Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s topením. Junkers

Ahoj,
v první řadě bych rád řekl, že jsem úplný laik v dané oblasti. Poslední dobou mě zlobí závěsný kotel Junkers Ceraclass zs/24. Nebo spíše topení. Na tlakoměru na kotli není v klidové pozici žádný tlak vody. Při uvedení do provozu (vytápění) se tlak zvedne minimálně a z radiátorů se ozývají hlasité bublavé zvuky, které neskutečně ruší hlavně večer. Normálně by mě napadlo, že jsou radiátory zavzdušněné. Vezmu tedy šroubovák sklenici a odvzdušním je. Dojdu ke kotli a dopouštějícím ventilem dopustím vodu aby tlak byl max 1bar (resp. aby ručička tlakoměru byla max na "jedničce"). A tady právě začíná můj problém. Při spuštění vytápění mi totiž po nějaké době z radiátoru vyteče voda a teče tak dlouho dokud nejsou radiátory opět zavzdušněné.(2x slušná louže na koberci) Já nevím jestli mám někde na radiátoru něco dotáhnout nebo naopak povolit u kotle nebo jestli není tlak moc vysoký nebo jestli nepostupuji špatně při odvzdušňování.

Předem velmi děkuji za jakékoliv tipy a rady...blíží se zima a potřeboval bych to vyřešit :)

Předmět Autor Datum
Většinou se začne u kontroly měchu v expanzní nádobě.
čumil_old 07.11.2018 11:15
čumil_old
Kudy z radiátoru teče voda? Není to spíš vada radiátoru?
Kyncl 07.11.2018 11:15
Kyncl
Z trubek přívodu vody do radiátoru ze spoje. A nedělá to jediný radiátor. Vždy to je nějaký jiny. Vp…
Jirka P. jr. 07.11.2018 11:44
Jirka P. jr.
Určitě ty spoje odkud to kape utáhni. Další věc viz. 1. rada. Zaměř se na expanzní nádobu. Osobně by…
Lukas1982 07.11.2018 21:08
Lukas1982
Důrazně doporučuji co radí Čumil_old nahoře. Kontrolu expanzní nádoby. Pokud nevíte jak tak sehnat i…
Stefran 07.11.2018 13:32
Stefran
Obvyklý problém šetřílků, ktorým zarastie hriadeľ obehového, integrovaného čerpadla Grundofs osadené…
Nuda 07.11.2018 18:18
Nuda
Jako první provést dotažení šroubení u radiátorů, případně výměnu vadných těsnění. Pak provést úplné…
George63 08.11.2018 20:37
George63
Doplňuji dodatečně, vzhledem k tomu, že již není možno odpověď upravit. Co se týče těch tlaků na kot… poslední
George63 09.11.2018 08:43
George63

Určitě ty spoje odkud to kape utáhni. Další věc viz. 1. rada. Zaměř se na expanzní nádobu.
Osobně bych kompresorem dotlakoval vzduch do expanzní nádoby při odstaveném a vypuštěném kotli na 1,5 barů a potom napustil vodu.
Je tam klasický ventilek na kolo.
Pokud se to bude chovat stejně, tak zavolej topenáře.

Obvyklý problém šetřílků, ktorým zarastie hriadeľ obehového, integrovaného čerpadla Grundofs osadeného v keramických puzdrách hriadeľa, že sa v konečnom dôsledku čerpadlo nepohne. S týmto kapitalisti z Ameriky nepočítali, že narazia na čvargu od roku 1948 statočne prevychovávaných, šetriacich tupcov z radov vypatlaných boľševikov.

Pri bežnom tlaku, pri nastavení na III. rýchlostný stupeň obehového čerpadla, stačí čerpadlo hnať vodu do sústavy aj pri nižšom tlaku v sústave, ako je 1bar bez zavzdušnia radiátorov v prípade otvorenej expanzky situovanej na najvyššom bode chalupy s voľným prepadom.

Odstránenie vady.

Povoľ chromový šroub na čele Grundfos, vyber ho von a pohni šroubovákom hriadeľ. Čerpadlo sa poddá, je to minimálny zásah než sa roztočí.

Apropó: Vole, nesmie sa vypínať kotol, jeho SW, riadiaca jednotka, sporadicky pretočí "hejbadlá" inštalované v kotli. Capišto Italiáno?

Jako první provést dotažení šroubení u radiátorů, případně výměnu vadných těsnění. Pak provést úplné odvzdušnění. Okruh se zavzdušňovat nesmí! Pokud je v něm vzduch, dochází potom, při spuštění čerpadla, k zjištěnému bublání v radiátorech. Při úplném naplnění okruhu vodou musí manometr na kotli ukazovat (ve studeném stavu) tlak, rovnající se max. výšce nejvýše umístěného bodu okruhu topení. Pokud jde o topení na jednopodlažní úrovni, může to být i pouze 0,1-0,2 atm (10-20 kPa). Pokud jde kotel v přízemí a jde o patra, pak při každém patru o cca 0,4 atm víc (rozdíl podlaží).
Při zatopení a zvyšování teploty se tlak mírně zvyšuje. Není to o mnoho, je to pouze o rozdíl objemu mezi studenou a teplou vodou a u maloobjemových systémů (což podle fota přívodu radiátoru Tvůj je) je minimální.
Jinak doporučuji rovněž kontrolu stavu exp.nádoby. A pokud jsi opravdu laik a nedokážeš si ani poradit se šroubením u radiátorů, pozvi topenáře. Bude to jistější.;-)

Doplňuji dodatečně, vzhledem k tomu, že již není možno odpověď upravit. Co se týče těch tlaků na kotli, tyto mnou uvedené minimální tlaky platí, pokud je expanzní nádoba "atmosférická" (otevřená a umístěná nejvýše, což bývalo běžné u samotížných rozvodů). Pokud máš (a to předpokládám) expanzku tlakovou, pak by jsi ji měl mít natlakovánu na cca 1 atm (horním ventilkem a možno dotlakovati i klasickou pumpičkou na kolo s hadičkou na moto a měřit manometrem na auto).
Potom, při odvzdušňování a plnění systému vodou z tlakového zdroje (vodovodního řádu), by jsi měl systém naplnit a na manometru na kotli by jsi měl mít tlak, podle nejvyššího bodu (jak jsem Ti popsal v předchozí odpovědi /10m výšky = 1 atm/), + cca 0,3-0,5 atm.
A po ohřátí vody v systému se tlak o trochu zvýší. Ale opět platí, že ne o moc (záleží na objemu vody v systému). A pokud systém nevypustíš/neodpustíš a je dokonale těsný, pak by měl tlak na kotli, po vychladnutí vody, zůstávat stále stejný!!! To je důležité. Toliko ještě k systému s tlakovou expanzní nádrží.:-p:puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru