Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem plynulé rozsvícení a zhasnutí LED žárovky

Nevíte někdo, kde by se dal koupit modul pro plynulé rozsvícení a zhasnutí LED žárovky? Měl by mít nastavitelnou dobu rozsvěcení, ale hlavně pohasínání a to v rozsahu do cca 2 minut. Ale bez možnosti stmívání, případně aby se stmívání nechalo vypnout. Ideálně, kdyby to bylo ve formátu DIN modulu do rozvaděče, ale není podmínkou.
Všechno co jsem našel právě obsahuje stmívání, což je v daném případě nežádoucí.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Stmívat LED jsem zkoušel mnou udělaným stmívačem, kde výkonový prvek je tyristor. Pro použití v AC o…
Zerozero 09.11.2018 12:12
Zerozero
Díky za vyčerpávající odpověď. Odkazovaný automat by právě pro mojí aplikaci byl ideální. Jedná se t…
J_K 09.11.2018 17:17
J_K
Stáhni si na stránce toho schodišťáku návod. Z toho vyplývá, že funkce je: Start tlačítkem - začne n…
Zerozero 10.11.2018 00:44
Zerozero
Četl jsem a proto vím, že až na nepodporování LED, které je právě z té tabulky patrné(ověřená je fun…
J_K 10.11.2018 06:47
J_K
"" Když totéž udělám u stmívače, světlo začne po dobu držení ovládacího kontaktu měnit intenzitu svě…
Zerozero 10.11.2018 19:04
Zerozero
Chtělo by to ujasnit si pojmy. Když píšu o stmívači, mám na mysli běžný žárovkový stmívač k řízení i… nový
J_K 10.11.2018 21:00
J_K
Jo, to jsme si nerozuměli. Já myslel, že to stmívání tlačítky máš na mysli u toho schodišťáku a ty j… poslední
Zerozero 10.11.2018 23:24
Zerozero

Stmívat LED jsem zkoušel mnou udělaným stmívačem, kde výkonový prvek je tyristor. Pro použití v AC obvodu je použitý graetz před regulátorem. Jedná se jako v případě triaku o fázovou regulaci. Tento regulátor fungoval uspokojivě, jen v případě velmi nízkého jasu, při dalším snižování došlo ke zhasnutí malým skokem.
Druhým testovaným regulátorem byl stmívač ze sady dálkově ovládaných zásuvek z Lidlu, kde jedna zásuvka obsahuje stmívač. Tam předpokládám triak. I tohle fungovalo, jen skok do úplné nuly byl o trochu větší.
Více jsem to netestoval, je možné že se mohou různě chovat různé LED.
Dále jsem zatím od stmívání LED upustil, pro stmívání požívám hal. žárovky. Stmívání klasické žárovky je mnohem příjemnější a přirozenější. Je to tím, že klas. žárovka při stmívání mění barvu světla.
LED zachovává barvu světla stálou a dojem je že světlo "řídne" což není tak přirozené jako u klas, žárovky.
Na ten schodišťový spínač jsem taky koukal, ale to se chová jako schodišťák. Tedy po nastavené době vždy zhasne.
Tedy asi není možnost ručního zapnutí i vypnutí. Vypíná automaticky po nastavené době, bez vlivu obsluhy.
Nevím, jestli by taková funkce vyhovovala, pokud je potřeba různá doba svícení.

Díky za vyčerpávající odpověď.
Odkazovaný automat by právě pro mojí aplikaci byl ideální. Jedná se totiž o svícení na větší chodbě, takže bych nemusel dokupovat ještě schodišťák, měl bych to integrované v jednom. Světla budou spínané kromě tlačítek i třemi nebo čtyřmi pohybovými čidly, které však mají minimální čas sepnutí 5s. A to je problém u těch modulů, které kromě plynulého náběhu a doběhu mají ještě funkci stmívání. Při chůzi po chodbě by to bylo jako ve strašidelném domě, jak by spínala jednotlivá čidla, tak by světla sama zesilovala a pohasínala.
Souhlasím, že klasické žárovky mají nejpřirozenější světlo, ale je to jen chodba. A kdybych je tam chtěl dát, tak by mi je tento schodišťák stejně všechny neutáhnul.

Stáhni si na stránce toho schodišťáku návod. Z toho vyplývá, že funkce je:
Start tlačítkem - začne náběh, zastaví se na nastaveném jasu - svítí po nastavenou dobu - po uplynutí doby začne zhasínat do vypnutí.
Pokud během doby ustáleného svitu přijde další startovací impuls, doba svitu se prodlouží o nový čas. Tedy pokud v chodbě bude více čidel, při pohybu osoby se budou postupně aktivovat a prodlužovat dobu. Pokud již nepřijde další impuls, doběhne doba a začne stmívání.
Jistým nedostatkem (není popsáno), by mohlo být, že například osoba sepne čidlo, systém se nastartuje, osoba třeba na chvíli zmizí ve dveřích a znovu se objeví v době, kdy již začalo stmívání. Pravděpodobně novým impulsem se systém znovu nastartuje. Pak by to bylo, že jas se začne snižovat a znovu zvyšovat. K tomu by mohlo dojít i při pohybu chodbou, při opuštění prostoru prvního čidla a ještě nezaregistrování druhým čidlem. Ale to bych ani nepovažoval za vadu, snadno lze odladit dostatečně dlouhým časem ustáleného svitu.
Doba sepnutí pohybového čidla 5s, není ničemu na závadu. Obvod je vybaven funkcí, která zabraňuje trvalému sepnutí tlačítka. Tedy jestli je tlačítko (čidlo) sepnuté jednu sekundu, nebo trvale, odčasování to neovlivní. Start proběhne jen náběžnou hranou sepnutí tlačítka.
Funkce stmívače tě jen trochu mate. Stmívač funguje jen proto, aby zabezpečil plynulý náběh a doběh. V době mezi náběhem a doběhem, tedy v době svícení, lze jas nastavit na vhodnou hodnotu. Ale tato hodnota se nastaví potenciometrem na přístroji a tlačítky se již nedá ovlivnit. Je to funkce navíc, kterou lze nevyužít a jas nastavit naplno.
V návodu je nějaká tabulka zatížitelnosti (moc jsem to nestudoval), a je tam i zmínka o LED, takže by to i na LED mělo fungovat. Ale jak jsem se výše zmiňoval, různé LED se můžou chovat různě, záleží asi jak je v nich řešen proudový zdroj (jen domněnka).
Tedy si myslím, že pro tvoje požadavky by tento regulátor měl vyhovovat. :puff:

Četl jsem a proto vím, že až na nepodporování LED, které je právě z té tabulky patrné(ověřená je funkce jen u těch svítidel označených puntíkem), tento schodišťák by dokonale vyhovoval.
U těch s funkcí stmívání(nastavení intenzity svícení) je problém ten, že při delším stisku tlačítka během zapnutého světla se cyklicky aktivuje režim zesilování/stmívání. Takže by právě docházelo v souvislosti s pětisekundovými impulsy ke střídání zesilování a pohasínání světla.
Aby to bylo úplně jasné, když u tohoto schodišťáku kdykoli v intervalu mezi zapnutím a vypnutím světla zmáčknu a podržím tlačítko, tak se kromě prodloužení doby svícení nestane nic. Samozřejmě vyjma okamžiku, kdy již dochází k pohasínání, ale to je samozřejmě v pořádku. Když totéž udělám u stmívače, světlo začne po dobu držení ovládacího kontaktu měnit intenzitu světla nahoru nebo dolu. Po dalším podržení tlačítka začne dělat opak předešlého, tzn. pokud světlo zesilovalo, bude pohasínat a tak pořád dokola.

"" Když totéž udělám u stmívače, světlo začne po dobu držení ovládacího kontaktu měnit intenzitu světla nahoru nebo dolu.""
A to si vyčetl kde?? Taková funkce bývá u některých stmívačů, které jsou ovládány jen tlačítky.
Ale u toho schodišťáku to není. Dokonce jak jsem psal, je vybaven ochranou proti vandalismu, například zablokování tlačítka. Při déletrvajícím sepnutí tlačítka na to obvod nereaguje, reaguje jen na náběžnou hranu. Tedy podržení nemůže aktivovat žádnou stmívací funkci, ten schodišťák to neumí.
Umí pouze plynulý náběh a doběh. Mezi tím, je doba svícení a jas lze nastavit na přístroji potenciometrem. Ale tento jas NELZE ovlivnit žádným přidržením tlačítka. Pokud nastavení jasu není potřeba, nastaví se prostě na MAX.
Pokud tam píšou, že to nepodporuje LED (toho jsem si nevšiml), je to proto, že stmívání LED je trochu problém, zejména pokud je řízení fázově triakem. Led se chovají velmi rozdílně, oproti klasické odporové žárovce. Triak musí pracovat do kapacitní zátěže, což zrovna moc rád nemá. Také klasická žárovka lze proudem regulovat bez problémů od úplné nuly do max. Jedná se o prostou odporovou funkci. Ale LED se chová zcela jinak. Hraje roli například napětí kdy se otvírá polovodičový přechod, přiváděné a ještě k tomu pulsující jen ve částech periody napájecí napětí, které v malých hodnotách nejistě nabíjí vstupní kondenzátor proudového zdroje a napětí na vstupu, kdy je schopen naběhnout měnič zdroje. Výsledkem může být, že LED nepůjde regulovat jako žárovka zcela od nuly. Pravděpodobně naběhne ne od nuly, ale skokem třeba na 10% jasu, a pak dále bude zvyšovat. Při zhasínání zase zhasne asi z těch 10%. Přitom v oblasti nejnižšího jasu může i pobliknout. Právě proto je většina LED označena jako nestmívatelná.
Nezkoumal jsem vnitřní zapojení stmívatelných LED, jak je to vyřešeno aby to šlo. Zdá se mi, že běžně používaný spínaný proudový zdroj snad ani nemůže tak pracovat, ale nějak to vymyšlené bude. Možná to tak i je, nevím, ale myslím si že nejlépe regulovatelné by byly ty nejlevnější LED, kde není spínaný zdroj, ale předřadník tvořený jen kondenzátorem. Takové mají všechny čipy v sérii a připojené na síť jen přes kondenzátor omezující proud.
Proto, jak jsem psal, různé LED se můžou chovat při regulaci různě, jediná možnost je to vyzkoušet.
Možná, při té triakové regulaci a nějakém nejistém chování LED, bych vyzkoušel, použít jednu ze žárovek klasickou. Tím by regulátor pracoval částečně do odporové zátěže a mohl by se uklidnit. Celkovou funkci by to mohlo zlepšit. To by zklidnilo samotný regulátor ale chování LED stejně může být nejisté.
Je to trochu námět na pokusničení. Já zkoušel stmívat jen jednu stmívatelnou LED a i s triakovým regulátorem to šlo, i když myslím, že tam ten skok na nějakou hodnotu od nuly byl. Ale jiné jsem nezkoušel.
Princip fázové regulace je u všech stmívačů stejný. Asi by bylo vhodné koupit jen jednu zamýšlenou LED a vyzkoušet jak se bude chovat, na jakémkoliv fázovém stmívači, třeba u někoho kdo stmívač má. Podle výsledku koupit všechny žárovky stejného typu. Ale stmívatelné žárovky asi v zásadě budou fungovat všechny, jedná se hlavně o chování v oblasti malého jasu, kdy nějaké poblikávání by bylo nepříjemné.
S mohutným nástupem LED, si myslím, že stmívaní předřazeným stmívačem v napájení není zcela dořešeno. Je to podobné, jako by se měla hlasitost rádia řídit napájecím napětím. Myslím že není daleko doba (už to existuje), kdy se stmívání nebude dělat řízením napájení. To bude stabilní a stmívač bude součástí samotné žárovky a bude se ovládat bezdrátově. Tam případné problémy nebudou, protože proud diodami bude řídit samotný proudový zdroj žárovky, při stabilním napájení. :puff::beer:
Ještě doplním, asi naprostá většina stmívačů osvětlení pracuje na principu fázové regulace triakem. Ale také existují regulátory pracující na principu pulsně šířkové modulace. Ale myslím, že i v tomto případě bude nejistota funkce LED při malém jasu podobná. I tak by žárovka při malém jasu pracovala v oblasti nedostatečného napájení a v nejistotě svícení. Ale tohle všechno píšu o funkci při velmi nízkém jasu. Po překročení této hodnoty už stívatelná žárovka normálně funguje.

Chtělo by to ujasnit si pojmy. Když píšu o stmívači, mám na mysli běžný žárovkový stmívač k řízení intenzity osvětlení, ovládaný tlačítkem. Když píšu o schodišťáku, mám na mysli zde uvedený schodišťový automat ELKO DIM-2.
Pak bude jasné, že není sporu.
Celá problematika LED vázne na tom, že k úspěšné regulaci kapacitní zátěže je zapotřebí fázové řízení na sestupné hraně. Zatímco stmívače, určené k regulaci klasických žárovek a obecně odporové a indukční zátěže, obvykle provozují řízení na náběžné hraně.
Každopádně mám pocit, že celé to teoretizování je k ničemu. Já bych potřeboval informaci od někoho, kdo tento schodišťák má, jestli mu funguje se stmívatelnýma LEDkama. Praxe je myslím nejlepším vodítkem.

Jo, to jsme si nerozuměli. Já myslel, že to stmívání tlačítky máš na mysli u toho schodišťáku a ty jsi myslel u jiného tak ovládaného stmívače.
Tak zkus dál pátrat po někom, kdo to má a používá s LED, ale myslím, že pokud tady je, už by se ozval.
Tip: Objednej z internetu, vyzkoušej a pokud to nebude fungovat, vrať v zákonné lhůtě. 8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru