ochrana je zvýšenou izolací a potom DOPLŇKOVÁ je chránič.
d) CHRÁNIČ je POUZE DOPLŇKOVÁ ochrana - nelze ji použít jako ochranu základní ... a provozovat zařízení bez některé ze ZÁKLADNÍCH ochran je NEPŘÍPUSTNÉ

c) u svítidel bez "nulování" (dva vodiče - fázový + modrý) je teoreticky možné použít chránič, protože ZÁKLADNÍ ochrana je zvýšenou izolací a potom DOPLŇKOVÁ je chránič.

Celou dobu se právě ptám na tohle a přesně na tohle, už od prvního otevíracího příspěvku, ale asi se nevyjadřuju jasně, a měl jsem to asi namalovat.
Všechny možný věci už mám nějak schroupaný v hlavě, základní a doplňková atd atd.

Ale tak si představuju, že teda v koupelně mám to světlo bez nulování/plastové a asi půl metru od něj vedou svisle tlusté roury topení, které teda já taky správně připojím na pospojování, tj. ten přívodní PEN.
A když někdo v té koupelně na židli strčí prst do objímky při odšroubované žárovce(třeba se bude snažit vydloubnout ukroucenou žárovku) a bude se přitom přidržovat těch rour topení, tak ho to určitě zabije, ledaže to světlo s dvojitou izolací dám přes chránič - proto ho chci dát přes chránič, a ptám se jestli třeba podle normy není něco blbě. (a zajímavé je že někteří mi to připojení přes chránič vymlouvají)
Vidím že to není blbě.
Děkuji všem.

Prostě bez chrániče se daj vymyslet smrťáky, i když žádná ochrana neselže - fáze proti topení např., a to se snažím ošetřit.
(např. pro koupelnu dávám chránič typu A - pro i pulsní proudy, nejen střídavé)

S Tvým c) odstavcem souhlas. Svítidlo třídy II není problém zapojit na vodiče L a N za chráničem. Bez problému. Není to proti ničemu.;-)
Ale v tomto konkrétním případě by mohl tedy nastat problém, o němž píše Bahno. Je to už zásah do původní el.instalace a nevyhovovaly by ty barvy vodičů. :-/I když zase - přeznačení toho bílého žlutozelenou smršťovačkou? No, záleželo by na revizákovi.;-)
Co se týče té objímky ve svítidlu, aby byla snížena možnost dotyku fázového potenciálu v objímce, z tohoto důvodu se předepisuje, aby fáze byla vždy na spodku v objímce a vodič N byl na závitu, případně na bočním plechu.

přeznačení toho bílého žlutozelenou smršťovačkou?

To nejde, vždyť ten bílej je teď za chráničem, ten může být maximálně přeznačenej na modrej.

Věděl jsem že v tom bude zakopanej pes.

Takže prozatímní výsledek:
- staré dráty za nově osazený chránič = nová instalace = slabé hliníky + špatné barvy vodičů.

Dobře, nechávám ty světla včetně koupelny na TN-C.
Škoda, mohlo to být bezpečnější.

Promiň. "I mistr tesař se někdy utne.":-D V případě že by byla světla ve II třídě a zapojena za chráničem tak samozřejmě N modrou !!!;-) A světlo v koupelně možno zapojit na zásuvkový okruh koupelny s chráničem. A vzhledem k tomu, že nejde o ochranný vodič, i ten hliník by mohl zůstat.
Takže pokud by jsi ponechal svítidla v místnostech v I třídě, ponechat vše beze změny (PEN). Pokud ve II třídě, přeznačit bílý modrou návlačkou a možno zapojit za chráničem, bez ochranného vodiče.;-)

Jasně. To je logické. Ale to ponechání staré dvoužíly ke světlu, s přeznačením bílého vodiče na modrý a zapojení světelného obvodu/okruhu (svítidla) přes chránič, platí pouze případě použití svítidla ve třídě II (bez ochranného vodiče)! Základní ochrana "dvojitou" (zvýšenou) izolací a doplňková chráničem.
U svítidel ve třídě I a ponechání původní el.instalace s přívody "dvoužílou", musí být ponechána tato část instalace beze změn, v rozvaděči napojena fáze přímo z jističe světelného okruhu a původní vodič bílý (PEN) zapojen na samostatnou svorku PEN v rozvaděči. A při zapojení v rozvaděči bych tento bílý vodič doporučil označit návlačkou žlutozelenou i modrou. To by snad za zásah do původní instalace nemuselo být považováno a zdůraznilo by to pouze ponechání původní funkce vodiče a jednoznačné označení vodiče PEN, s ohledem na bezpečnost. U tohoto obvodu/okruhu pak základní ochrana "nulováním" v soustavě TN-C, dle dřívějších norem.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru