Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení subwooferu 4+4ohm do zesilovače 4ohm

Zdravím,zajímala by mě jedna věc.

Mam zesilovač o výkonu 1000W RMS 2x500W 4ohm

Udělal jsem chybu že jsem koupil subwoofer o výkonu 400W rms max 800W 4+4ohm

U toho Paralelní zapojení mi dá 2ohm ,ale to bych poškodil zesilovač,tak jsem to nezkoušel.

Druhá varianta:
Sériové zapojení mi dá 8ohm,ale to už je moc (jen poloviční výkon).

Ještě jsem zkusil že do každého kanálu zapojit jednu cívku 4ohm a do druhého druhou cívku 4ohm a zvuk byl hlasitý,ale zase když subwoofer má jen 400w rms na jednu cívku 200w rms a zesík má na jeden kanál 500w rms,tak hlasitost tak na 50-60% ,protože se bojím abych nepoškodil subwoofer.

A POSLEDNÍ DULEŽITÁ VĚC CO MNE ZAJÍMÁ
Když jsem zapojil jednu 4ohm cívků na jeden kanál ,tak to hrálo asi o 25% víc hlasitě,než zapojení seriové na 8ohm,ale zas mín než když jsem obě cívky zapojil zvlást do obou kanlů,děkuji za radu VIZ obrázek?

Předmět Autor Datum
Ak chceš naozaj vyťažiť subwoofer na menovitú hodnotu výkonu a nepreťažiť pri tom zosilňovač, tak ti… nový
ok 03.08.2018 20:09
ok
anonymní zesilovač, anonymní bedny. co se k tomu dá napsat? jaké to má napájení? Sériové zapojení m… nový
lední brtník 04.08.2018 20:21
lední brtník
Festival: Woodstock Music & Art Fair. Prípadne zvukovú aparatúru kupoval na blšáku u číňana, žltí t… nový
Nuda 05.08.2018 06:07
Nuda
Sakra lidi ej to do auta bože,neberte watty ke kytaře a watty do auta -_- jde o poslech hudby v autě… nový
audioo 07.08.2018 21:59
audioo
"Watty do auta" Já se vždycky musím smát, když narazím na podobnou diskusi, jako je tahle. Myslím, ž… nový
Zerozero 08.08.2018 13:45
Zerozero
poškodit samotné auto, třeba by prasklo některé sklo. V USA se na to pořádají soutěže, komu kmity v… nový
čumil_old 08.08.2018 14:14
čumil_old
Troufám si dokonce tvrdit, že by zvuk byl schopen poškodit samotné auto, třeba by prasklo některé sk… nový
lední brtník 08.08.2018 19:34
lední brtník
""auto není vzduchotěsné, takže nesmysl." Ne, fakt to není nesmysl. Nejedná se o nafukování auta vzd… poslední
Zerozero 09.08.2018 17:34
Zerozero

Ak chceš naozaj vyťažiť subwoofer na menovitú hodnotu výkonu a nepreťažiť pri tom zosilňovač, tak ti nezostáva nič iné, než navinúť prispôsobovací transformátor (možno dva - podľa toho, ako máš vyriešené zlúčenie signálu zo zvukových kanálov pre subwoofer). Návrh trafa trošku presahuje možnosti toho, čo viem napísať v tomto príspevku, ale môžeš postupovať takým spôsobom, ako sa navrhuje sieťové trafo - s tým, že predpokladáš, že bude musieť byť navrhnuté na cca 2,5 násobok výkonu ako by malo sieťové trafo. To preto, lebo nebudeš pracovať na 50 Hz, ale len na cca 20 Hz.

Festival: Woodstock Music & Art Fair.

Prípadne zvukovú aparatúru kupoval na blšáku u číňana, žltí tam toho popíšu ohľadom sínus výkonov, koľko sa na štítok zmestí hausnumier, všetko len a len pre spokojnosť zákazníka. Stereo "tranďák" na štyri šulcové baterky má otcu materi slušný výkon 2x50W, někdy i víc.

Sakra lidi ej to do auta bože,neberte watty ke kytaře a watty do auta -_- jde o poslech hudby v autě ,každý má rád něco já zas dunení v autě!
Takže je to 4kanák ,ale i pro 2 kanály jako BRIGDED to je 2x500W rms,takže když zapojím jednu cívku do bridged a druhou a dám zesík na poloviční výkon tím pádem subwoofer pojede na max? stane se něco když je jedna cívka v jednom kanale a druhá ve druhým kanale??

"Watty do auta" Já se vždycky musím smát, když narazím na podobnou diskusi, jako je tahle.
Myslím, že Nuda to tentokrát odhadl celkem dobře. Výrobci těchto zařízení vědí, že tito "autohifisti" to chtějí slyšet, nebo číst, tak se předhánějí superlativy. Tedy často zesilovače s udávaným výkonem třeba kilowatt a ještě k tomu RMS, mají skutečný výkon tak možná 50W. Udaný kilowattový výkon je spíš PMPO, což je špičkový výkon, v trvání skoro nic. Ale, pokud nějakou náhodou, daný zesilovač bude mít skutečně ten výkon, třeba 2x 500W??
Nastupuje cosi, čemu se říká vzletně subwofer. Také s udaným takto obrovským výkonem. Legrace. Kdo někdy viděl skutečnou kvalitní reprobednu, která je schopna takový výkon vyzářit, ví, že se to do osobního auta nevejde, ani pokud by tam nezůstalo místo pro řidiče. Jak je možné, že takovým výkonem se chlubí reproduktor asi 20cm v průměru, strčený do nějaké ofilcované roury?? To proto, že to žádný výrobce neuvádí a to je to, že je to spíš topení s tímto výkonem. Cívka kmitačky je navinuta drátem, který je tak silný, že neuhoří a výkon vyzáří tepelně.
A k tomu ještě výrobce uvede, že je citlivost třeba 90dB.
A já můžu zaručit a klidně dát ruku do ohně, za tohle. Pokud by byl v autě použit zesilovač 2x800W a k tomu reproduktory které by ten výkon vyzářily s citlivostí 90dB, v celém výkonovém pásmu, tak stoprocentně v autě nevydrží ani ten, kdo je stoprocentně hluchý. Nevydržel by tam proto, že by se nemohl nadýchnout a mohutné zvukové rázy by silně ovlivňovaly srdeční činnost. Troufám si dokonce tvrdit, že by zvuk byl schopen poškodit samotné auto, třeba by prasklo některé sklo.
Jaká je skutečnost? Výrobce využívá normy, podle které se udává citlivost. A to, že je to údaj, měřený při výkonu 1W, v ose reproduktoru a vzdálenosti 1m. A to je to čeho se dá dosáhnout velmi snadno. Ale pokud má repro vyzářit větší výkon, citlivost se prudce snižuje. Je to tím, že při malém výkonu se cívka pohybuje v magnetickém poli, ale čím je přivedený výkon větší, tím více kmitačka tyto magnetické nástavce rozkmitem opouští. A závity cívky mimo magnetické pole jsou, jako by nebyly. Takže při větším vybuzení se civka pohybuje převážně mimo magn. pole nástavců. Takový reproduktor se chová jako kompresor dynamiky. Čím silnější signál, tím menší citlivost. Jen pro představu, například: Při vybuzení 1W, hraje jako 1W. Při vybuzení 20W, hraje jako 5W. Při vybuzení 100W, hraje jako 15W a při vybuzení 800W, hraje jako 25W. (čísla smyšlena pro představu, každý repr. to bude mít trochu jinak). A to je ono. to se vydržet v autě dá. Jenže navíc, tento "kompresor dynamiky" takto funguje i v každém jednotlivém kmitu. Takže nejvyšší účinnost má, když výkon kmitu je někde okolo nuly. Nejmenší citlivost, pokud kmit dosáhne max amplitudu. Co to udělá se zkreslením signálu je strašné. Ano DUNÍ to dobře, duní to fest. Tuc, tuc, tuc.. Je jedno že není poznat buben od baskytary.
On stejně každý autohifista má natolik poškozené uši, že mu to je jedno. Jen potřebuje ještě větší výkon, aby mohl vnímat tuc tuc břichem, nebo prdelí. :puff:

Troufám si dokonce tvrdit, že by zvuk byl schopen poškodit samotné auto, třeba by prasklo některé sklo.

auto není vzduchotěsné, takže nesmysl.

k suboušovi a celkově k dotazu:
bohužel tuc tuc které vždy leze z podobných krámů je jen smutnou vizitkou degenerovaného vkusu majitelů.
jistě, je to jejich věc. ale veřejně se takto značkovat jako totální retard - je to dnes taková móda, dávat najevo svou tupost a být na to pyšný.

""auto není vzduchotěsné, takže nesmysl."
Ne, fakt to není nesmysl. Nejedná se o nafukování auta vzduchem. Jedná se o extrémní vibrace a případnou rezonanci. Při výkonu blízkému kilowattu, by membrána reproduktoru, který by to dal, musela mít průměr nejméně půl metru a zdvih snad 5cm (velmi hrubý odhad). Takové zvukové vlny už na blízko můžou mít destruktivní charakter. Vezmi tabulku plechu, nebo třeba sololitu a přidrž před basovým reproduktorem vybuzeným na cca 20W. Budeš cítit znatelné vibrace. Představ si kilowatt.
Zvukové vlny na basových kmitočtech se šíří v kulových vlnoplochách. Jen část vlny, která přímo narazí na nějaký otvor v autě, má snahu tímto otvorem uniknout. Vše ostatní, které narazí na plochu, na tuto plochu působí plnou silou, například okno.
Ale se zbytkem příspěvku samozřejmě souhlasím. 8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru