Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Shořela elektrika v podhledu

Dobrý den,

prosím o radu – netušíte, co může být příčinou následující nehody? Situaci stručně popíšu a přikládám foto.

Z podhledu v koupelně z ničeho nic vypadla žárovka. Rovněž vypadl proud. Při ohledání se zjistilo, že objímka žárovky je roztavená. Naštěstí nic nechytlo. Nyní elektrika funguje ze 4 místností v jedné. Stalo se to známým, elektriku v koupelně mají v mědi. Ve 2 pokojích v bytě je ještě v hliníku, předělávají to postupně. Může to souviset?

Osobně mě tato jejich zkušenost děsí, máme podobné panelákové byty s tím rozdílem, že my máme elektriku komplet v mědi a revizi elektrorozvodů jsme si naposled nechali udělat v roce 2016.

Napadá vás, co se tady mohlo pokazit? Předem děkuji za každý názor.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vidíte, a já jsem hned začala hledat příčinu v rozvodech jako takových. Že by to mohlo být žárovkou,… nový
Lucienne 31.07.2018 15:21
Lucienne
Není hloupý dotaz,hloupá je odpověď známých. Při přerušeném okruhu (zhasnuto) se nevypálí objímka nový
forestek 31.07.2018 15:46
forestek
Halogenové žárovky, typicky 50W, mají vesměs keramické objímky. To opálené ukazuje na nedostatečný o… nový
Kyncl 31.07.2018 16:25
Kyncl
Jsem trochu na pochybách mezi popisem a fotkou. Pokud se podíváte pořádně na foto, tak zjistíte, že… nový
George63 31.07.2018 18:25
George63
Moc děkuji za všechny informace. Halogenky máme bohužel také, jak jsem zjistila. Vyměníme je za LEDk… nový
Lucienne 31.07.2018 22:18
Lucienne
Ano,LED je řešení,několika násobně nižší proud a tím samozřejmě i teplota. poslední
forestek 01.08.2018 07:20
forestek

Vidíte, a já jsem hned začala hledat příčinu v rozvodech jako takových. Že by to mohlo být žárovkou, mi připadalo jako moc "jednoduché" :-) Známi tvrdí, že k incidentu došlo, když bylo světlo zhasnuto, prostě najednou smrad a vypadla žárovka. Byla v provozu několik let. Je to normální? Omlouvám se, pokud je můj dotaz hloupý...

Jsem trochu na pochybách mezi popisem a fotkou. Pokud se podíváte pořádně na foto, tak zjistíte, že na vypálenou objímku žárovky to nevypadá, ale je vyhořelý plastový propojovací konektor a vodiče do něj zapojené. Spíš bych typoval na postupně vyhřátý spoj konektoru v plastu, případně vodiče v konektoru, který "zuhelnatěl" a mohlo tak dojít ke zkratu.
Pokud šlo o halogenovou žárovku (pravděpodobné) mohlo tomu napomoci i ohřátí konektoru od pláště žárovky (pokud se jí dotýkal).
Vždy je důležité při montáži dbát na vhodné umístění komponentů a vodičů.
Ale pokud je okruh správně jištěný a při zkratu je vypnut jističem a plasty používané pro el.zařízení jsou samozhášecí (většina), pokud nechytne případně použitá a v blízkosti el.zařízení nevhodně umístěná dřevěná konstrukce podhledů, nebezpečí požáru nehrozí.
Pochopitelně by ale mohlo způsobit požár, pokud by, takovýto tepelně exponovaný světelný zdroj (klasická žárovka a zejména pak halogenová) spadl na hořlavý podklad (koberce, polstrovaný nábytek, polštáře, peřiny a pod.) U Led žárovek toto nehrozí.
A pochopitelně, hliníkové vodiče jsou více problémové. Ale i spoje měděných vodičů, nebo konektorů, pokud nejsou při montáži dobře utaženy, případně u konektorů dostatečně "napruženy", mohou toto způsobit. S "vyhřátými" spoji i v těchto případech jsem se vícekrát setkal.:puff:

Moc děkuji za všechny informace. Halogenky máme bohužel také, jak jsem zjistila. Vyměníme je za LEDky a budeme doufat, že naši řemeslníci odvedli při rekonstrukci koupelny poctivou práci. Omlouvám se, pokud byly mezi fotkou a popisem nesrovnalosti, postavila jsem dotaz na základě informací, které jsem dostala.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru