Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rošt do grilu

Dobrý večer,

potřeboval bych do grilu vyrobit rošt přes který by nepropádavalo dřevěné uhlí. Napadlo mě udělat rámeček z hliníkových profilů "L" a na dno dát pletivo. Protože nevlastním svářečku, je to pro mě nejjednodušší varianta. Jen bych se chtěl zeptal jestli jste někdo něco podobného neřešil. A jestli to hliník vydrží (teplota do 25O°C) a jestli se z něho při zahřívání nebude uvolňovat nějaký sajrajt....

Předem díky za odpovědi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Souhlas se Zerozero. A ještě trochu problémek u gilování. Odkapávající mastnota se škvaří v uhlí a t…
George63 14.08.2018 10:09
George63
Zerozero nadhodil myslenku - zajimavou, logiku to ma, prubnu a ozkousim. Ale grillovani na kamenu, t…
bahno 14.08.2018 11:51
bahno
Na tom kameni je rozdíl akotrát v tom, že není maso "očazené" a případně připálené, ale jako pečené… nový
George63 14.08.2018 22:08
George63
Samo, proti gustu, žádný dišputát, to ano. Ale, i když nejsem zcela odborník, zkusím připomenout něk… nový
Zerozero 15.08.2018 01:05
Zerozero
Ony se ty pojmy trochu popírají-prolínají. Ne že bys neměl pravdu, ale třeba (viz odkaz) se uvádí, ž… poslední
George63 15.08.2018 10:45
George63
Děkuji za reakce... Mám zhruba takovýto gril https://www.hausspezi.cz/na-uhli/gril-hecht-sentinel-m… nový
Markus86 14.08.2018 21:24
Markus86

Souhlas se Zerozero. A ještě trochu problémek u gilování. Odkapávající mastnota se škvaří v uhlí a to není dobré. Osvědčilo se mi, jak u dřevěného uhlí, tak i u grilu s plynovými hořáky (tu není tento problém tak velký), že na rošt pro rožnění pokládám mramorovou desku (síly tak 2 cm) . Desku prohřeji a na ní pokládám rožněný produkt. Mastnota neskapává do ohniště a vše zůstává šťavnatější. Vždy je ale lepší, aby byl prostor pro rožnění zakryt a byla v něm případně kontrolována teplota teploměrem. Po vychládnutí desku oškrábu špachtlí.

Zerozero nadhodil myslenku - zajimavou, logiku to ma, prubnu a ozkousim.
Ale grillovani na kamenu, to ne. To se za me presouva uplne jinam, neni tam ten kontakt s ohnem. To uz to maso muzu delat na panvi a vyjde to +- stejne. A pokud to zadekluju, udelam z toho troubu. A ja nechci peceny maso, ja chci grillovany maso.

Na tom kameni je rozdíl akotrát v tom, že není maso "očazené" a případně připálené, ale jako pečené opravdu není, i když by se to tak mohlo zdát. A dekl jenom zajišťuje, aby grilování bylo,při zajištění vyšší teploty, účinnější.
A děláme to v krbu, skoro shodném s posledním odkazem tazatele-Markuse, pouze má pod roštem na grilování hořáky na PB. Ale pochopitelně, každé a každý má svoje + a -. "Proti gustu, žádný dišputát".;-):-D

Samo, proti gustu, žádný dišputát, to ano. Ale, i když nejsem zcela odborník, zkusím připomenout některé výrazy a jejich význam. Pokud se zmýlím, opravte mě :-).
Vaření. - Maso je tepelně upravováno ve vroucí vodě. Pečení. - maso je v uzavřeném prostoru obklopené horkým vzduchem. Smažení. - maso je upravováno v kontaktu s horkým olejem, též fritování.
Rožnění. - maso je zpravidla na otočném rožni a je využito sálavé teplo, případně i teplo otevřeného ohně.
Grilování. - maso je položené na odkrytém odvětraném roštu a na něj působí sálavé teplo, buď ze spodu, nebo i z vrchu.
Pečení na horkém kameni. - Zde se jedná o jakousi kombinaci mezi smažením a tzv. kontaktním grilem. I zde by kámen neměl být zakryt krytem. (kontaktní gril -- maso se zahřívá kontaktem s horkými plochami).
Z toho vyplývá, pokud se nemýlím, že všechny tzv. grily, kde se maso upravuje pod krytem, tedy i různé plynové prodávané grily, opatřené krytem, nejsou grily. Snad jen v případě, že se nechá kryt odklopený. Ani tak to však není správný gril, protože plynové hořáky nevytvářejí téměř žádné sálání, ale produkují množství horkých spalin.
Maso je pak obklopeno těmito horkými plyny. To znamená že je maso upravováno způsobem plynové pečící trouby, což má ke grilování dost daleko.
Nevím, jestli se něco takového vyrábí, ale snad jedinou konstrukcí plynového grilu, by bylo, kdyby hořáky zahřívaly nějakou sálavou desku, která by teprve zajišťovala sálavé teplo pro grilování.
Tak. A kdo se mnou nesouhlasí, tak nemusí. 8-):beer:

Ony se ty pojmy trochu popírají-prolínají.
Ne že bys neměl pravdu, ale třeba (viz odkaz) se uvádí, že grilovací kameny jsou používány na grilování - "grilovací", případně ale rovněž u něktrerých uvedeno že i na pečení - u některých uvedeno i "pečící".
Takže já z toho usuzuji, že i na kamenech je grilováno. Ale rozdíl mezi grilováním na klasickém roštu a grilováním na kameni určitě je, to nepopírám. A že je rozdíl, zda kryt uzavřu, nebo ne, rovněž. A rovněž je rozdíl, zda vytápím dřevěným uhlím (dříve se používalo i kvalitní tvrdé dřevo), nebo plynem. Zkrátka těch možností úpravy masa a zeleniny, v exterieru, je dnes podstatně víc, než bývalo zvykem v dřívějších dobách.:-/:beer:
https://grilovaci-rosty.heureka.cz/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru