Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dvouvodičový původní rozvod v paneláku ke světlům - zapojit přes chránič ?

Jasně. To je logické. Ale to ponechání staré dvoužíly ke světlu, s přeznačením bílého vodiče na modrý a zapojení světelného obvodu/okruhu (svítidla) přes chránič, platí pouze případě použití svítidla ve třídě II (bez ochranného vodiče)! Základní ochrana "dvojitou" (zvýšenou) izolací a doplňková chráničem.
U svítidel ve třídě I a ponechání původní el.instalace s přívody "dvoužílou", musí být ponechána tato část instalace beze změn, v rozvaděči napojena fáze přímo z jističe světelného okruhu a původní vodič bílý (PEN) zapojen na samostatnou svorku PEN v rozvaděči. A při zapojení v rozvaděči bych tento bílý vodič doporučil označit návlačkou žlutozelenou i modrou. To by snad za zásah do původní instalace nemuselo být považováno a zdůraznilo by to pouze ponechání původní funkce vodiče a jednoznačné označení vodiče PEN, s ohledem na bezpečnost. U tohoto obvodu/okruhu pak základní ochrana "nulováním" v soustavě TN-C, dle dřívějších norem.;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny