Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Znehodnocení pozemku el. vedením

Zdravim,

hledame pozemek pro stavbu rodinneho domu s vetsi zahradou, nasel jsem pozemek, ktery ma dohromady cca 2500m2 v pekne lokalite, problem u nej ovsem je, ze pres nej vede el. vedeni, i pres ochranne pasmo by byl prostor pro stavbu, ale to co me zajima je, jak moc snizuje el. vedeni cenu pozemku?

Standardni cena za m2 v okoli je cca 600Kč za m2.

Odkaz na nahled pozemku : https://imgur.com/a/EGYRPM5

Jasne, draty vedou stredem pozemku, ale byli jsme se na miste podivat a zase takova hruza to neni, dlouhodobe samozrejme bych nad hlavou mit el vedeni nechtel - lze zazadat o prelozku - tedy presun sloupu tak, aby draty nebyly nad pozemkem, ale je to pomerne dost finacne a casove narocne, ale pokud by byl pozemek za dobrou cenu, dalo by se o prelozce uvazovat.

Diky

Pavel

Předmět Autor Datum
Řekl bych,že na takovém pozemku ti stavbu nikdo nezkolauduje. Neriskuj problémy a poohlédni se po ji… nový
forestek 07.10.2018 15:29
forestek
Co se týče ceny pozemku (1 500 000,- Kč), to si musíš zhodnotit vzhledem k lokalitě, okolí a ostatní… nový
George63 07.10.2018 16:34
George63
Ano,souhlas, dá se "jednat". Ale stojí finanční navýšení za to ? Ono přemístit vedení ? Stylem - dej… nový
forestek 07.10.2018 17:54
forestek
Ten pozemek s parc. č. 414 by byl také jeho, takže nejde o přeložení na cizí pozemek. Ale pochopitel… nový
George63 07.10.2018 19:26
George63
zbíjaš sa sám so sebou. Tomu sa hovorí; "v riti si bol hovnu rozumieš". nový
Nuda 07.10.2018 19:32
Nuda
Zato ty si bol všade, a ešte maš aj ķľúče. Choď do ...preč, a s skús to ešte pred rečami o židoboľše… nový
Qet 07.10.2018 20:56
Qet
:-D:puff::beer: poslední
George63 07.10.2018 21:07
George63
Aké napätie ? Pokiaľ sa jedná o bežnú rozvodnú sieť 3x400V (do 22kV neber) s vyznačeným vecným brem… nový
Nuda 07.10.2018 18:42
Nuda
Pokud jsi si nevšimnul, píše o ochranném pásmu. A to u vedení nn (3x400V) není!;-) nový
George63 07.10.2018 19:07
George63
Vysvetli mi odborne pojem "ochranného pásma" parcely. Ochranné pásmo je široký pojem v ktorom sa bu… nový
Nuda 07.10.2018 19:21
Nuda
Nepíše a ani já nepíši o "ochranném pásmu" parcely, ale o "ochranném pásmu" vedení! A to je u VN do… nový
George63 07.10.2018 19:38
George63
si čajový, s takýmito slizákmi, premudrelými mudrcmi zahatými do kútov, si vytriem riť. Dôvod: "pr… nový
Nuda 07.10.2018 20:45
Nuda
S Tebou je škoda diskutovat. Vytrhuješ věty nesmyslně z kontextu. V textu dotazu je "problem u nej o… nový
George63 07.10.2018 21:01
George63
S největší pravděpodobností se jedná o vedení 22kV a ochranné pásmo 7m. Ochranné pásmo jde zmenšit p… nový
nerady 07.10.2018 19:59
nerady
Vykašlal bych se na to.Pozemků jsou tři (!) a zrovna tenhle tě zaujal? Stavbu ti nepovolí a i kdyby… nový
iconek 07.10.2018 20:23
iconek

Co se týče ceny pozemku (1 500 000,- Kč), to si musíš zhodnotit vzhledem k lokalitě, okolí a ostatním Tvým požadavkům. Cena pozemku nemusí být snížena vedením, pokud je o ni zájem. Pokud ne, zkus s prodejcem "licitovat". :-D Jde zkrátka o tržní mechanismus.3-[
Ceny pozemků v relaci 600,- Kč/1 m2 jsou, v současné době, běžné i v lokalitách běžných menších obcí. Mě, v současné době, nabízel cenu 700,- Kč/1 m2 developer za pozemek 1500 m2, v obci se cca 80- ti stálými obyvateli. Ale jde o krásnou rekreační oblast, 7 km od města s cca 25000 obyvateli.
Vzhledem k tomu, že mluvíš o ochranném pásmu, jde zřejmě o vedení VN s pásmem 7 m. Pokud by jsi stavěl do levého horního rohu, situačně víc na parcele 413/4, pak by jsi se asi vešel. A pokud by jsi požádal o přeložení sloupu z parcely 410/7 do rohu parcely 414, pak by vedení, poměrně víc, uvolnilo pozemek i pro lepší umístění stavby.
Ale přeložka sloupu a vedení VN není levná a jednoduchá záležitost. To by bylo nutno nejdříve projednat s místně příslušným energetickým rozvodným závodem. Zjistit jaká by byla cena přeložení a zhodnotit +/- tohoto řešení. Cenou přeložky by se investice do pozemku asi dosti zvýšila.
Jestli by byla stavba povolena i v prvním případě, což pochopitelně rovněž záleží i na vyjádření "energetiky", které budeš potřebovat ke stavebnímu povolení, pak by nebyl pochopitelně žádný problém s kolaudací (viz forestek).
Je nutno vše prověřit a zhodnotit a podle toho se rozhodnout. Držím palce pro úspěšná jednání a správné rozhodnutí.;-)

Ten pozemek s parc. č. 414 by byl také jeho, takže nejde o přeložení na cizí pozemek. Ale pochopitelně, vše je na jeho rozhodnutí a on si musí rozhodnout, zda ta nutná jednání, finanční navýšení a věcné břemeno (umožňovat případný vstup energetiky k vedení a omezené /stavební/ využití parcely v ochranném pásmu) bude stát za to. A co když vhodnější pozemek není "k mání"? ;-) No, "babo raď":-D

Aké napätie ?

Pokiaľ sa jedná o bežnú rozvodnú sieť 3x400V (do 22kV neber) s vyznačeným vecným bremenom, smelo kupuj, akurát stlač predávajúceho s cenou dole ak berieš nehnuteľnosť obratom a platíš keš.

(Pozn. som tak vychcaná sviňa, že by som si stiahol nenápadne situovanou vidlicou nejaké odškodné pri mojich životných skúsenostiach a znalostiach s eštebáckou, boľševickou mafiou lumpenproletariátu, ktorá ovláda tento sado-maso národ vypatlaných voličov, aby im bolo ešte lepšie).

Vysvetli mi odborne pojem "ochranného pásma" parcely.

Ochranné pásmo je široký pojem v ktorom sa bude môcť stavať ak je nehnuteľnosť (parcela) situovaná v intraviláne obce. Ochranné pásmo má svoje špecifiká na základe Územného plánu obce. Dokonca ani 22kW či 230kW nie je prekážkou na výstavbu rodinných domov k trvalému užívaniu. Napríklad na rýchlo ma napadá Mierová ulica v BA, kde sa veselo buduje alebo je skolaudovaná výstavba priamo pod lanami VN.

Pozn.:

SVK komunistická mafia si stavia svoje chatrče priamo v Horskom parku, v chránenom území, ktoré si dajú po výstavbe legalizovať, dodatočne vyňať zo stavebnej uzávery a dostatočne legalizovať so zápisom do LV, ako riadne stavebné parcely. Niektorí musia zaplatiť skromnú pokutu za užívanie nelegálnej stavby než sa ich stavba skolauduje.

Nepíše a ani já nepíši o "ochranném pásmu" parcely, ale o "ochranném pásmu" vedení! A to je u VN do 35 kV (7 m od vedení do stran) a u vyšších napětí pak ještě dále.
Nějak jsi se přehlíd.;-) A rád bych tedy viděl, kde se může v ochranném pásmu VN stavět. To asi snad jenom u vás.;-)
Také pozn.::-D
Ale že může existovat i různý politický a úplatkářský bord.., v tom nemá cenu polemizovat.3-[ Takový "idealista" rovněž nejsem.:puff:

si čajový, s takýmito slizákmi, premudrelými mudrcmi zahatými do kútov, si vytriem riť.

Dôvod:

"pres nej vede el. vedeni, i pres ochranne pasmo" .

capíšto italiáno, sleduješ sledovať význam ukladaných slov a písmenok položených v kodifikovanom, úradnom jazyku v rámci dopytu.

S Tebou je škoda diskutovat.
Vytrhuješ věty nesmyslně z kontextu. V textu dotazu je "problem u nej ovsem je, ze pres nej vede el. vedeni, i pres ochranne pasmo by byl prostor pro stavbu". Takže souvislost s vedením a ochranným pásmem je jasná. Nepíše, že by parcela měla nějaké ochranné pásmo. Capíšto italiáno?
K tomu, abych se zvrhl k reakcím k tvým komentářům mi nestojíš.:puff:

S největší pravděpodobností se jedná o vedení 22kV a ochranné pásmo 7m. Ochranné pásmo jde zmenšit použitím izolovaných vodičů (vedené vzduchem)a pak je pouze 1m na každou stranu od krajního vodiče. Problém ale bude s firmou ČEZ. Budete muset o změnu či přeložku vedení žádat a budete to muset zaplatit ze svého a bude to muset jít po Vašich pozemcích, jelikož to nikdo v okolí nebude chtít na svém pozemku. Pokud to ČEZ schválí a bude to probíhat na Vaše náklady nebudete mít možnost si vybrat Vaši firmu, ale budete muset akceptovat firmu od ČEZu a její cenu (nějaký SEG). Proběhne formální výběrové řízení mezi několika SEGy a po stavbě Vám to natvrdo dají jako věcné břemeno (pokud to tam dosud není). Je také možnost toto vedení uložit do země po okraji pozemku za stejných podmínek jek jsem uvedl dříve.

Vykašlal bych se na to.Pozemků jsou tři (!) a zrovna tenhle tě zaujal?

Stavbu ti nepovolí a i kdyby nějakým zázrakem jo, koukat ze zahrady na VN vedení dneska moc neletí.Pokud ti stavbu povolí, dej vědět.Kousek od nás je pole, nad kterým vede VN a pozemek je bez ceny, maximálně na pěstování.Koupím ho za jednu korunu a rozparceluju,Pak budu v balíku :-) a nemusím chodit do konce života do práce :beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru