Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem plynulé rozsvícení a zhasnutí LED žárovky

"" Když totéž udělám u stmívače, světlo začne po dobu držení ovládacího kontaktu měnit intenzitu světla nahoru nebo dolu.""
A to si vyčetl kde?? Taková funkce bývá u některých stmívačů, které jsou ovládány jen tlačítky.
Ale u toho schodišťáku to není. Dokonce jak jsem psal, je vybaven ochranou proti vandalismu, například zablokování tlačítka. Při déletrvajícím sepnutí tlačítka na to obvod nereaguje, reaguje jen na náběžnou hranu. Tedy podržení nemůže aktivovat žádnou stmívací funkci, ten schodišťák to neumí.
Umí pouze plynulý náběh a doběh. Mezi tím, je doba svícení a jas lze nastavit na přístroji potenciometrem. Ale tento jas NELZE ovlivnit žádným přidržením tlačítka. Pokud nastavení jasu není potřeba, nastaví se prostě na MAX.
Pokud tam píšou, že to nepodporuje LED (toho jsem si nevšiml), je to proto, že stmívání LED je trochu problém, zejména pokud je řízení fázově triakem. Led se chovají velmi rozdílně, oproti klasické odporové žárovce. Triak musí pracovat do kapacitní zátěže, což zrovna moc rád nemá. Také klasická žárovka lze proudem regulovat bez problémů od úplné nuly do max. Jedná se o prostou odporovou funkci. Ale LED se chová zcela jinak. Hraje roli například napětí kdy se otvírá polovodičový přechod, přiváděné a ještě k tomu pulsující jen ve částech periody napájecí napětí, které v malých hodnotách nejistě nabíjí vstupní kondenzátor proudového zdroje a napětí na vstupu, kdy je schopen naběhnout měnič zdroje. Výsledkem může být, že LED nepůjde regulovat jako žárovka zcela od nuly. Pravděpodobně naběhne ne od nuly, ale skokem třeba na 10% jasu, a pak dále bude zvyšovat. Při zhasínání zase zhasne asi z těch 10%. Přitom v oblasti nejnižšího jasu může i pobliknout. Právě proto je většina LED označena jako nestmívatelná.
Nezkoumal jsem vnitřní zapojení stmívatelných LED, jak je to vyřešeno aby to šlo. Zdá se mi, že běžně používaný spínaný proudový zdroj snad ani nemůže tak pracovat, ale nějak to vymyšlené bude. Možná to tak i je, nevím, ale myslím si že nejlépe regulovatelné by byly ty nejlevnější LED, kde není spínaný zdroj, ale předřadník tvořený jen kondenzátorem. Takové mají všechny čipy v sérii a připojené na síť jen přes kondenzátor omezující proud.
Proto, jak jsem psal, různé LED se můžou chovat při regulaci různě, jediná možnost je to vyzkoušet.
Možná, při té triakové regulaci a nějakém nejistém chování LED, bych vyzkoušel, použít jednu ze žárovek klasickou. Tím by regulátor pracoval částečně do odporové zátěže a mohl by se uklidnit. Celkovou funkci by to mohlo zlepšit. To by zklidnilo samotný regulátor ale chování LED stejně může být nejisté.
Je to trochu námět na pokusničení. Já zkoušel stmívat jen jednu stmívatelnou LED a i s triakovým regulátorem to šlo, i když myslím, že tam ten skok na nějakou hodnotu od nuly byl. Ale jiné jsem nezkoušel.
Princip fázové regulace je u všech stmívačů stejný. Asi by bylo vhodné koupit jen jednu zamýšlenou LED a vyzkoušet jak se bude chovat, na jakémkoliv fázovém stmívači, třeba u někoho kdo stmívač má. Podle výsledku koupit všechny žárovky stejného typu. Ale stmívatelné žárovky asi v zásadě budou fungovat všechny, jedná se hlavně o chování v oblasti malého jasu, kdy nějaké poblikávání by bylo nepříjemné.
S mohutným nástupem LED, si myslím, že stmívaní předřazeným stmívačem v napájení není zcela dořešeno. Je to podobné, jako by se měla hlasitost rádia řídit napájecím napětím. Myslím že není daleko doba (už to existuje), kdy se stmívání nebude dělat řízením napájení. To bude stabilní a stmívač bude součástí samotné žárovky a bude se ovládat bezdrátově. Tam případné problémy nebudou, protože proud diodami bude řídit samotný proudový zdroj žárovky, při stabilním napájení. :puff::beer:
Ještě doplním, asi naprostá většina stmívačů osvětlení pracuje na principu fázové regulace triakem. Ale také existují regulátory pracující na principu pulsně šířkové modulace. Ale myslím, že i v tomto případě bude nejistota funkce LED při malém jasu podobná. I tak by žárovka při malém jasu pracovala v oblasti nedostatečného napájení a v nejistotě svícení. Ale tohle všechno píšu o funkci při velmi nízkém jasu. Po překročení této hodnoty už stívatelná žárovka normálně funguje.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny