Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem podlaha a hurdách

Dobrý den,
při rekonstrukci staršího RD jsme pod původní poškozenou dřevěnou podlahou na hurdiskovém stropě zjistili, že není vytvořená nosná železebetonová deska.
Ve sklepě jsou uložené železobetonové nosníky cca š28 x v13 cm na kterých jsou na maltě naskládané hurdy. Hurdy nejsou z horní části zatřené vápennocementovou maltou, jsou naskládané vedle sebe s vytřenými spárami maltou, na nich je pouze škvára a dřevěný rošt s prkennou podlahou, viz obrázek.
Prosím o návod, jak postupovat v rekonstrukci. V uvedených místnostech bude ložnice a kuchyně. Na hurdy by jsme položili netkanou textilii případně lepenku (aby se nemusel dělat potěr z vápenocementové malty), aby
nebyla hurdiska v přímém kontaktu s betonem a udělali cca 7 cm nosného betonu s kari sítí. To by byla nosná vrstva, na kterou by šla izolace, rozvody elektřiny a topení, vyplnilo by se polystyrénem a nahoru lehčený beton. Je postupy správný nebo doporučujete jiný?
Jak postupovat s rekonstrukci, předpokládám že na hurdy není možné po rozebrání roštu a dřevěné podlahy šlápnout, takže bude potřeba rozmístit fošny, čimž bude manipulace s rozmístěním izolace na hurdy problematičtější.
Děkuji za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Postup tu byl navrhnutý, jen aby ty nosníky vydržely betonování, možná by měl někdo spočítat, jestli…
kejki 17.11.2018 11:49
kejki
60 mm postupne liaty poter nespraví previs v strede stropu viac, ako je dovolená nosnosť predpätých… nový
Nuda 17.11.2018 21:33
Nuda
Jenomže on nemá miako, ale Ička… nový
Kachlík 18.11.2018 12:38
Kachlík
Doma máme něco podobného - hurdy v Ičkách, zásyp do výše nosníků ze škváry, na tom cca 5cm vrstva be… nový
Kachlík 18.11.2018 12:40
Kachlík
Tak ještě jednou, psal jsem že hurdy jsou uloženy na železobetonových překladech (pro ty co nevědí c… nový
misze 18.11.2018 18:32
misze
Podle mého názoru by skladba, kterou jsi popsal v základní otázce, byla docela možná. Důležité je, j… nový
George63 18.11.2018 19:40
George63
Omlouvám se, nějak jsem se chytil Kecala, a z těch prvních fotek to taky nebylo úplně jasné. Pokud o… nový
Kachlík 18.11.2018 19:42
Kachlík
Omluva, tuto skladbu jsem nečekal a neumím číst. Podle mého názoru potřebuješ nosný prostup pro podl… poslední
Stefran 18.11.2018 23:23
Stefran

60 mm postupne liaty poter nespraví previs v strede stropu viac, ako je dovolená nosnosť predpätých miako armovaných nosníkov. Po zaschnutí a odparení vody v potere sa nosníky vrátia do pôvodnej polohy takmer bez previsu stropu (podlahy).

Nemaj obavy, že mu v spodnom podlaží spadne luster.

Tak ještě jednou,
psal jsem že hurdy jsou uloženy na železobetonových překladech (pro ty co nevědí co je překlad přikládám fotku), to že správná skladba má vypadat úplně jinak a že je hurda jen bednění samozřejmě vím. Bohužel před 80 lety asi někdo dům stavěl z toho co měl a tak nebyl dodržen správný postup. Tedy žádné Ička, žádné originál nosníky, ale normální překlady a na nich vedle sebe poskládané hurdy. Kdybych měl Ička nepsal bych sem a držel bych se předepsaného postupu, já potřebuji zjistit, jakým způsobem vytvořit nosnou podlahu v tomhle případě a jak se po podlaze pohybovat při rekonstrukci, když nemám nosnou část, kterou bych měl, kdyby byly použity Ička. Ve sklepě jsou nosné sloupy cca 2,5 metru od sebe, které budu v polovině ještě dozdívat, takže budou do 130 cm od sebe, což si myslím že je dost nahusto. Těžko budu nyní předělávat skladbu stropu dle přesně daného postupu. Když strop vydržel 80 let mělo by to vydržet dalších 50 bez problému, jenom potřebuji zjistit, zda těch 6 cm betonu s karisítí bude dostačovat a jestli to hurdy vydrží, když beton bude vlastně přímo na nich.

Podle mého názoru by skladba, kterou jsi popsal v základní otázce, byla docela možná. Důležité je, jak jsou ty hurdisky kvalitní a pevné, což je možné prověřit poklepem a opatrně "podupem". Ještě bych na těch hurdách, před položením toho betonu s kari sítí, položil asf.lepenku, udělal vrstvičku cca 3-5 cm z té škváry. Pevnost hurdisek je většinou natolik pevná, že pak, při položení betonu s kari sítí na tuto vrstvu, by tyto měly zatížení, do doby vytvrzení té železobetonové desky, bez problémů unést. Pokud by se po nich chodilo, bylo v hodné našlapovat pouze v místech jejich uložení na překlady a případně tedy vypomoci fošnami, aby s někdo nepropadl. A pak i případně na rozprostřenou škváru. Ty pak postupně při navážení betonu odstraňovat. Co se týče toho doplňování těch podpěrných sloupů, to považuji za zbytečné. Pokud jsou překlady ze železobetonu (což se dá předpokládat), měly by i navýšené zatížení železobetonovou deskou zvládnout i na té rozteči 2,5 m.
Osobně jsem řešil podlahu, nad "zatepleným" sklepem, hurdiskami, uložením hurdisek do ocelových I profilů (s patkami), na ně lepenku, a mezi I profily pouze perlitobeton (bez kari sítě) a do ještě něj vkládány úlomky z porobetonových tvárnic. Pak betonový potěr 3 cm a na to dřevotříska. A drží už 40 let.;-)

Omlouvám se, nějak jsem se chytil Kecala, a z těch prvních fotek to taky nebylo úplně jasné. Pokud oddělíte hurdy od betonu, tak by to mělo jít. (Osobně bych dal na hurdy cca 5 cm zásypu, pak 5 cm betonu - klidně i s kari, a na to potřebné instalace. Jen mezi zeď a beton bych doporučil pásek mirelonu nebo něco obdobného kvůli dilataci.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru