Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozvod tepleho vzduchu v dome

Zdravim.
Zjednodusene receno: v obyvaku moc horko. Vedle v chodbe zima.
Bydlim v rd. Topim a ohrivam primarne plynem. V prizemi v obyvaku mame krb s teplovzdusnym vymenikem. Kdy v nem topim za chvili je v obyvaku az horko u stropu klidne i 28 stupnu. Z obyvaku do chodby vedou dvere ikdyz je otevreno tak to moc nepomaha a teplo se drzi u stropu a pres naddverni zed nejde do chodby. Takze vetrame oknama. Da se to nevyuzite teplo nejak vyuzit? Napadlo me:
1) stropni svetlo s ventilatorem a vzduch v obyvaku virit
2) pruraz nade dvermi a ventilatorem to foukat nebo nasavat do chodby. V chodbe hned za dvermi jsou schody do patra takze by to mohlo chytit nejaky tah
3) nestoji to za to nevyplatise to a dal vetrat oknem

Nekdo nejaka zkusenost? Dekuji

Předmět Autor Datum
Topím v domě krbovými kamny s výměníkem 12kW, umístěnými v obýváku.Spojovací chodba z obýváku se nev… nový
iconek 09.12.2018 21:38
iconek
ok, díky za informace ještě pár dotazů: 1) mělo by smysl řešit svislou trubku dolů aby byl výfuk u… nový
ssb 10.12.2018 10:00
ssb
1) mám to propojený strop-strop. 2) musel bych ho demontovat, což se mi nechce.Ale je to klasickej k… nový
iconek 10.12.2018 21:07
iconek
Vytápím krbem, s krbovou vložkou, vlastní konstrukce a výroby (aby bylo možno vestavět do pěkného pů… nový
George63 10.12.2018 21:20
George63
Jak bylo řečeno dobrý je stropní ventilátor . Ten se pouští opačně , aby vám nepral horký vzduch na… nový
jenda d 10.12.2018 23:27
jenda d
Jednoznačně číslo 2. Chce to trošku fyziky. Ventilátor míchá vzduch v místnosti. Aby se dostal teplý… nový
milan.cukrar 11.12.2018 06:03
milan.cukrar
A ještě se to dá nakombinovat s teplotním čidlem, aby ventilátor zapnul automaticky v případě, kdy t… poslední
Jan Fiala 11.12.2018 07:32
Jan Fiala

Topím v domě krbovými kamny s výměníkem 12kW, umístěnými v obýváku.Spojovací chodba z obýváku se nevytápí, radiátory máme až v dalších místnostech.
Jelikož je obývák stále přetápěn, byť výkon kamen do vzduchu jsou jen 4 kW, umístil jsem dvacet čísel pod stropem nasávací otvor s flexibilní trubkou a druhý konec jsem skrz technickou místnost umístil do chodby.Vzduch ženu do chodby ventilátorem s automatickýma žaluziema.Je ovládán termostatem pod stropem v obýváku a nastaven na 27 stupnů.Funguje to dobře.

ok, díky za informace

ještě pár dotazů:

1) mělo by smysl řešit svislou trubku dolů aby byl výfuk u podlahy?

2) nebudeš vědět typ ventilátoru, který máš osazený? jde mi hlavně o hlučnost

3) nějaké zvýšené víření prachu?

díky

1) mám to propojený strop-strop.
2) musel bych ho demontovat, což se mi nechce.Ale je to klasickej koupelnovej s regulací otáček (nějaký baubau) Hlučnost neřeším.Odtáhne to horký vzduch z obýváku do chodby.Není to moc slyšet.Teda je, ale není to nic rušícího.Stejně na noc uzavíráme krbovky a necháme topit do akumulace.V tu chvíli teplo neřešíme.

3) Pokud se práší v obýváku, práší se i v chodbě.Prach prostě k topení v krbovkách patří.Prostě utíráme prach jednou tejdně.

Vytápím krbem, s krbovou vložkou, vlastní konstrukce a výroby (aby bylo možno vestavět do pěkného původního klasického krbu), celou chatu.
Krb je v obývací místnosti, u vnitřní stěny s komínem, u stropu je velký třírychlostní stropní ventilátor se světlem, spínaný termostatem u stropu, při nastavené teplotě cca 35 st.C. Absolutně nehlučný, promíchává bez problémů skoro rovnoměrně vzduch v celé místnosti.
Do navazující předsíně a kuchyňky stačí pak pouze otevřít dveře. Do horních místností-ložnic jde teplo vnitřním schodištěm v obývací místnosti.
Koupelna a WC, vzhledem ke vzdálenosti a zavřeným dveřím, provedeno "kanálem" u stropu, z obývací místnosti předsíní. Z bočního otvoru krbu kanál cca 20-20 cm ze sádrokartonu ke stropu, tam ventilátor od automobilového chladiče na 12 V, napájený ze zdroje 230V AC/12V DC, přes regulační výkonový odpor (výhledově bude řešeno polovodičově), s možností regulace otáček. Ten žene vzduch kanálem, pod stropem předsíně, z dvojitého polykarbonátu, do koupelny a na WC. Tento ventilátor ale je hlučnější, takže jej po vytopení stahuji na otáčkách, případně vypínám.
Chata celodřevěná, 5x6,5 m, s obytným podkrovím, s poměrně dobrou tepelnou izolací skelnou vatou. V zimě, při teplotě - 5 st. C (v chatě), po příjezdu zatopím dřevem a za cca 2-3 hodiny teplota v obytné místnosti (5x4x3m) + 20 st.C. Poté pootvírám do ostatních místností a za cca 4 hodiny teplo všude.

Jak bylo řečeno dobrý je stropní ventilátor . Ten se pouští opačně , aby vám nepral horký vzduch na hlavu , ale spíše nasával nahoru a horký se vrací okolo stěn místnosti dolu .
Na chatě na vytápění druhé místnosti používám malý stolní ventilátor co dám do chladné místnosti za dveře a foukám studený vzduch směrem na kamna . Stačí uplně na nejnižší rychlost aby byl tichý chod. Studený vzduch je hustý a tak ho přepravíte více než lehký (řidký) horký vzduch. Dejte tedy ventilátor na chodbu a foukejte studený vzduch směrem na krb.
Nejlepší by bylo vybourat a propojit schodiště s obývákem . Tak se to dělá často v severských státech , kanadě , americe. Na schodiště dát ten stropní ventilátor .

Jednoznačně číslo 2.
Chce to trošku fyziky. Ventilátor míchá vzduch v místnosti. Aby se dostal teplý vzduch z jedné místnosti do druhé, musíte ho tam přečerpat. Buď průvanem, ventilátorem, nebo jiným způsobem. Jak sám víte, otevřením dveří moc pohybu neuděláte.
Takže otvor pod stropem, klidně okénko, nebo ventilátor. Zvolit dle hlučnosti odposlechem v prodejně. Vše je o estetice, co se Vám líbí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru