Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rošt do grilu

Samo, proti gustu, žádný dišputát, to ano. Ale, i když nejsem zcela odborník, zkusím připomenout některé výrazy a jejich význam. Pokud se zmýlím, opravte mě :-).
Vaření. - Maso je tepelně upravováno ve vroucí vodě. Pečení. - maso je v uzavřeném prostoru obklopené horkým vzduchem. Smažení. - maso je upravováno v kontaktu s horkým olejem, též fritování.
Rožnění. - maso je zpravidla na otočném rožni a je využito sálavé teplo, případně i teplo otevřeného ohně.
Grilování. - maso je položené na odkrytém odvětraném roštu a na něj působí sálavé teplo, buď ze spodu, nebo i z vrchu.
Pečení na horkém kameni. - Zde se jedná o jakousi kombinaci mezi smažením a tzv. kontaktním grilem. I zde by kámen neměl být zakryt krytem. (kontaktní gril -- maso se zahřívá kontaktem s horkými plochami).
Z toho vyplývá, pokud se nemýlím, že všechny tzv. grily, kde se maso upravuje pod krytem, tedy i různé plynové prodávané grily, opatřené krytem, nejsou grily. Snad jen v případě, že se nechá kryt odklopený. Ani tak to však není správný gril, protože plynové hořáky nevytvářejí téměř žádné sálání, ale produkují množství horkých spalin.
Maso je pak obklopeno těmito horkými plyny. To znamená že je maso upravováno způsobem plynové pečící trouby, což má ke grilování dost daleko.
Nevím, jestli se něco takového vyrábí, ale snad jedinou konstrukcí plynového grilu, by bylo, kdyby hořáky zahřívaly nějakou sálavou desku, která by teprve zajišťovala sálavé teplo pro grilování.
Tak. A kdo se mnou nesouhlasí, tak nemusí. 8-):beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny