Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozvod tepleho vzduchu v dome

Vytápím krbem, s krbovou vložkou, vlastní konstrukce a výroby (aby bylo možno vestavět do pěkného původního klasického krbu), celou chatu.
Krb je v obývací místnosti, u vnitřní stěny s komínem, u stropu je velký třírychlostní stropní ventilátor se světlem, spínaný termostatem u stropu, při nastavené teplotě cca 35 st.C. Absolutně nehlučný, promíchává bez problémů skoro rovnoměrně vzduch v celé místnosti.
Do navazující předsíně a kuchyňky stačí pak pouze otevřít dveře. Do horních místností-ložnic jde teplo vnitřním schodištěm v obývací místnosti.
Koupelna a WC, vzhledem ke vzdálenosti a zavřeným dveřím, provedeno "kanálem" u stropu, z obývací místnosti předsíní. Z bočního otvoru krbu kanál cca 20-20 cm ze sádrokartonu ke stropu, tam ventilátor od automobilového chladiče na 12 V, napájený ze zdroje 230V AC/12V DC, přes regulační výkonový odpor (výhledově bude řešeno polovodičově), s možností regulace otáček. Ten žene vzduch kanálem, pod stropem předsíně, z dvojitého polykarbonátu, do koupelny a na WC. Tento ventilátor ale je hlučnější, takže jej po vytopení stahuji na otáčkách, případně vypínám.
Chata celodřevěná, 5x6,5 m, s obytným podkrovím, s poměrně dobrou tepelnou izolací skelnou vatou. V zimě, při teplotě - 5 st. C (v chatě), po příjezdu zatopím dřevem a za cca 2-3 hodiny teplota v obytné místnosti (5x4x3m) + 20 st.C. Poté pootvírám do ostatních místností a za cca 4 hodiny teplo všude.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny