Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nabíjení autobaterie - bublání

Ahoj všem,
Ford mondeo mk4, r.v. 2010 mi při otočení klíčku napsal low baterry. Nicméně jsem nutně potřeboval jet (start bez problémů), takže jsem ujel nějakých 30km, poté to už nepsalo, ale i přesto jsem dnes baterku začal nabíjet. Nabíjím od dvou hodin, nějakou pidi nabíječkou z OBI (alpin, typ 7), po dvou hodinách se na nabíječce rozsvítila zelená kontrolka FULL, ale podle návodu má po dobití zhasnout červená kontrolka dobíjení (ta furt svítí)... Nicméně teď jsem přišel k baterce a když k ní dám ucho, tak slyším, že v ní bublá. Je to nějaká bezúdržbová varta a je na ní štítek 6/2017, takže poměrně nová (já ji neměnil, auto mám od května). Mám ji raději odpojit? To bublání se mi nezdá úplně v pořádku, u žádné jiné baterky jsem to nikdy nezaznamenal.

Díky za rychlou odpověď

Předmět Autor Datum
Bublani je ke konci nabijeni normalni. Dolil jste ji?
Kurt 03.11.2018 21:03
Kurt
Píše, že je to baterka bezúdržbová - ta nejde dolévat.
mirektatra 03.11.2018 21:22
mirektatra
Je možné, že nějaké zařízení auta baterku po dpobu stání vybilo, proto auto hlásilo slabou baterku.…
mirektatra 03.11.2018 21:31
mirektatra
Děkuji za odpověď. Baterku jsem nechal nabíjet do půlnoci a zatím jsem nezpozoroval, žádný problém.…
Baterka 04.11.2018 18:32
Baterka
Je potřeba udělat diagnostiku .Fordy mají dobíjení celkem komplikovaný ,je potřeba zjistit,kde je ch…
E250TD 04.11.2018 08:18
E250TD
Děkuji za odpověď. Dobíjel jsem stejně, jako každé jiné auto, nenapadlo by mě, že Ford to bude mít j…
Baterka 04.11.2018 18:35
Baterka
Zrejme je nabíjačka predimenzovaná nielen nabíjacím prúdom (A), ale prekračuje nabíjacie napätie(V).…
Nuda 04.11.2018 19:29
Nuda
Děkuji za odpověď. Jedná se o pidi nabíječku, spíš si myslím, že baterku bude dobíjet věčnost, než a…
Baterka 04.11.2018 19:50
Baterka
Však pri výstupe s napätím 6V nabiješ akurát moto, civilné vozy sú robené na 12V. Pri 6V by nebublal… poslední
Nuda 05.11.2018 18:08
Nuda

Je možné, že nějaké zařízení auta baterku po dpobu stání vybilo, proto auto hlásilo slabou baterku. Protože jste ale přes to nastartoval, nebyl to kritický stav baterky a další jízdou jste ji dobil.
Dnešní automatické nabíječky mají různé druhy elektroniky, které chrání baterii před poničením hcybným nabíjením, jako se to mohlo stát při neodborném použití nabíječek s ručním nastavením průběhu nabíjení. Touto nabíječkou spíš baterii nenabijete na 100%, než by dovolila baterku přebíjet. Šumění, bublání při nabíjení, je běžným průvodním jevem u baterií s tekutým elektrolitem - uvolňují se tím plyny a chemický zdroj absorbuje elektrický náboj.
Pokud si nejste vědomý, že by zůstal dlouhou dobu stání vozidla zapnutý nějaký elektrospotřebič, sledujte stav baterie na displeji vozu dál a pokud se hlášení objeví znovu, dejte vozidlo překontrolovat do servisu. Možná při nedovřeném kufru zůstalo svítit osvětlení, které není přes zavřenou kapotu vidět...

Děkuji za odpověď. Baterku jsem nechal nabíjet do půlnoci a zatím jsem nezpozoroval, žádný problém. Co se týče vybítí baterie, tak si jsem celkem jist co to způsobilo. Během čtrnácti dnů jsem dvakrát po sobě po dvou dnech vypínal zadní světýlko. Partnerka si vždy rozsvítí aby viděla na malou, ale už ji zapomene vypnout, musím to více kontrolovat :-).
Dnes jsem před zimou "oživoval" baterku v druhém autě, která je necelý rok stará (Banner) a bublala úplně stejně, ač hned od začátku ukazovala, že je nabitá. Bude to tedy asi opravdu normální a já to jen v minulosti, tak moc nepozoroval.

Je potřeba udělat diagnostiku .Fordy mají dobíjení celkem komplikovaný ,je potřeba zjistit,kde je chyba ...Například..Tradiční alternátory jsou regulovány na pevně předem stanovenou hodnotu napětí. Systém elektrického napájení FORD je regulován řídící jednotkou motoru (PCM).
Jelikož akumulátor vozidla může za studena pojmout větší nabíjecí výkon než za tepla, je výhodné nabíjecí napětí přizpůsobovat v závislosti na teplotě akumulátoru. K tomu potřebuje PCM informaci o teplotě elektrolytu v akumulátoru vozidla.

Děkuji za odpověď. Dobíjel jsem stejně, jako každé jiné auto, nenapadlo by mě, že Ford to bude mít jinak. Tak uvidíme, zatím jsem žádný problém nezpozoroval. Co se týče důvodů vybítí, tak si myslím, že to pravděpodobně způsobilo zaplé zadní osvětlení interiéru. Během čtrnácti dnů jsem ho dvakrát vypínal po dvou dnech (viz. příspěvěk o pár řádků výšše).

Zrejme je nabíjačka predimenzovaná nielen nabíjacím prúdom (A), ale prekračuje nabíjacie napätie(V). Nabíjacie napätie merané na pripojených svorkách k baterke pod napájaním by nemalo prekročiť hranicu 17V pri bezúdržbovej baterke ak je plne nabitá na 98%.

Ideálne je max. hranica 15V, aby sa nedeformovali dosky v baterke a aby sa "nevarila".

Altíky (diódové mostíky) sú riešené výrobcom rôzne, od max. 13,9V až po 14,4V kvôli tomu, aby netrpeli spotrebiče a lampy počas dlhšej jazdy vyšším napätím v sústave.

Ak je baterka nabitá mala by mierne šumieť, nie bublať, lebo ti zničí dosky ak ich už nemáš beztak silne zasulfátované neprežitým podbitím baterky.

Baterka po 24 hodinách od odpojeného dobitia z nabíjačky by mala držať aspoň 13,2V čo ale nezaručuje, že si udrží štartovací prúd v Ah pri plnom odbere štartéra.

Baner je marketingom precpatá verejnosť, pritom sú to šunty, objektívne radím výhradne kupovať Bosch.

Děkuji za odpověď. Jedná se o pidi nabíječku, spíš si myslím, že baterku bude dobíjet věčnost, než aby ji přebila. Údaj napětí uvádí 6V, mohu nabíječku vyfotit. Přesný typ se mi na internetu nepodařilo najít, cca. dva roky zpět zakoupena v obi.
Co se týče značky, tak nijak moc to nehrotím, ale mám rád Vartu, přijde mi jako rozumný kompromis :-)

Však pri výstupe s napätím 6V nabiješ akurát moto, civilné vozy sú robené na 12V. Pri 6V by nebublala.

Nezáleží od krabice a jej veľkosti, záleží aký je výstupný nabíjací prúd (A) a hlavne aké je maximálne napätie na svorkách nabíjačky ak ich meráš priamo na kontaktoch pripojenej 12V Pb autobatérie.

Altíky osobných vozidiel tlačia napríklad okamžitý prúd od 60-350A (podľa typu vozidla a počtu do série zapojených bateriek) direct-drive priamo do baterky po naštartovaní, len napätie je limitované, okresané na cca na max. 14,4V. Tento údaj je dôležitý, aby sa Pb dosky nezničili, nezbortili nevyparila sa destilka, nevyrazilo zátky na baterke. Baterka si stiahne iba toľko prúdu, koľko dokáže spracovať aj pri neobmedzenej hodnote v Ampéroch. Ale baterka sa ničí aj pri nízkom prúde (1A) ak sa prekračuje nabíjacie napätie nad hodnotu 17V merané na svorkách pri jej maximálnom dobití. Inteligentné nabíjačky riadené procesormi sa vypnú pri 14,3V alebo udržujú stabilný prúd podľa kapacity baterky v Ah na hodnote 250mA pri 14V, čo je tzv. samovybíjacie, udržiavacie napätie povedzme pri baterke 50Ah/12V. Pri tomto nabíjaní môže byť baterka pripojená k nabíjačke nonstop 24/7.

Kup si z tohoto výberu nejaký lacný multimeter za 250.-Kč, v domácnosti sa hodí;

http://ix.sk/10sU8

http://ix.sk/KXuXc

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru